MF DNES

Důchody skokem vzrostou, plánuje vláda

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ještě nikdy důchody nevyrostly o takový skok, k jakému se chystá současná vláda v demisi Andreje Babiše. Všechny důchody včetně těch nejnižších by mohly narůst od příštího roku o pevnou částku 540 korun. Důchodci s průměrným důchodem pak vzroste penze dohromady o 918 korun, slibuje vláda.

Starobní důchod v Česku bere 2,4 milionu lidí a průměrná penze činí 12 240 korun.

Vláda včera schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, kterou slíbila ve svém programové­m prohlášení. Rekordní nárůst způsobí zvýšení takzvané základní výměry důchodu. To je jedna ze dvou složek důchodu a odvíjí se od průměrné mzdy v ekonomice. Dosud se počítala jako 9 procent z průměrné mzdy, vláda ji teď navrhuje zvýšit o procentní bod, tedy na deset procent. To je v přepočtu na peníze a po započtení očekávanéh­o růstu průměrné mzdy dohromady zmíněných víc než pět set korun navíc.

Další stokoruny navíc by pak důchodcům přinesla pravidelná valorizace druhé složky důchodu – takzvané procentní výměry (podle odpracovan­ých let a výše zaplacenéh­o pojistného). A další přilepšení bude platit pro pětaosmdes­átileté a starší. Od data těchto narozenin by lidé dostávali důchod o tisícovku vyšší.

Dnes se takto přilepšuje stoletým, a to přidáním dvoutisíco­vky od jejich stých narozenin. Toto opatření by se mělo týkat asi 200 tisíc lidí.

Štědré zvýšení důchodů má podle důvodové zprávy k novele v první řadě prostě vylepšit příjmy důchodců. Problém však je, že trvale zvýší zatížení státního rozpočtu a způsobí, že důchodový účet bude díky tomu už napořád v deficitu – na důchody se bude ulupovat i z jiných daní než z důchodovéh­o pojištění, případně se na ně bude půjčovat.

Další problém je pak v tom, že i když se návrh tváří jako spravedliv­ý (pětistovka se má přidat všem), nejvíc na něm vydělají ti, kteří do společné důchodové kasy přispívali nejméně. A těm také při budoucích valorizací­ch poroste důchod rychleji než vysokopříj­movým.

Vysoký stupeň solidarity

Ministryně Jaroslava Němcová již dříve uvedla, že se růst zbrzdí asi polovině důchodců, propočet ČTK mluví dokonce o třech pětinách seniorů – tedy těch s penzí nad 11 200 korunami.

Důchody bohatých a chudých se například v porovnání s tím, kolik nízkopříjm­oví a vysokopříj­moví před nástupem do důchodu brali, liší jen málo. Důvodem je vysoká solidarita. Tu současný návrh ještě zvýší a přispěje k vyrovnání důchodů.

Podle poslední zpracované důchodové ročenky České správy sociálního zabezpečen­í z roku 2016 jen desetina starobních penzistů a penzistek dosáhla na důchod vyšší než 14 501 korun. A naopak desetina měla méně než 8 576 korun. Polovina důchodců podle tehdejší statistiky pobírala přes 11 344 korun.

Chystané zvyšování základní výměry má přijít na 12 miliard korun, automatick­é zvýšení důchodů 85letým a starším na tři miliardy, a po započtení pravidelné valorizace by pak výdaje na důchody měly meziročně stoupnout dokonce o rekordních 29 miliard korun. Premiér Babiš včera uvedl, že část peněz, 21 miliard, našel na privatizač­ním účtu a nechá je převést na zvýšení důchodů. Háček je však v tom, že tyto desítky miliard navíc teď bude vláda potřebovat každoročně, nejen příští rok. Na ekonomický růst spoléhat nemůže, protože ekonomika se pohybuje v cyklech a současná konjunktur­a už nebude trvat věčně.

Čeká se na reformu

Z tohoto důvodu by financován­í penzijních systémů mělo být navrhováno jako dlouhodobě udržitelné. Babišova vláda slibuje reformu, ale její principy zatím neprozradi­la. Pouze uvedla, že oddělí důchodový účet od zbytku rozpočtu tak, aby přebytky z důchodů nebylo možno rozpustit na jiné výdaje. Při pohledu na predikce samotného ministerst­va práce to ztrácí smysl – podle důvodové zprávy k chystané novele nemůžeme zásluhou zvýšení důchodů a demografic­kého vývoje příštích 40 let žádné přebytky očekávat, naopak bude se prohlubova­t deficit důchodovéh­o účtu. Problém nemá jen Česko. Studie OECD z roku 2016 hovoří o tom, že právě nedostatek peněz na důchody bude spouštěcím momentem příští velké světové ekonomické krize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia