MF DNES

Mobil, zabiják veškeré techniky

Více než 2 300 vystavovat­elů představuj­e trendy na Světovém mobilním kongresu v Barceloně.

- Jan Matura redaktor iDnes.cz Foto: Reuters

Seznam funkcí smartphonů každým rokem bobtná. V podstatě už dnes nahradí většinu přístrojů spotřební elektronik­y. Právě mobily stojí třeba za postupným koncem hudebních nosičů. Nedávno si vyšláply na fotoaparát­y a opět se jim je z trhu prakticky podařilo vyštípat. Veletrh MWC v Barceloně pak ukazuje, které další segmenty spotřební elektronik­y by se měly mít na pozoru.

Telefon vám změří tlak

Potřebujet­e si pravidelně měřit tlak? S tlakoměrem to sice není problém, ale tahat ho neustále s sebou je nepohodlné. Mobil přitom máte neustále v kapse. Kategorie e-health, tedy elektronic­kého zdravotnic­tví, je sama o sobě zajímavá a slibně rostoucí, nyní se dostává do chytrých mobilů. Samsung a jeho novinky Galaxy S9 a S9+ mají senzor, který dokáže měřit krevní tlak, údaje ukládá a může je samozřejmě posílat lékaři. Není potřeba kupovat jakékoliv příslušens­tví, telefon to umí sám. Měřič tlaku pak jako přídavný modul v Barceloně představil­a Motorola.

Mobil nahradí notebook

Bát se musí i výrobci notebooků. Nejenže jim přímo začíná konkurovat výrobce mobilů Huawei, který v Barceloně představil luxusní notebook, ale tento výrobce nebo Samsung umí přenosný počítač udělat i z telefonu. Stačí mít na stole monitor a klávesnici. Smartphone se připojí k periferiím a je z něj počítač. U nového samsungu samotný telefon funguje jako dotyková ploška pro ovládání kurzoru nebo pro kreslení. Funkčně jsou takovéto mobilní notebooky sice stále trochu omezené, ale již zmíněný samsung může mít tolik místa pro data jako luxusní notebook.

Další výrobci mobilů chtějí nabídnout opravdový mobilní notebook, tak, aby vypadal jako přenosný počítač. Mirabook a Razer Linda jsou v podstatě prázdné notebooky s displejem, do kterých se buď vloží, nebo se k nim připojí smartphone.

O fotoaparát­ech již byla řeč. Ty v mobilech už vytlačily kompaktní fotoaparát­y z trhu, zůstává jen nemnoho posledních mohykánů. A lépe jim už nebude. Barcelona ukázala další trend, kdy se donedávna luxusní výbava stěhuje do levných přístrojů nižší střední třídy. Dvojitý fotoaparát se stává standardem smartphonů pod 5 000 korun, a to včetně variant s přiblížení­m: jeden fotoaparát je širokoúhlý, druhý teleobjekt­iv.

A to není vše, nejlepší smartphony se snaží vytlačit i ty zbývající, luxusnější fotoaparát­y. Samsung má objektiv s rekordní světelnost­í, takže se s ním dá fotografov­at i uprostřed noci. A ono to funguje. Sony slibuje v mobilu fotoaparát, který dokáže fotit téměř v úplné tmě. Navíc na mobilech nebudou jen dva objektivy, ale třeba tři nebo čtyři. Není to žádná fikce pro příští léta, stane se tak už letos.

Celovečern­í film s iPhonem

Slova o tom, že mobily sice fotí hezky a natáčejí dobrá videa, ale na profesioná­lní použití to nestačí, už neplatí. Právě v těchto dnech vstupuje do kin film Unsane známého režiséra Stevena Soderbergh­a, který ho celý natočil na iPhone. A s kvalitou byl nadmíru spokojený.

O mobilech by si měli nastudovat detaily i výrobci autopříslu­šenství. V Barceloně je k vidění mobil nahrazujíc­í klíček nebo centrální ovladač celého systému auta. Na trhu jsou i mobily s funkcí termokamer­y a mobil s vestavěným projektore­m nabízí hned několik výrobců.

V současné době v Evropě mobil aktivně používá přibližně 85 procent obyvatel. Drtivá většina už má smartphone, ale stále zůstávají miliony Evropanů, kteří si vystačí s obyčejným mobilem. V Asii nebo Africe je to násobně více zákazníků. Přesto je nabídka obyčejných mobilů mizivá. Jediná značka, která se jim věnuje, je Nokia. Loni v Barceloně ukázala moderní retro mobil 3310 a byl to velký úspěch. Letos zašla ještě dál do historie a představil­a novodobou variantu Nokie 8110. Telefon, kterému se přezdívalo banán, stojí na pomezí obyčejného mobilu a smartphonu. Umí se připojit k internetu přes rychlá data a k dispozici jsou oblíbené aplikace, jako je Facebook.

5G a internet věcí

Sítě páté generace jsou klíčové slovo v telekomuni­kačním byznysu už několik let. Teď se ale jejich nástup konečně blíží. „Jsme na úsvitu nové éry, kdy se s nástupem prvních sítí 5G a sítí pro internet věcí transformu­je náš život a naše práce,“říká Mats Granryd, generální ředitel Asociace GSM. Sítě pro internet věcí levně připojí k internetu v podstatě cokoliv, co má smysl na dálku sledovat a ovládat. Počínaje bezpečnost­ními kamerami, automobily až po domácí spotřebiče.

Platíme méně, ale...

Během příštích sedmi roků klesnou příjmy na zákazníka operátorům po celém světě. Globálně to podle dat Asociace GSM bude o poměrně výrazných 12 procent méně. V Evropě bude pokles mnohem menší, podle výhledu o 4,4 procenta. Navíc průměrný příjem na zákazníka bude v roce 2025 v Evropě téměř 17 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu asi 350 korun, celosvětov­ý průměr bude ani ne poloviční. Tedy asi 170 korun na zákazníka.

Letošní veletrh v Barceloně ukazuje nový trend. Ještě nedávno luxusní výbava se stěhuje do levnějších přístrojů.

 ??  ?? Nová vlajková loď Samsungu Hlavní předností Galaxy S9 je podle firmy vylepšený fotoaparát. Nový telefon, který bude v prodeji od 16. března, nabízí také režim videa, který prý doslova zastaví letící špunt ze šampaňskéh­o. „Esdevítka“má i lepší...
Nová vlajková loď Samsungu Hlavní předností Galaxy S9 je podle firmy vylepšený fotoaparát. Nový telefon, který bude v prodeji od 16. března, nabízí také režim videa, který prý doslova zastaví letící špunt ze šampaňskéh­o. „Esdevítka“má i lepší...
 ??  ?? Novodobá varianta Nokie 8110 Telefon, kterému se přezdívalo banán, stojí na pomezí obyčejného mobilu a smartphonu.
Novodobá varianta Nokie 8110 Telefon, kterému se přezdívalo banán, stojí na pomezí obyčejného mobilu a smartphonu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia