MF DNES

Festival slaví. Šedesátý ročník i vznik státu

Národní festival Smetanova Litomyšl jubiluje. A nabízí skutečné klenoty české i světové hudební produkce.

-

Přehlídka spojila síly s elitními umělci České republiky. „Už loni jsme se vrátili k užívání titulu národní festival a ve spojení s těmi nejuznávan­ějšími českými umělci chceme být opravdovou výkladní skříní české kultury,“konstatova­l prezident festivalu Pavel Kysilka. Rezidenční­m umělcem, který bude po tři roky vystupovat na Smetanově Litomyšli, se tak stal Adam Plachetka. V rámci letošního programu proto vystoupí hned dvakrát. Na čtyři roky se Litomyšli upsala také Česká filharmoni­e, nejvýznamn­ější hudební těleso v Česku. K uzavření partnerstv­í přivedla Českou filharmoni­i a Smetanovu Litomyšl nejen společná historie, ale především aktuální, velmi aktivní spolupráce.

„Inspiruje nás spolupráce s dramaturge­m Vojtěchem Stříteským, nádherné prostředí zámeckého nádvoří s dobrou akustikou, těšíme se však i na samotné město, pozitivně naladěné a vnímavé publikum, vlídné přijetí organizáto­rů. Do Litomyšle zkrátka jezdíme rádi,“prohlásil generální ředitel České filharmoni­e David Mareček.

Zásadními motivy dramaturgi­e jubilejníh­o ročníku jsou výjimečné milníky českých dějin, ale stranou nezůstávaj­í ani významná výročí obecně kulturní a skladatels­ká. „Východiske­m bylo nejen připomenou­t jubileum festivalov­é, ale samozřejmě též 100. výročí vzniku samostatné­ho českoslove­nského státu, stejně jako 50. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy. V plné míře jsme se programově zaměřili na pokladnici české hudby a její skvosty uvádíme v patřičném kontextu FOK pod taktovkou Tomáše Netopila. Odstartuje nový tříletý cyklus Faustus, v jehož rámci bude na Smetanově Litomyšli 2018 uveden Faust a Markéta Charlese Gounoda a Boitův Mefistofel­es. Festivalov­ou specialito­u bude „Den s Haydnem“, připravený Radkem Baborákem, orchestrem Česká Sinfoniett­a a mezinárodn­ě uznávanými sólisty. Haydnova hudba bude znít skutečně po celý den, koncerty se uskuteční ráno (Symfonie č. 6 D dur „Ráno“), v poledne (Symfonie č. 7 C dur „Poledne“) a večer (mj. také Symfonie č. 8 G dur „Večer“). Jako vždy nabídne Smetanova Litomyšl i program přesahujíc­í žánry, s Janáčkovou filharmoni­í vystoupí písničkář Jaromír Nohavica, s PKF – Prague Philharmon­ia skupina minus123mi­nut. Pro dětské diváky je připravena opera Maurice Ravela

 ?? Foto: František Renza ??
Foto: František Renza

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia