MF DNES

0:1, 1:0. Víte, proč nová Slavia vrávorá?

- — Jan Palička

Náhradník Bartek pálí. V těžké pozici a z halfvoleje. Míč v 59. minutě ťukne do pravé tyče, proskáče podél celé branky, drcne do levé tyče a nakonec zamíří do hřiště, nikoli do sítě. Smolný biliár.

Další náhradník Kabajev ukradne nešikovnou zpětnou přihrávku a v 83. minutě je sám před gólmanem. Udělá pár rychlých kroků, kličku doleva, napřáhne a mine odkrytou branku. Další šance jako vrata, balon bohužel v poslední chvíli povyskočil na zmrzlém drnu.

Aby nedošlo k omylu, to jsme nepopisova­li nedělní tutovky od nabité Slavie, nýbrž od hostů z Bohemians. Z toho plyne, že nebýt krásné trefy Josefa Hušbauera, úřadující mistr by znovu ztratil body.

Po senzační porážce 0:1 v Jihlavě doma udolal vršovickéh­o konkurenta po boji 1:0.

To rozhodně není start, ze kterého by mohl být nový trenér Jindřich Trpišovský na větvi. Slibovaný totální fotbal poznáte nanejvýš v náznacích.

Jestliže se jihlavské vrávorání tak nějak dalo schovat za zasněžené a klouzající hřiště, na kterém se nedalo pořádně kombinovat, po druhém utkání se množí tázavé pohledy.

„Potřebujem­e hrát víc v klidu, abychom některé situace neřešili ztrátově,“prohlásil Trpišovský.

Ale jak by vlastně nová Slavia měla vypadat? Co by měla hrát? A s kým? Třeba obránce Jugas se záložníkem Hromadou ještě minulé pondělí nastoupili za juniorku, zato proti Bohemce už hráli od začátku.

Zajímavost­í také je, že v nedělní základní sestavě nebyl žádný cizinec, nepočítáme-li dva Slováky. Ještě na podzim by takový výběr byl nemyslitel­ný. Danny na lavičce, Sobol taky, Ngadeu a van Buren rovněž, Mingazov mimo soupisku, Deli nemocný.

Mimochodem, Slavia ve dvou zápasech protočila už 19 hráčů, za což částečně může týmová viróza, ovšem zároveň je zřejmé, jak složitě se rodí tvář mužstva.

„Slavia ještě není uzrálá na to, aby byla schopná takový zápas pohodově dohrát. Proto se strachoval­a do poslední minuty,“ všiml si během nedělního večera Martin Hašek, trenér Bohemians.

Slavia se zuby nehty drží na druhé příčce a pravděpodo­bně tuší, že ji čeká krušné jaro. Pokud by ze stříbrné pozice spadla a nevybojova­la potřebnou kvalifikac­i Ligy mistrů, bude to těžké zklamání. Zvlášť když během zimy vymyslela trenérský veletoč, který měl přinést herní progres.

Teď se čeká, co, kdy a jak bude. Podobně jako u Sparty, jejíž fanoušci se trápí od léta, kdy přišel nový italský trenér Andrea Stramaccio­ni a zahájil fotbalovou revoluci.

Slavia se nyní nachází v mírném napětí. Obraně schází kázeň, běhavému Stochovi efektivita, na hrotu není nemilosrdn­ý zabiják. Dvanáct rohových kopů ve vršovickém derby mělo aspoň pár šancí zařídit. Někdejší hvězdě Necidovi očividně nesedí pozice žolíka, snaživý Tecl těžko kouše, že si ho kouč Trpišovský narychlo stáhl z Jablonce, jenže zatím mu nedal ani minutu.

Totální fotbal, při kterém hráči kmitají, atraktivně si mění pozice a usilovně napadají, se konal jen zřídka. Navrch v prvním poločase proti Bohemians se u toho vyšťavili natolik, že po přestávce nestíhali. Pohledné kombinace jsme neviděli téměř žádné.

Je to varování už pro sobotní pokračován­í v Mladé Boleslavi. Soupeř po 18. kole změnil trenéra, takže dostane nový impulz. Slavii navíc kvůli karetnímu trestu budou chybět Jugas s Hušbauerem.

Samozřejmě není pochyb o tom, že nová Slavia potřebuje čas, ale zároveň by sama měla co nejrychlej­i zjistit, kde drhne.

A hlavně proč.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia