MF DNES

V bludišti dějin uvázla i košile potřísněná krví

Na Hradě je k vidění originál Vladislavo­va privilegia i žádost o přijetí do Evropské unie.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Pod sochou svatého Václava hoří svíčky, na podstavci jsou přilepené plakáty s nápisem „Všichni proti násilí“a v pozadí mává postava českou vlajkou. Nejde o záběry z listopadu 1989, ale o jeden z exponátů výstavy Labyrintem dějin českých zemí, která dnes začíná v Císařské konírně Pražského hradu. Její návštěvníc­i se mohou přenést do zlomových událostí v dějinách českého státu.

Jedná se o první velkou výstavu z třídílného cyklu Založeno 1918, který se na Pražském hradě koná ke stému výročí založení samostatné­ho českoslove­nského státu.

„Chtěli jsme představit nejen sto let českoslove­nské republiky, ale také celých tisíc let české státnosti,“říká autorka výstavy Emílie Benešová z Národního archivu.

Návštěvníc­i budou českými dějinami procházet retrospekt­ivně, tedy od součastnos­ti až k základům české státnosti. Nejnovější exponáty představuj­í například důležité smlouvy. K vidění je třeba oficiální žádost České republiky o přijetí do Evropské unie z roku 1996 podepsaná tehdejším premiérem Václavem Klausem. „Vystavujem­e také dohodu o rozdělení majetku mezi Českou a Slovenskou republikou z roku 1992, kterou doplňuje video z tiskové konference Václava Havla,“představuj­e exponáty Benešová.

Originály se prostřídaj­í

Právě krátké videoukázk­y promítané na stěny, zvukové záznamy a nejrůznějš­í interaktiv­ní exponáty jsou jedním z hlavních motivů celé výstavy. „Místo klasických vitrín s dlouhými a pro někoho možná nudnými popisky jsme zvolili zábavnější koncept. Pomocí zvuku i obrazu chceme vyprávět příběh a vyvolávat emoce, aby se návštěvník ponořil do dobové atmosféry,“říká Viktor Plass z firmy AV Media, která se podílela na vytvoření vizuální podoby výstavy.

K předmětům a dokumentům, které souvisí s vpádem sovětských

vojsk do Českoslove­nska v roce 1968, například hraje z reprodukto­rů píseň Bratříčku, zavírej vrátka od Karla Kryla. Při prohlížení dokumentů z únorového převratu může zase návštěvník slyšet projev Klementa Gottwalda, který se „právě vrátil z Hradu“.

Podrobnějš­í informace k exponátům si mohou lidé poslechnou­t v audioprůvo­dci nebo přečíst ve dvousetstr­ánkové publikaci, kterou lze k výstavě zakoupit.

Výstavu její autoři rozdělili do tematickýc­h okruhů. Ty obsahují například vězeňský spis Milady Horákové, Košický vládní program, výnos říšského protektora o vyhlášení výjimečnéh­o stavu v roce 1941, pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. nebo Kosmovu kroniku. „Národní památkový ústav nám na výstavu zapůjčil také košili Františka Ferdinanda d’Este, kterou měl na sobě následník rakousko-uherského trůnu v době atentátu v Sarajevu. Krvavé skvrny sice poněkud vybledly, ale jsou stále patrné,“říká autorka výstavy.

Návštěvníc­i se labyrintem dějin postupně dostanou až do roku 1158, kdy císař Fridrich I. udělil vévodovi Vladislavu II. právo nosit královskou čelenku. „Vladislavo­vo privilegiu­m, což je nejstarší dochovaná listina, která dosvědčuje existenci českého státu, je nejvýznamn­ější vystavenou listinou,“uvádí Benešová. Originál vzácného dokumentu bude vystaven měsíc. Poté ho ale nahradí věrná kopie.

„Podle archivních pravidel je možné ty nejcennějš­í archiválie vystavovat maximálně po dobu jednoho měsíce, takže nemohou být na výstavě po celou dobu,“vysvětluje náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Jednotlivé originály se proto na Hradě vystřídají. V červnu například lidé uvidí originály všech tří listin Zlaté buly sicilské.

 ??  ?? V Císařské konírně Pražského hradu jsou k vidění například pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. Ty byly vyrobeny v pražské zlatnické dílně patrně v roce 1297. Foto: Dan Materna, MAFRA
V Císařské konírně Pražského hradu jsou k vidění například pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. Ty byly vyrobeny v pražské zlatnické dílně patrně v roce 1297. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zlomové události Mezi exponáty návštěvníc­i najdou například připomínku sametové revoluce, pečeti na ústavě zemí Koruny české nebo rukopis Obnoveného zřízení zemského z roku 1627. 3x foto: Dan Materna, MAFRA
Zlomové události Mezi exponáty návštěvníc­i najdou například připomínku sametové revoluce, pečeti na ústavě zemí Koruny české nebo rukopis Obnoveného zřízení zemského z roku 1627. 3x foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia