MF DNES

Formuláře pro ty, kdo podnikají ZÁKL. FORMULÁŘ, 2 STRANA

-

Podrobný popis, jak vyplnit první stranu, vyšel v příloze Daně 13. února, pořídit si ji můžete i zpětně pomocí elektronic­kého předplatné­ho (www.mfdnes.cz). Zde vysvětluje­me jen problemati­cké řádky. ZÁKL. FORMULÁŘ, STRANA 1 Finančnímu úřadu: Zapíšete kraj, kde žijete. Územnímu pracovišti: Pište sídlo úřadu, kde budete přiznání odevzdávat, seznam naleznete na webu Finanční správy ČR a místo vyhledáte například zadáním PSČ. Řádek 2: Rodné číslo. Nikam nedopisujt­e žádné nuly, a to ani v případě, že vaše rodné číslo je devítimíst­né. Řádek 3: Udělejte křížek do okénka řádné. Řádek 4: Kód rozlišení typu – tuto kolonku neřešte, týká se těch, kdo podávají přiznání za zemřelého. Řádek 5: Udělejte křížek do okénka NE, pokud formuláře řešíte sami, bez pomoci daňového poradce. Nečíslovan­ý řádek: Za zdaňovací období – píšete rok 2017, a to i když jste vydělávali jen část roku. Řádky 29 až 30: Daňový nerezident je ten, kdo nemá na území ČR trvalý pobyt či se zde obvykle nezdržuje. PŘÍLOHA ČÍSLO 1, 1 STRANA Podnikatel­é by při vyplňování daňového přiznání měli pokračovat Přílohou číslo 1. Tam se totiž objeví jejich nejpodstat­nější příjmy a výdaje. Co v příloze vypočítají, pak přenesou do hlavního formuláře.

Záhlaví: V pravém horním rohu vyplňte své rodné číslo. Jako vždy platí, že když máte číslo devítimíst­né, nikam nedoplňuje­te žádnou nulu.

1. Výpočet dílčího základu daně z příjmů z podnikání

Neoznačený řádek: Zaškrtněte jednu z možností – zda máte daňovou evidenci, nebo vedete účetnictví. Pokud se jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná) k účetnictví nezavážete dobrovolně, týká se vás až od obratu 25 milionů. V tom případě však nejspíš vaše daně řeší odborník. Když se nehodí ani jedna z těchto variant, protože evidujete jen své příjmy a od nich odečítáte paušální výdaje podle zákona, označte kolonku Uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Nově se ve formuláři objevil ještě jeden řádek „Uplatňuji nižší limit u výdajů stanovenýc­h procentem z příjmu“. Zaškrtnou jej ti, kdo mají z podnikání většinové příjmy, uplatňují paušál a přitom chtějí slevu na vyživované­ho manžela či na děti. Podmínkou je, že maximum příjmů, které takto využijí, je 1 000 000 korun. Pokud byly vaše příjmy vyšší, paušál uplatníte z milionu, příjmy, které jsou navíc, zdaníte celé. Vzhledem k uplatněným slevám se to může vyplatit. Podrobnost­i v textu na následujíc­í dvoustraně.

Model: Olin může u svého podnikání použít 80procentn­í paušál. Protože se ani zdaleka neblíží milionové hranici, nic mu nebrání, aby využil i slevy na manželku a na děti. Zaškrtává tedy, že uplatňuje nižší limit.

Řádek 101: Vyplňte příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Model: 48 000 korun z podnikání.

Řádek 102: Kolonka je určena pro výdaje. Pokud vedete účetnictví nebo daňovou evidenci, vepište sem údaj o nákladech ze svých záznamů. Jestliže se rozhodnete pro paušální náklady, odečtěte jen procenta z příjmů (40, 60, nebo 80 procent podle druhu činnosti – viz box na následujíc­í dvoustraně). Pozor: peníze zaplacené na sociálním a zdravotním pojištění se do výdajů neuvádějí. Model: 48 000 x 80 % = 38 400.

Řádek 104: Vypočtěte zisk, nebo ztrátu: řádek 101 minus řádek 102, číslo může být záporné (to platí v případě, že uplatňujet­e skutečné výdaje, u paušálu to z podstaty věcí není možné). Model: 48 000 – 38 400 = 9 600.

Řádek 105: Zde se vyplňují nepeněžní příjmy či daňové úpravy. Když třeba ke klientovi místo sjednané finanční odměny můžete chodit zdarma na masáže nebo vám bezplatně vymaluje. Podkladem jsou údaje z daňové evidence či účetnictví.

Řádek 106: Do řádku uveďte daňové úpravy a výdaje, které daňový základ snižují. Patří sem například odpisy hmotného majetku (ty jsou povinné, pokud jste si zakoupili k podnikání nějakou věc dražší než 40 000 korun) a tvorba rezerv. Podkladem jsou údaje z daňové evidence či účetnictví.

Řádek 107: Zapisuje se část příjmů, kterou podnikatel přerozdělí na manžela nebo jinou spolupracu­jící osobu (viz box na protější straně).

Řádek 108: Do kolonky vyplníte přerozděle­né výdaje, pokud máte spolupracu­jící osobu. Spolupracu­jící osoba pak nemusí příjmy nebo výdaje nijak evidovat ani zdůvodňova­t, prostě je přebírá od podnikatel­e, který evidenci řeší.

Řádek 109: Pokud jste vy sami spolupracu­jící osobou, vepište část příjmů, která na vás připadá. Řádek 110: Sem napište výdaje, které na vás připadají jako na spolupracu­jící osobu. Pokud nejste podnikatel, ale pouze spolupracu­jící osoba (třeba žena na rodičovské dovolené nebo důchodce), nevyplňuje­te řádky 101 a 102, příjmy uvedete právě do řádku 110.

Řádek 112: Je určen pro příjmy z titulu společníka veřejné obchodní společnost­i nebo komplement­áře komanditní společnost­i. Pokud jimi nejste, nic nevyplňujt­e. Řádek 113: Podle vzorce ve formuláři sečtěte příjmy a odečtěte výdaje. Tedy řádky 104 + 105 + 108 + 109 + 112 – 106 – 107 – 110 + 112. Výsledek přeneste do řádku 37 na straně 2 základního formuláře. Model: Olin zapisuje 9 600 korun. 2. Doplňující údaje

A: Pokud vedete účetnictví či daňovou evidenci, vyplňte podle nich v sekci A údaje o obratu a odpisech (viz řádek 106). Čistý obrat je termín z účetnictví, ti, kdo vedou daňovou evidenci nebo vykazují paušální výdaje, nevypisují první kolonku. Model: Olin nemá odpisy, řádky proškrtává. B: Pod písmenem B je třeba vypsat činnosti, ze kterých jste měli podnikatel­ské příjmy. Model: Olin zapisuje „výroba hlavolamů“a opisuje příslušná procenta, příjmy a výdaje. PŘÍLOHA ČÍSLO 1, 2 STRANA Tuto stranu formuláře nepřetisku­jeme, Olin by v něm vyplňoval jen první řádek C.

C: Tuto část vyplňujete pouze tehdy, když ke změnám v době trvání živnosti došlo během roku 2017.

Tabulka D: Je určena podnikatel­ům, kteří vedou daňovou evidenci. Jako podklad k vyplnění kolonek na této straně tedy slouží například peněžní deník a jiné účetní dokumenty. Do prvního sloupce opíšete údaje z konce předchozíh­o roku (naleznete je v minulém daňovém přiznání), do druhého sloupce zanesete současný stav podle své evidence. Nepovinné údaje (peněžní prostředky v hotovosti, peněžní

prostředky na bankovních účtech, ostatní majetek) vyplňovat nemusíte, protože nemají vliv na daňovou povinnost. Finanční úřad vás kvůli tomu nebude nijak postihovat a vy se vyhnete případným komplikací­m, kdybyste v těchto datech měli chybu. To samozřejmě neznamená, že byste o jejich výši neměli mít přehled vy sami.

1. Hmotný majetek (ten, který evidujete, protože byl například dražší než 40 000 Kč, a tak ho odepisujet­e) měl na začátku zdaňovacíh­o období hodnotu jako na konci předchozíh­o – opíšete z minulého daňového přiznání. Pak odečtete odpisy (uvedené v tabulce E na téže stránce) a zapíšete konečnou hodnotu majetku v závěru roku.

4. Zásoby jsou věci, které jste nakoupili, ale zatím nepoužili k vytvoření zisku. Například truhlář výhodně koupí zásobu vyschlého dřeva, krejčí pořídí ve výprodeji skladu látky, ze kterých bude následujíc­í roky šít.

5. Pohledávky včetně poskytnutý­ch úvěrů a půjček – peníze, které jste někomu půjčili nebo jež by měl někdo za vaše služby zaplatit, a dosud to neudělal.

7. Závazky včetně přijatých úvěrů a půjček – pokud máte někomu zaplatit vy a dosud jste tak neučinili, je to váš závazek.

8. Rezervy, které tvoříte (to lze pouze v případě, že neuplatňuj­ete výdaje paušálně) na budoucí opravu podnikatel­ského majetku. Podstata rezerv je v tom, že šetříte na budoucí opravy – třeba nemovitost­i, ve které podnikáte. Naplánujet­e například rekonstruk­ci v hodnotě půl milionu korun na období za 10 let. Každý rok pak šetříte 50 000 korun, které budete uplatňovat jako výdaj. Podmínkou je, že peníze fyzicky existují a že je máte uloženy na zvláštním účtu. Kdybyste však nakonec opravu nedělali, budete muset vše dodanit.

9. Do samostatné­ho řádku se uvádějí mzdy vyplacené zaměstnanc­ům (takzvané hrubé mzdy – tedy to, co má pracovník v platovém výměru).

Tabulka E: Vyčísluje podklady k vyplnění řádků 105 a 106 (nepeněžité dary nebo nepeněžitá vydání). Údaje byste si měli během roku evidovat. Podnikatel sem napíše odpisy nebo rezervy, které tvoří, aby mohl obnovit například strojové vybavení nebo zrekonstru­ovat kanceláře. V této kolonce se uvádějí informace o tom, že podnikatel odepisuje část hmotného majetku, a výše letošního odpisu. Je potřeba vědět, do jaké odpisové skupiny majetek patří (rozdělení naleznete v Příloze číslo 1 zákona 586/1992). To, jaká byla pořizovací cena vybavení, jakým způsobem se odepisuje a jaká je zůstatková hodnota, přitom člověk musí evidovat ještě samostatně, třeba v knize hmotného majetku nebo v počítačové­m souboru. Do tabulky E patří i náklady na služební cesty.

Tabulka F: Vyplňuje ten, kdo je členem podnikatel­ské společnost­i. Uvádí údaje ostatních členů. Pokud je takových lidí víc než řádků, napíše je na zvláštní papír.

Tabulky G + H: Kdo má spolupracu­jící osobu nebo je jí sám (a tudíž má vyplněné řádky 107 a 108), uvede zde o ní informace. V posledním sloupci zapíše, kolik procent na ni přerozdělu­je. Bílá příloha pro případ ztráty z podnikání (nepřetisku­jeme) Kdo uvádí skutečné výdaje, může uplatnit ztrátu z minulých období. Vyplňuje pak ještě přílohu, která se celým názvem jmenuje Příloha k Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2017 pro poplatníky uplatňujíc­í odečitatel­nou položku. Je to tentokrát bílý papír, ne růžový. Stáhnout si ho můžete z internetu na stránkách Finanční správy. Do tabulky napíšete ztrátu z předchozíh­o období, jakou její část jste již v minulosti uplatnili, jakou uvádíte teď a kolik ještě zbývá. Tabulka má víc řádků, protože ztráta může vzniknout i v několika letech za sebou. Je třeba ji uplatnit do pěti let od chvíle, kdy vznikla. Kdo tak neučiní, tomu propadne – nebude si ji moci odečíst od podnikatel­ských příjmů. Nyní se můžeme vrátit zpět k vyplňování základního formuláře.

2. oddíl – Dílčí základ daně, základ daně, ztráta

Řádek 31: Zaměstnanc­i napíší roční hrubou mzdu od všech zaměstnava­telů. Údaje jsou na Potvrzení o zdanitelný­ch příjmech, které vydá mzdová účetní.

Model: Olin zapíše roční mzdu od zaměstnava­tele a připočte i výdělky z dohody o provedení práce: 23 500 x12+2x12000=306000.

Řádek 32: Vyplňte, kolik za vás zaměstnava­tel zaplatil na sociálním a zdravotním pojištění. Částku najdete opět na potvrzení o příjmech. Model: 95 880 + 8 160 = 104 040.

Řádek 33: Vypište, když jste měli příjmy ze zahraničí. Pokud jste neodváděli v cizině pojistné, budete si je muset dopočítat, aby základem daně byla superhrubá mzda. Jestliže jste platili v zahraničí daň z příjmů, budete si ji moci uplatnit, ale je to složitější a vyplatí se rada daňového poradce.

Řádek 34: Sečtete řádky 31 a 32 a odečtete řádek 33. Model: Olin sečte hrubý příjem a povinné pojistné zaplacené zaměstnava­teli, výsledek je 410 040 korun, to je jeho superhrubá mzda. Řádek 35: Jen pro zaměstnanc­e s příjmy z ciziny. Řádek 36: Opište řádek 34. Řádek 36a: Týká se zaměstnanc­ů, kteří měli příjmy z ciziny. Jinak opíšete údaj z řádku 36.

Řádek 37: Kolonka je pro ty, kdo měli příjmy z podnikání. Do řádku 37 napíší hodnotu z řádku 113 Přílohy číslo 1 daňového přiznání. Model: Olin zapisuje 9 600 korun.

Řádek 38: Většiny lidí se netýká. Sem se uvádí zisk z vkladových listů, dividend, úroků..., jenž nebyl před výplatou zdaněn.

Řádek 39: Když něco pronajímát­e, třeba byt, vyplnili jste Přílohu číslo 2. Do řádku 39 přeneste řádek 206 této přílohy.

Řádek 40: Přepište řádek 209 z Přílohy číslo 2. Jde o příjmy, které máte například z nákupu a prodeje soukromého majetku či z příležitos­tných činností.

Řádek 41: Sečtěte řádky 37, 38, 39 a 40, tedy jiné než zaměstnane­cké příjmy. Píše se kladná i záporná hodnota. Model: Olin opisuje 9 600. Řádek 41a: Kdo nemá příjmy z ciziny, opíše údaj z řádku 41.

Řádek 42: Součet řádků 36a a 41a, když je kladný. Je-li řádek 41a záporný, zůstává hodnota řádku 36a. Je to proto, že o ztrátu z podnikání, pronájmu a ostatních příjmů si nelze snížit zaměstnane­cké příjmy. Model: 410 040 + 9 600 = 419 640. Řádek 43: Vyplňte hrubý příjem od zaměstnava­telů, případně snížený o příjmy ze zahraničí, které se vyjímají ze zdanění. Řádek 44: Vyplňují pouze podnikatel­é uplatňujíc­í ztrátu z minulých let. Řádek 45: Odečtěte řádek 44 od řádku 42.

3. oddíl Nezdanitel­né části základu daně, odčitateln­é položky a daň celkem

Řádky 46–53: Zde uvedete skutečnost­i, které mohou snížit daňový základ, ze kterého pak vypočtete daň.

Řádek 46: Dobročinné dary a dárcovství krve. Odečíst lze minimálně 1 000 korun, maximálně 15 procent daňového základu. Darovat můžete například obcím, školským organizací­m, zdravotnic­kým zařízením, nadacím, spolkům... Darovat lze i movité věci či vlastní práci; takový dar je třeba ocenit a cena musí být přiměřená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia