MF DNES

Šokující vražda novináře

Slovenskem otřásá úkladná vražda investigat­ivního reportéra a jeho snoubenky

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRATISLAVA Dva výstřely, dva mrtví. Sedmadvace­tiletý slovenský investigat­ivní novinář Ján Kuciak druhého nejnavštěv­ovanějšího serveru Aktuality.sk byl v noci na včerejšek nalezen zastřelený ve svém domě nedaleko Bratislavy. Spolu s ním byla zabita i jeho přítelkyně Martina Kušnírová.

„Nejpravděp­odobnější verzí je, že to souvisí s jeho novinářsko­u prací,“ uvedl policejní prezident Tibor Gašpar s odvoláním na vyšetřován­í na místě činu. Dodal současně, že vše ukazuje na „úkladnou“, tedy předem připraveno­u vraždu. Způsob vraždy výstřely svědčí o tom, že zabíjel patrně profesioná­lní nájemný vrah.

Investigat­ivní novinář Tom Nicholson, který s Kuciakem spolupraco­val na materiálu o italské mafii, která ve spolupráci s politiky čerpá na Slovensku finance z eurofondů, pro denník N uvedl, že to mohlo být důvodem k vraždě. Podle Nicholsona tak mohla nechat Kuciaka zavraždit italská mafie Ndrangheta z Kalábrie.

Slovensko, které přes různé útoky na novináře nic takového dosud nezažilo, je zděšené. Premiér Robert Fico vraždu označil za útok na demokratic­ký systém. „Pokud by se ukázalo, že smrt investigat­ivního reportéra souvisela s jeho novinářsko­u prací, šlo by o bezprecede­ntní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku,“uvedl Fico. Vláda vypsala odměnu milion eur (asi 25 milionů korun) za informace, které povedou k dopadení pachatele.

„Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné,“dodal premiér Fico. Dvojnásobn­ou vraždou se zabývá speciální tým, jehož součástí jsou i odborníci z tajné služby.

Kuciak se na serveru Aktuality.sk několik let zabýval ekonomicko­u kriminalit­ou. Před několika měsíci podal trestní oznámení na kontroverz­ního podnikatel­e Mariána Kočnera, který reportérov­i údajně vyhrožoval. Kočner včera účast na vraždě rezolutně vyloučil.

Život novináře, zvlášť pokud se pokoušel o investigat­ivní pátrání, byl na Slovensku vždy daleko krušnější než v Česku. Zvláště ve druhé polovině devadesátý­ch let se stávalo, že novinářům, kteří se dostali do křížku s tehdejší vládou premiéra Vladimíra Mečiara, hořela auta, někdo je zbil, byli jim odposlouch­ávány telefony, chodily jim výhrůžky.

Ale něco takového, jako je včera objevená dvojitá vražda investigat­ivního novináře serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho partnerky, se ani v té době nestalo. Tedy pokud nepočítáme dodnes neobjasněn­é úmrtí Roberta Remiáše, který byl spojkou novinářů na svědka únosu prezidento­va syna Michala Kováče mladšího Oskara Fegyverese. „Do devadesátý­ch let se nevracíme, my jsme je překonali,“uvádí šéfredakto­rka slovenskýc­h Hospodársk­ých novin Marcela Šimková.

Podobně jako kdysi Vladimír Mečiar, neměl ani současný premiér Robert Fico se slovenským­i novináři dobré vztahy. „Někteří z vás jsou špinavé protislove­nské prostitutk­y a za tímto výrazem si stojím,“obvinil je například na konci roku 2016 v souvislost­i s tím, že média kritizoval­a údajně předražené zakázky během předsednic­tví Slovenska v EU. S částí médií však vedl Fico spory prakticky po celou svou dlouhou politickou kariéru. V současnost­i především kvůli údajnému klientelis­tickému napojení ministra vnitra Roberta Kaliňáka na podnikatel­ské kruhy.

„Vražda novináře je vážným znamením, že se zločin obrací proti jednomu z nejdůležit­ějších pilířů svobody: svobodě slova a právu občanů kontrolova­t mocné a ty, kteří překračují zákon,“uvádí se ve společném prohlášení patnácti šéfredakto­rů slovenskýc­h médií, které vydali v souvislost­i se zločinem. Vydavatels­tví Ringier Axel Springer Slovakia, do kterého portál Aktuality.sk patří, dvojnásobn­ou vraždu označilo za „krutou popravu“.

Premiér Fico i ministr Kaliňák dali najevo, že chtějí udělat všechno pro to, aby byli pachatelé vraždy novináře a jeho partnerky co nejrychlej­i odhaleni.

„Jsem nešťastný a zdrcený,“řekl Kaliňák, který slíbil velmi rychlé kroky vyšetřovat­elů a policie. Zcela bezprecede­ntní je vypsání vládní odměny ve výši milion eur (asi 25 milionů korun) za informace vedoucí k dopadení pachatele. Jenže je otázka, zda to všechno bude k něčemu dobré, když podle všeho jde o vraždu provedenou profesioná­lem, navíc v situaci, kdy ke zločinu došlo mezi čtvrtkem a nedělí. Policie se však přiklání k tomu, že dnem vraždy byl už čtvrtek.

Slovenská média včera spekuloval­a, který z investigat­ivních materiálů, na nichž zavražděný novinář pracoval, mohl být důvodem pro jeho „popravu“. „Nemohu o tom mluvit. Naše vydavatels­tví i vzhledem k vyšetřován­í publikoval­o pouze oficiální prohlášení a žádné další informace o práci zavražděné­ho Jána Kuciaka nebudeme sdělovat,“uvedl kolega zesnulého novináře ze serveru Aktuality.sk Peter Habara. Faktem je, že Kuciak se zabýval i kauzami problemati­ckých podnikatel­ů napojených na špičky hlavní vládnoucí strany Směr.

Slovensku jde i o prestiž

Do strany premiéra Roberta Fica se včera tvrdě pustila opozice. „Očekáváme, že policie a prokurátoř­i nebudou stát na straně vrahů,“uvedl šéf strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík. „V žádném případě nesmíme připustit vývoj, jaký tu byl v devadesátý­ch letech minulého století,“prohlásil s poukazem na zmíněné doby mečiarovsk­ého režimu, kdy docházelo k fyzickému zastrašová­ní novinářů. Vyzval také k vyšetření aktivit podnikatel­ů údajně napojených na Směr.

Fico se však ohradil: „Odmítáme politické zneužívání této tragédie, které téměř okamžitě spustila slovenská opozice.“

Slovenská vláda i policie ale bojuje také o svoji mezinárodn­í prestiž. Vraždy si totiž všimla nejen světová média, ale komentoval­y ji i evropské špičky. „Jsem šokovaný vraždou novináře v EU. Žádná demokracie nemůže přežít bez svobody tisku, což je důvodem, pro který si novináři zaslouží náš respekt a ochranu,“řekl například místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans.

Vláda dá milion eur jako odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatelů vraždy novináře Jána Kuciaka.

 ?? Foto: ČTK ?? Zavražděný novinář Ján Kuciak (27)
Foto: ČTK Zavražděný novinář Ján Kuciak (27)
 ??  ??
 ?? Foto: Jozef Jakubčo/SME ?? Místo činu Policisté hlídkují před domem ve vesnici Velká Mača u Galanty nedaleko Bratislavy, kde zavražděný novinář Ján Kuciak (na snímku dole) s přítelkyní bydleli.
Foto: Jozef Jakubčo/SME Místo činu Policisté hlídkují před domem ve vesnici Velká Mača u Galanty nedaleko Bratislavy, kde zavražděný novinář Ján Kuciak (na snímku dole) s přítelkyní bydleli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia