MF DNES

Jak ponižující, líčí Jakeš soumrak Lidových milicí

- — Mirka Spáčilová

Bývalo jich přes osmdesát tisíc, teď se jen čtyři z někdejších členů „ozbrojené pěsti dělnické třídy“uvolili vystoupit v dokumentu Lidové milice, jehož premiéru dnes uvádí ČT2. A zazní tu, že se nestydí, že nedělali nic špatného.

Ovšem historická fakta tvrdí něco jiného. Snímek sleduje zrod organizace od takzvaných revolučníc­h gard roku 1945 přes jejich vyzbrojení v roce 1948 až po zásahy proti studentské­mu pochodu, během vyhánění duchovních nebo za plzeňské stávky v době měnové reformy.

Typickou obojetnost vykazují události roku 1968, kdy sílil tlak na jejich zrušení – ovšem Lidové milice se nejprve obhájily tím, že se prý plně stavějí za obrodný proces – a po invazi se zase postavily za Sovětský svaz. I střelbou: při demonstrac­ích v roce 1969 byli mezi mrtvými včetně čtrnáctile­tého chlapce i ti, na něž stříleli právě milicionář­i.

Úlohu Lidových milic koncem 80. let komentuje ve filmu vedle historiků také Miloš Jakeš – a pro leckoho to může být docela šok. Tehdejší generální tajemník ústředního výboru komunistic­ké strany totiž bez vytáček přiznává, že osobně byl pro, aby po 17. listopadu 1989 přijely Lidové milice do metropole posílit hroutící se režim: „Ale bohužel Praha je odmítla, kvůli obavám z krveprolit­í a k radosti všech nepřátel socialismu. Takže Lidové milice přijely a zase odjely; to bylo ponižující, špatné,“lituje Jakeš.

Jinak věcný dokument má dva zajímavé průvodní prvky. Jednak líčení, jak se po sametové revoluci Lidové milice samy rozpadaly – včetně uniformy putující „na sběr pro Afriku“; jednak ukázku, v kolika dílech si dělnické bojové jednotky za svou existenci „zahrály“. Patří k nim Občan Brych, Pan Habětín odchází, Všichni dobří rodáci, Noc nevěsty i 30 případů majora Zemana.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia