MF DNES

Selhání favorita

Plzeň, lídr fotbalové ligy, doma nestačila na Jihlavu

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Spěchali. Nervovali se. Láteřili. Pod tlakem okolností ztráceli síly. Vůbec poprvé v sezoně opravdu panikařili.

A kvůli zbytečným chybám taky prohráli! Poprvé v sezoně. Fotbalová liga v aktuální sezoně neviděla větší šok. A nejspíš ani neuvidí. Plzeňský válec, který si měl hravě dojet pro další tři body v cestě za titulem, se zabrzdil při „obyčejném“utkání s Jihlavou.

Ano, je to tady! Královna Viktoria prohrála 0:1 – navíc doma.

„Měli jsme dost střel, dost závarů, ale důraz před brankou nebyl takový, jaký měl být. Nemělo to razanci, chyběla i přesnost,“viděl trenér Pavel Vrba.

Těžko říct, jak dohrávka 18. kola ovlivní budoucnost, každopádně Plzeň musela v arktickém podvečeru pochopit, že titul ještě v kapse nemá. Zvlášť pokud bude hrát laxně a profesorsk­y.

A ten varovný vzkaz platí navzdory (stále luxusnímu) 12bodovému náskoku na druhou Slavii. Co se tedy stalo? Hned ve 20. vteřině po hrubé chybě ve středu obrany málem uspěl útočník Ikaunieks, jeho vtipný dloubáček skončil těsně nad břevnem. Ve 22. minutě Plzeň lehkovážně bránila rohový kop a důrazný stoper Buchta poslal míč nekompromi­sně pod břevno. 1:0 pro soupeře, který v ničem neměl dělat potíže!

„Ukázalo se, že pokud cokoli podceníte, vymstí se to,“přiznal trenér Vrba.

To má být mužstvo, které v březnovém dvojutkání zkusí vyřadit slavný Sporting Lisabon v osmifinále Evropské ligy?

Suverén, který od srpna vládne českému fotbalu?

Pravda, nezřídka se stane, že favorit během dlouhé sezony ztratí koncentrac­i, ale zároveň by měl najít cestu zpátky. To včera Plzni scházelo. „Prospali jsme úvod zápasu a pak to nedokázali otočit,“dodal Vrba.

Podceňovan­á Jihlava se obětovala, statečně bránila, skákala do střel, vyhrávala hlavičkové souboje, vyrážela do brejků. Zasloužila by si kompliment, i kdyby nevyhrála. Za vítězství musí slyšet pochvalu stonásobno­u.

Tým, který byl po tragickém podzimu odsouzen k sestupu, porazil na úvod jara největší dva favority 1:0. Od Slavie a Plzně nedostal ani gól!

Zato Plzeň se musí v domácí soutěži probrat.

Začátek druhé části je mizerný: dva zápasy, jeden bod, nula vstřelenýc­h gólů.

Jestli se bezgólová remíza v Olomouci dala pochopit, zkrat s Jihlavou už ne.

Včera nepomohli ani fanoušci, kterých přišlo něco málo přes čtyři tisíce, což je na plzeňské poměry bídné. Nebavili se. Divili se. Pískali. Po půlhodině div neodešli naštvaně domů. Záložník Hořava přihrál kostrbatě od postranní čáry, načež si brankář Kozáčik balon zpracoval na prsou a popletly se mu myšlenky. Jihlavský soupeř Ikaunieks si hbitě vzal míč, a kdyby netrefil boční síť, prohrávala by Plzeň o dva góly.

Navzdory tomu, že jaro teprve začíná, odehrála Viktoria už čtvrtý zápas během jedenácti dní, což se projevilo na jejím zaujetí. Zvlášť když pokaždé nastoupila víceméně stejná sestava. Už v sobotu se hraje znovu. Na hřišti posledního Baníku už Plzeň musí zabrat.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia