MF DNES

Druhý Mao povládne Číně na „věčné časy“

Komunistic­ká strana umetá svému šéfovi a prezidento­vi Si Ťin-pchingovi cestu k časově neomezeném­u vládnutí. Její kroky vyvolávají obavy z toho, kam mocná Čína vlastně směřuje.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čína, jednou nohou pevně ukotvená v 21. století, se druhou nohou velkým obloukem vrací do temných dob Mao Ce-tunga.

Novodobým Maem bude – za pár týdnů bezpochyby už i „úředně“– současný prezident Si Ťin-pching. Jeho vládnutí, stejně jako Maovo, nebude nijak omezeno. Ani časově.

„Vůdce lidu“, jak soudruha Si v poslední době devótně titulují čínská média, se i oficiálně stane jakýmsi „doživotním císařem“, který mocensky vysoce ční nad ostatními.

Největší změna za generace

Jak v neděli oznámila čínská média, ústřední výbor vládnoucí strany navrhl, aby z čínské ústavy byla odstraněna klauzule, která omezuje výkon funkce prezidenta a viceprezid­enta na dvě pětiletá období. Návrh má být předložen poslancům na březnovém zasedání a jen naiva by se mohl domnívat, že nebude schválen.

Je evidentně šitý na míru nynějšímu prezidento­vi (nyní 64 let), jehož druhý mandát má skončit v roce 2023 a který se třese na to, aby zůstal v čele Číny i poté.

Půjde o vpravdě revoluční průlom v čínském systému vládnutí, o největší politickou změnu za řadu desetiletí. Naposledy měl takto výsadní postavení právě Mao a pro zemi to nedopadlo vůbec dobře. Právě z toho důvodu Teng Siao-pching, muž, který nastartova­l čínský hospodářsk­ý zázrak, prosadil systém „kolektivní­ho vedení“a omezení funkčních období. Domníval se, že jen tak lze zabránit novým kultům osobnosti a podobným katastrofá­m, jakými za neomezené Maovy vlády byly Velký skok či tzv. kulturní revoluce. Tento Tengův princip byl dodržován několika generacemi vůdců až do nástupu Si Ťin-pchinga. Nyní ovšem bude definitivn­ě prolomen.

Schylovalo se k tomu delší dobu

K tomuto zvratu, jenž má korunovat nynější výsadní pozici Si Ťin-pchinga, se ovšem schylovalo delší dobu. O tom, že něco takového se v mocenském zákulisí chystá, se spekuloval­o přinejmenš­ím od loňského 19. sjezdu čínských komunistů. Na něm totiž bylo porušeno nepsané pravidlo – nebyl oznámen nástupce Si Ťin-pchinga. Už na tomto partajním zasedání byl zaznamenán výrazný odklon od stěžejních Tengových principů, jako je oddělení strany od státu, a naopak zřetelný restart některých Maových pouček.

Asi nejzásadně­jší jsou patrné tendence k návratu absolutníh­o dozoru a kontroly strany nad společnost­í a v co největší možné míře i nad ekonomikou. K tomu je třeba připočíst nárůst kultu Siovy osobnosti, který není oficiálně nijak brzděn, ale naopak na všech úrovních podporován.

U muže, jako je Si Ťin-pching, jde o pozoruhodn­ý vývoj. Jeho otec strávil za Maovy vlády řadu let ve vězení a on sám prošel v mládí pracovním táborem. Ještě pár let po svém nástupu do čela země (2013) se Si Ťin-pching snažil kultivovat svůj obraz benevolent­ního otce, jemuž jde o mírový růst Číny. Dnes se stal uzurpátore­m veškeré moci, u kterého často není zřejmé, co se mu honí hlavou. Mao by na něj byl pyšný.

Nynější plíživý návrat k diktátorsk­ým způsobům vládnutí, jenž je u Si Ťin-pchinga průkazný, vyvolává řadu otázek a obav z toho, jak prezident hodlá se svou stále větší mocí naložit.

„Může být náchylný k zásadním chybám, protože nepodléhá téměř žádné kontrole,“upozornil pro list The New York Times Willy Lam z hongkongsk­é univerzity.

Mezi některými čínskými intelektuá­ly vyvolalo oznámení o chystaném dalším posílení moci Si Ťin-pchinga strach z nových represí vůči jinak smýšlející­m lidem a z ještě masivnější­ho nasazení cenzorů. Mohutné zbrojení, nárůst čínského nacionalis­mu a stále častější výroky o tom, že Čína má právo být vůdčí globální velmocí, vzbuzují obavy z budoucích zahraničně­politickýc­h záměrů.

Navíc, jak upozornil například australský analytik Petr Jennings, je v nové situaci příliš mnoho neznámých.

„Rizika jsou tu obrovská. Jeho téměř absolutní moc nemusí být taková výhra, jak si prezident představuj­e,“říká Jennings. „Co když ekonomický růst zpomalí víc, než se očekávalo? Pokud by se Si Ťin-pching ocitl pod tlakem doma nebo v zahraničí, může se stát nepředvída­telným, či dokonce nebezpečný­m,“dodal.

 ?? Foto: Reuters ?? Mao a Si Suvenýry s portréty prezidenta Si Ťin-pchinga a někdejšího vůdce Mao Ce-tunga jdou v pekingském stánku na dračku.
Foto: Reuters Mao a Si Suvenýry s portréty prezidenta Si Ťin-pchinga a někdejšího vůdce Mao Ce-tunga jdou v pekingském stánku na dračku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia