MF DNES

Spor o nádraží ani výzvy přes Facebook koalici v Brně nepoloží

- Milada Prokopová redaktorka MF DNES

Ještě včera ráno to vypadalo, že současná koalice v Brně končí. Koalice se ale nakonec shodla, že odejít osm měsíců před volbami není řešení. A to přesto, že spory o polohu nového brněnského nádraží trvají. Většina koalice ve složení ANO, lidovci a TOP 09 by ho viděla nejraději o kilometr dál od toho stávajícíh­o – u řeky Svratky.

Naproti tomu Zelení a Žít Brno s Piráty jsou pro, aby zůstalo v centru pod Petrovem, asi jen o 300 metrů dál. Kterou z variant doporučí zastupitel­é, se rozhodne dnes a vše směřuje k tomu, že zvítězí varianta u řeky. Jenže Zelení kvůli tomu už koncem minulého týdne vyvolali dohodovací řízení. „Považujeme to za porušení koaliční smlouvy, protože v ní stojí, že se budou partneři řídit tím, co budou chtít lidé, a ti chtějí nádraží v centru,“říká náměstek za Zelené Martin Ander s odkazem na nedávný průzkum veřejného mínění, ve kterém byla většina pro nádraží v centru. Stejně argumentov­ali i zástupci hnutí Žít Brno a Piráti v čele s náměstkem pro dopravu Matějem Hollanem.

Právě jeho v neděli vyzval brněnský primátor Petr Vokřál z ANO přes sociální sítě, aby se vzdal gesce dopravy. Je prý s jeho prací dlouhodobě nespokojen­ý zejména kvůli projektu rezidentní­ho parkování. „Věřím, že je Matěj Hollan schopen sebereflex­e a nadále se bude věnovat oblastem, které jsou jeho parketa,“napsal primátor.

A Hollan se obratem bránil rovněž na Facebooku. Brněnskou dopravu prý vede dobře. „Myslel jsem si, že v rámci koalice si můžeme takovéto věci ušetřit, ale evidentně ne, takže holt budeme muset rozebírat, proč odbor investiční ignoruje projekty koaličních partnerů a řeší jen záležitost­i hnutí ANO,“napsal obratem s tím, že by stálo zato podívat se i na řízení investic. Zda dopravu povede Hollan dál, bude jasné po dnešním jednání rady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia