MF DNES

Obviněný ve vládě? Dilema pro Starosty

Starostové jsou rozpolcení. I proto začali jednat s Babišem o podpoře jeho vlády

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Už nechtějí být vnímáni jen jako nejmenší opoziční strana o šesti poslancích. Starostové a nezávislí tento měsíc překvapili, když otočili a začali vyjednávat s hnutím ANO o podpoře vlády, kterou přitom dlouho vylučovali.

Zítra ráno se má odehrát důležitá schůzka. Starostové na ni sezvali zástupce všech sněmovních stran s výjimkou ANO, komunistů a SPD, aby řekli, za jakých podmínek by jejich strany byly ochotny jít s hnutím Andreje Babiše do vlády.

Při tom se Starostové chtějí držet svých tří hesel: o vládě jsme ochotni jednat, ale aby byla prozápadní, bez komunistů a SPD a obviněného Babiše. A pokud někdo – všeobecně se očekává, že ČSSD, která s Babišem už jedná – bude jiného názoru, tak bude mít STAN jasný důvod, proč setrvávat v opozici.

„Z členské základny byl tlak, aby vedení něco udělalo, aby se ozvalo a nepřihlíže­li jsme jen tak, jak se Babiš domlouvá s komunisty. Naši mají obavy, že se ztratíme vedle Kalouska a lidovců,“přibližuje zdroj z hnutí. Podle některých by ale mohlo dojít i na přehodnoce­ní podmínky ohledně účasti obviněného ve vládě.

„Základna je rozpůlená. Je to region od regionu. Vidíme, že ani jedna varianta není správná,“přiznává místopředs­eda Starostů Radim Sršeň. „Lidé v okolí se ptají, proč to děláme. Že jsme v obcích zvyklí být konstrukti­vní a spíš věci dělat než mařit. Lidi taky vnímají, že na řadě krajů jsme s ANO v koalici. Kauzy jako Čapí hnízdo jsou na pochopení hodně složité, a byť podle nás jde o jasný podvod, hodně lidí říká, vždyť ten Andrej Babiš je chudák,“popisuje Sršeň dilema Starostů.

Ti přitom mají v rukou jednoznačn­é usnesení svého celostátní­ho výboru, že hnutí nepodpoří vládu s obviněným politikem. A poslanec Jan Farský, který toto usnesení už před loňskými sněmovními volbami hodně podporoval, na něm trvá. „Dostáváme se do situace, kdy mají policisté de facto vyšetřovat někoho, kdo sedí o několik úrovní nad nimi. To přece není možné. Snažil jsem se to Andreji Babišovi vysvětlit, ale on to nechápal,“tvrdí Farský. „Kdyby takovou podmínku někdo vyslovil před dvěma lety, tak by si každý ťukal na čelo, proč takovou samozřejmo­st vůbec někdo říká nahlas. Dneska se skoro bojím, jaké otázky tady budou za dva roky,“dodává Farský.

Jenže Farský se svým názorem dlouhodobě platí v hnutí za „jestřába“. Třeba předseda Petr Gazdík nedávno na serveru Novinky.cz připustil, že Starostové se mají bavit o všech možnostech. „Bude o tom asi ještě hodně divoká a dlouhá debata,“říká Sršeň.

Půta? To není stejné

Členskou základnu Starostů ovlivňuje i to, že sami mají ve svých řadách úspěšného politika, který se už několik let potýká s obviněním – hejtmana Libereckéh­o kraje Martina Půtu.

„To nejde srovnávat, Půta přece policistům nestanovuj­e odměny, nemůže nikoho z nich odvolat ani jmenovat, ten vliv hejtmana a předsedy vlády je nesrovnate­lný,“ říká Farský. Půta se kvůli svému obvinění už před lety vzdal pozice předsedy hnutí, stále v něm ale zůstává vlivnou postavou. Svědčí o tom i to, že se minulý týden účastnil po boku Farského jednání s Babišem. A právě Babiš občas poznamenáv­á, že kdyby v čele Starostů byl Půta, jednání by se mu vedla úplně jinak.

„To je tak trochu polibek smrti. Ale pokud by Andrej Babiš o naši podporu stál, bude muset jednat s jakýmikoli našimi zástupci, kteří se s ním sejdou u jednacího stolu,“podotýká Půta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia