MF DNES

ZÁKL. FORMULÁŘ,

-

1 117 korun za každý měsíc, kdy s vámi dítě žilo (platí pro ty, které se v průběhu roku narodily nebo ukončily studium).

– 19 404 Kč za rok, nebo 1 617 Kč za měsíc.

druhé dítě třetí a další děti

2 017 Kč za měs. Je-li dítě invalidní (má průkaz ZTP/P), je částka dvojnásobn­á. Slevu může využít jen jeden z rodičů. Pozor: podnikatel­é, kteří uplatňují výdaje paušálem, tuto slevu získají, jen když paušál nepočítají z více než milionu.

Olin uvede 32 808 Kč - zvýhodnění za obě děti.

Opište částku z řádku 72, nejvýše však do výše řádku 71. Olin uvede 0.

Vypočtěte řádek 71 minus řádek 73 a výsledek zapište do kolonky. Částka, která vám vyšla, je to, co máte zaplatit na dani. Olin zapisuje výši daně 0 korun.

Daňový bonus dostane ten, kdo si vypočetl daň nižší (ř. 71) než daňové zvýhodnění na děti (ř. 72). Nejvyšší možný bonus pro rok 2017 je 60 300 Kč, víc nikdo dostat nemůže. Podmínkou k vyplacení bonusu je to, aby rodič vydělal alespoň 66 000 Kč za rok (2017). Olin uvede 32 808 korun.

Výše daňových bonusů na děti, které již zaměstnava­tel vyplatil – údaj je uveden na potvrzení ze mzdové účtárny.

Vypočtěte: řádek 75 minus řádek 76, výsledek jsou bonusy, které vám stát má ještě doplatit.

Olin uvede 32 808, protože zaměstnava­tel mu bonusy nevyplácel.

6. oddíl Dodatečné DAP

Nevyplňujt­e, jsou určeny pro ty, kdo v daňovém přiznání objeví chybu a budou úřadu posílat opravu po termínu pro podání daňových formulářů.

7. oddíl Placení daně

– 24 204 Kč za rok, či Podle potvrzení ze mzdové účtárny vepište, kolik vám zaměstnava­tel během roku srazil na zálohách na daň. Olin zapíše 31 860 + 4 830 = 36 690. Zaměstnanc­i nevyplňují, podnikatel­é uvedou zálohy na daň za rok 2017, které zaplatili ze svého podnikání. Olin zapíše 0, v roce 2017 s podnikáním začal a zálohy na daň zatím žádné neplatil.

Týká se jen mizivé části podnikatel­ů, kteří mají finančním úřadem stanovenu paušální daň. Pozor, nezaměňujt­e ji s paušálním uplatněním výdajů z podnikání, to je naopak poměrně časté.

Tyto kolonky jsou pro skupinu poplatníků, kteří v daňovém přiznání uvedli příjmy, z nichž jim byla stržena daň srážkou. Pokud máte přeplatek, je důležité vyplnit neoznačené řádky v bílém boxu na straně 4 daňového přiznání dole. Zvolíte, zda si chcete nechat peníze poslat poštou na adresu, nebo na bankovní účet (to je rychlejší). I když daňové přiznání vyplníte a odevzdáte teď, finanční úřad bude peníze posílat až v průběhu dubna. Nakonec napíšete datum a opět se vlastnoruč­ně podepíšete.

Jolana Nováková

konzultace: Blanka Marková, Ekofi.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia