MF DNES

Půta: Vláda bez Babiše nemusí být řešení

-

Mezi Starosty a nezávislým­i je stále vlivnou postavou, byť se kvůli vlastní kauze hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta vzdal pozice předsedy hnutí. V rozhovoru pro MF DNES vysvětluje, proč je dobře, že Starostové začali jednat s ANO o vládě, byť to ještě nedávno odmítali.

STAN má pro jednání s hnutím ANO o vládě, aspoň ústy Jana Farského, tři podmínky. Vláda musí být prozápadní, nesmí se na ní podílet KSČM či SPD a nesmí v ní být obviněný politik. Jste s tím zajedno?

Tak jsou to podmínky, se kterými jsme šli do jednání.

A souhlasíte s nimi plně?

Musíme především jednat. A toto jsou podmínky, které schválil celostátní výbor. Já považuji za dobrý signál už to, že jsme vůbec poprvé od voleb řekli, že jsme ochotni s vítězem voleb jednat. Protože naložit s volebním výsledkem tak, že jednat vůbec nebudeme, mi jako rozumný krok nepřišlo. Jednání do politiky patří. A také do ní patří vyjednáván­í o jednotlivý­ch podmínkách.

Ale oba asi víme, že pokud budete trvat na podmínce, aby ve vládě nebyl obviněný Andrej Babiš, tak s vámi ANO počítat nebude. Je tedy tato podmínka nepřekroči­telná i pro vás?

V tuto chvíli je součástí podmínek, o kterých vyjednávám­e. Ve středu se mají sejít strany, které jsou v tuto chvíli v opozici a říkají, že je pro ně důležité, aby v zemi fungovaly demokratic­ké instituce, principy a svobody. A z těch jednání by měla vyplynout dohoda, jestli budeme přihlížet vytvoření vlády, která bude postavená na podpoře komunistů a SPD, nebo ne.

Část členské základny Starostů právě říká, že než přihlížet takové vládě, je lepší se pokusit dohodnout i s obviněným Babišem. A naráží přitom na vás, který se s obviněním potýkáte už od listopadu 2014, přesto jste podle nich nevinný. Jak to tedy osobně vidíte?

V každém případě by měla platit presumpce neviny. Ta česká záliba, jak jsou všichni odborníci na trestní spisy, o kterých vědí jen to, co napíší média, mi přijde trochu zvláštní. Nevím, co říká jaká část členské základny Starostů, jenom vím, že pro nás účast ve vládě za těchto podmínek hnutí ANO žádný smysl nedává. Na druhou stranu, je pravda, že si sám pro sebe říkám, a přemýšlím o tom už dlouho, co je větší zlo?

Povídejte.

Přemýšlím, jestli je horší přihlížet vytvoření vlády i za podpory extremistů, nebo vláda, ve které Andrej Babiš teoreticky nebude. Model Kaczynski v Polsku nám taky dostatečně ukazuje, jak taková vláda může fungovat. Šéf strany v ní sice není, ale evidentně rozhoduje o všem, co bude dělat. A když náhodou zakolísá v průzkumech, tak polovinu z ní vymění. Úplně černobílá ta situace není.

Když vás slyším, říkám si, jestli nebyla chyba, že Starostové po volbách tvrdili, jak o vládě s ANO nemá smysl jednat.

vyřazovat z jednání s vítězem, pokud jeho základní principy nejsou úplně mimo realitu, smysl nedává.

Jaký tedy vůbec z toho prvního jednání, kterého jste se minulý týden účastnil, máte dojem?

Přes poměrně protichůdn­á prohlášení to jednání mělo věcný charakter, mluvili jsme o referendu, o financován­í samosprávy. Dělám si z toho dva závěry – že ANO trvá na Andreji Babišovi jako premiérovi, což je zatím nepřekonat­elné. A že na věcných tématech, o kterých jsme se bavili, bychom shodu naopak najít dokázali. Takže to jednání by rozhodně nemělo být poslední a měli bychom se o nějakém půdorysu bavit dál.

Už tedy víte kdy?

Na základě té středeční schůzky s ostatními stranami se budeme bavit o dalším postupu. Ale osobně budu usilovat o to, aby proběhla další jednání.

Vidíme to v Polsku. Šéf strany sice nesedí ve vládě, evidentně přesto rozhoduje o všem, co bude dělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia