MF DNES

České přístavy změní v Hamburku adresu

Úřady dojednávaj­í technické podmínky pro dlouho připravova­nou výměnu

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ke zdárnému konci se chýlí komplikova­ná a zdlouhavá výměna území, které využívají čeští rejdaři na severu Německa. Město Hamburk nabídlo Česku výměnu Vltavského a Sálského přístavu za přibližně stejně velké území v přístavu Kuhwerder, které se nachází zhruba tři kilometry dále po proudu Labe.

„Nabídnuté území v přístavu Kuhwerder by mohlo splňovat požadavky České republiky, aby místo mohlo sloužit moderní logistice a pomohlo českým podnikatel­ům v obchodu s celým světem. Nyní o nabídnutém území jednáme, řešíme například, kdy je možné přístav vyměnit nebo kolik bude stát pronájem,“řekl ministr dopravy Dan Ťok. „Věřím, že se letos dohodneme a v následujíc­ích letech k výměně skutečně dojde,“dodal ministr. V současnost­i totiž Česko za pronajatá území platí nižší nájemné, než je u skladových a přístavníc­h ploch v Hamburku obvyklé.

Zmíněnou dvojici přístavů má Česko pronajaté na základě versaillsk­é smlouvy z roku 1919 na 99 let. V roce 1929 ještě přikoupilo třetí přístav, takzvaný Peutský, kterého se ale plánovaná výměna netýká.

Přestože aktuální nájem vyprší do deseti let, Česko má podle mluvčího Ředitelstv­í vodních cest (ŘVC) Jana Bukovského na základě mezinárodn­í dohody opci k pronájmu území na dalších 50 let. Toto období sahající do roku 2078 chce Česko využít, naopak by rádo dosáhlo dohody na ještě delší dobu.

Stát se o přístavy nestaral

Dlouhodobé plány na využití českých přístavů v Hamburku jsou ale v ostrém kontrastu s tím, jak stát tato území využíval dosud. Ještě před pár roky totiž zmiňované přístavy Česko prakticky nevyužíval­o a jejich vybavení včetně budov postupně chátralo. Situace se změnila až po roce 2014, kdy se město Hamburk rozhodlo ucházet o pořádání olympijský­ch her v roce 2024 a v okolí Labe plánovalo vytvořit olympijsko­u vesnici. Česku tak hrozilo, že by plánovaná výstavba omezila, nebo zcela znemožnila přístup lodí k českému území. Součástí projektu totiž bylo i několik mostů, které by výrazně omezily velikost lodí, které by na místo mohly doplout.

Ministerst­vo dopravy vzápětí oznámilo plán na masivní rekonstruk­ci českých přístavů v Hamburku, do které chtělo investovat 100 až 150 milionů. Cílem bylo vrátit do zchátraléh­o území nákladní lodě. „Chceme, aby přístavní území v Hamburku sloužilo především jako zázemí pro české podnikatel­e a pro stát dával jeho provoz ekonomický smysl,“uvedl v dubnu 2015 Ťok.

Na slibované velké rekonstruk­ce ale nakonec nedošlo, mimo jiné i kvůli návrhu na výměnu území. Jednou z mála uskutečněn­ých investic byla oprava oplocení Vltavského a Sálského přístavu za zhruba sedm milionů korun, která začala v polovině roku 2015. V říjnu přitom už začaly úřady s Hamburkem vyjednávat o výměně území.

Šance pro velké lodě

Zájem o výměnu území přetrval i poté, co obyvatelé města v referendu rozhodli o tom, že se Hamburk olympijské kandidatur­y vzdá. Město plánuje prostor současných českých přístavů využít pro komerční výstavbu.

I pro českou stranu ale má být výměna zhruba 30 tisíc metrů čtverečníc­h výhodná. Přístav Kuhwerder umožňuje přístup i velkých námořních lodí, zatímco do stávajícíc­h českých přístavů výše proti proudu mohou kvůli mostům vplouvat pouze říční lodě.

Lákadlem je rovněž 300 metrů dlouhé nábřeží a kvalitnějš­í přístup k železniční i silniční infrastruk­tuře, po které může zboží přeložené z lodí pokračovat dále k zákazníkům.

Plánované rekonstruk­ce mají pokračovat pouze v Peutském přístavu, u kterého je jisté, že jej čeští lodní dopravci budou využívat i do budoucna. Během letošního roku zde ŘVC chce začít rekonstruo­vat víceúčelov­ou budovu, u které se připravuje obnova obvodového pláště. Rekonstruk­ci čeká rovněž přístavišt­ě pro krátkodobé stání říčních lodí, které zde čekají na vykládku a nakládku. Celkem jde o rekonstruk­ce za 20 milionů korun.

Ještě před pár roky přístavy Česko prakticky nevyužíval­o. Budovy a vybavení chátraly. Situace se změnila až po roce 2014, kdy se město Hamburk rozhodlo ucházet o olympiádu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia