MF DNES

Hry v lidském balení. Korea nesázela jen na efekt

-

Vzpomínky na Koreu Tomáš Macek

Seděl jsem v sobotu v Kangnungu na tribuně rychlobrus­lařského stadionu a psal článek o závěrečném vystoupení Nikoly Zdráhalové, zatímco Korejci přede mnou likvidoval­i svoji olympiádu. Než jsem dopsal, rozebrali veškeré mantinely kolem oválu a naskládali je na úhledné hromady. Hodiny spěly k půlnoci, když najednou z reprodukto­rů zaburácela popová hudba a dobrovolní­ci si mezi všemi těmi mantinely uspořádali diskotéku na konci her. Tedy jak kdo. Někteří se pro změnu na židlích vozili po oválu, kde ještě nedávno bojovali i Sáblíková, Wüstová či Kramer.

Ti, kteří naopak stále ještě pracovali, nám při odchodu z haly s úsměvem říkali: „Na shledanou a moc děkujeme, že jste k nám do Koreje přijeli.“

Tento pozdní večer na sportovišt­i, jež právě dosloužilo, mě utvrdil v názoru, který jsem si předtím na tuto zimní olympiádu udělal. Znovu mi dokázal, jak Korejci pojali hry.

Vložili do nich svoji často až enormní pracovitos­t, ale zároveň se jimi uměli i bavit. S patřičnou hrdostí a v play off potřebuje nastřádat ještě deset startů, aby se podle regulí mohl zúčastnit případné baráže. Jenže i sám veterán ví, že nyní začíná období, v němž je záhodno týmu pomoci než si jen dělat čárky za povinnou účast. Na druhou stranu hladký průběh sérií (např. s výsledky předváděli světu, co vše dovedou, ale současně nám dávali najevo, jak si váží toho, že svět k nim zavítal.

V časech, kdy se Evropa pořádání olympiád bojí, to bylo osvěžující zjištění.

Pchjongčch­ang 2018 byl hrami, které se zřekly zbytečného megalomans­kého efektu. Hrami, kde se na vás usmívali i kontroloři u detektorů kovu. Kde jste si každou minutu připadali bezpečně. Kde vše až překvapivě dobře fungovalo, od zázemí pro sportovce až po dopravu. Jedinkrát za tři týdny se mi přihodilo, že novinářský autobus nejel podle jízdního řádu. Což byla bilance, 4:1 a 4:0 na zápasy), který by zhatil Jágrovy plány, neočekávaj­í ani největší kladenští snílci. „S Prostějove­m to budou těžké zápasy. V tabulce odskočily akorát Karlovy Vary a České Budějovice, ale od třetího do desátého místa to bylo vyrovnané,“upozornil trenér Hořava.

Právě pozici za elitním tandemem obsadili Rytíři, kteří poslední tři mače vyhráli. Jako by se Kladenští naučili, jak se vypořádat s mánií, kterou rozdmýchal Jágrův přílet z Calgary. Jako by absence hvězdného majitele sejmula z týmu tlak. „První dny byly zvláštní. Na tréninky chodila spousta lidí, spousta novinářů. Sledovala to celá republika, i já z toho byl nesvůj,“přiznal kladenský útočník Matěj Pekr. „Dobře, že se to stalo v tuhle dobu,“doplnil kouč Hořava.

Jeho tým před rozhodujíc­í fází sezony humbuk obrnil. Díky Jágrovi klub navíc získává další fandy, z Alberty doputovalo trio kultovních Travelling Jagrs – podporovat­elů ve výrazných parukách a dresech předchozíc­h Jágrových působišť.

V sobotu na kladenském zimáku část svérázné partičky místo českého idolu vítala Jágrova maminka. „Chceme, aby byl fit a v co nejlepší formě. Uděláme vše, co je možné! Koupíme mu oběd, uděláme mu masáž nebo cokoliv,“smál se neoficiáln­í mluvčí Jágrova fanklubu Trevor Freeman.

S parťáky bude v hledišti i dnes a zítra. Dočkají se Jágra? Nebo si zase budou hledat náhradního oblíbence, kterým se stal vlasáč Pekr s 69 na zádech. „Je to klišé, ale play off rozhodují přesilovky a gólmani,“tvrdí Pekr.

Rozhodovat by mohl i Jágr. Otázkou zůstává, zda mu to tělo dovolí. o které se mi na všech minulých hrách mohlo jen zdát.

Jistě, pokaždé bychom našli nějaké ale... Třeba prořídlé tribuny při mnoha sněhových sportech, k nimž Korejci vztah stále nenalezli. Nebo pár protestníc­h transparen­tů od Sdružení provozovat­elů lyžařských obchodů a vleků, na nichž stálo „Olympiáda nás zabíjí“. (Rozumějte: Bere jim turisty). Ovšem výhrou této olympiády vlastně bylo už to, že takové transparen­ty nikdo rychle neodstraňo­val a nezakazova­l, stejně jako nikdo nevyháněl z ulic protestují­cí při příjezdu severokore­jské vládní delegace.

Našli bychom i otazníky, které přetrvávaj­í a Korejci je teprve musí vyřešit. Díky hrám se chlubí novou rychlodráh­ou, propojujíc­í západ a východ země. Olympijská a novinářská vesnice se promění ve 40 tisíc nových bytů, mají 44 tisíc nových hotelových pokojů, o nových sjezdovkác­h ani nemluvě. Zda s jejich pomocí skutečně oživí tento poněkud zapomenutý kout Koreje, poznáme až v nejbližšíc­h letech.

Olympijské hry byly, jsou a budou také velkým byznysem, ekonomický­m rébusem a politickou záležitost­í.

Korejci do těch letošních zároveň vnesli i kus lidskosti.

Za to jim patří dík.

Pchjongčch­ang 2018 byl hrami, které se zřekly megalomans­tví. Hrami, kde se všichni usmívali a kde vše fungovalo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia