MF DNES

ZÁKL. FORMULÁŘ,

-

Penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření. Odečíst lze maximálně 24 000 korun ročně, nutné je přitom naspořit 36 000 korun (prvních 12 000 korun zakládá nárok na státní příspěvek, až pak je možný odpočet). Když vám na smlouvu přispívá zaměstnava­tel, jeho příspěvek do celkové částky zahrnout nelze. Kdybyste finance vybrali před koncem smlouvy (60 let a nejméně 60 měsíců spoření), museli byste uplatněné úlevy dodanit. To neplatí, pokud čerpáte takzvanou výsluhovou či pozůstalos­tní penzi.

Životní pojištění. Ročně lze odečíst 24 000 korun ze zaplacenéh­o pojistného na smlouvě životního pojištění, kterou máte uzavřenou minimálně do roku, kdy oslavíte šedesátiny. Podmínkou zároveň je, aby smlouva trvala alespoň 60 měsíců. Příspěvek zaměstnava­tele opět nelze k vlastní daňové úlevě přidat.

Odborové příspěvky. Je možné si odečíst až 3 000 korun ročně, nesmí přitom jít o víc než 1,5 procenta zdanitelný­ch příjmů ze závislé činnosti za rok.

Zkoušky z dalšího odborného vzdělávání. Lze odečíst až 10 000 korun za rok (zdravotně postižení 15 000 korun). Pravidla jsou poměrně složitá, předem konzultujt­e s poradci, zda se úleva týká právě vaší zkoušky (nikoli kurzu!). Nelze počítat, že by prošel jazykový certifikát, svářečská zkouška však nejspíš ano.

Jsou určeny podnikatel­ům investujíc­ím do výzkumu a vývoje či do odborného vzdělávání.

Olin uvede 3 000 Kč – hodnotu daru, který poskytl školce, a 14 400 Kč za zaplacené pojistné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia