MF DNES

Jurečka: S Babišem? Teď ne

Rozsáhlá anketa nám ukázala, že naši členové nechtějí do vlády s obviněným premiérem, říká Marian Jurečka.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

remiér Andrej Babiš nikdy neřekl, že se nebude opírat o komunisty a SPD, o spolupráci s KDU-ČSL naopak zájem neprojevil. A to lidovci nevnímají dobře, říká v rozhovoru pro MF DNES jejich první místopředs­eda Marian Jurečka.

Nový místopředs­eda ČSSD Jiří Zimola nám nedávno říkal, že by byl nejradši za obnovení koalice hnutí ANO s ČSSD a s vámi. Není to výzva?

My celou dobu říkáme, že pokračován­í bývalé Trojkoalic­e by mělo logiku. Programové průniky se dají najít, z těch čtyř let máme určitou zkušenost, ať už pozitivní, či negativní. Zároveň je tady už nějaké odborné zázemí, je na co navazovat. K jednání to tedy určitě je. Otázka je, nakolik je to v daném rozpoložen­í po sjezdu ČSSD a v hnutí ANO vůbec realistick­é.

Realistick­é by to bylo – alespoň podle toho, co slýchám z hnutí ANO – v případě, že byste upustili od podmínky, že ve vládě nebude obviněný Andrej Babiš. Je pro vás tato podmínka stále nepřekroči­telná?

Ano, je. Říkali jsme to už před volbami a říkáme to stále stejně. Naše pozice je pevná a teď záleží na tom, co si hnutí ANO vybere. Jestli stabilitu České republiky a většinovou koaliční vládu, nebo osobní ambice.

Andrej Babiš ale jasně říká, že se pozice premiéra nevzdá. Takže radši půjdete do opozice, kde váš hlas nemusí být moc slyšet?

Jsme si toho rizika vědomi. Cílem politické strany samozřejmě je prosazovat svůj program a podílet se na správě země. Ale ne za každou cenu.

Jak se vůbec k tomu staví vaše členská základna?

Provedli jsme právě rozsáhlou anketu mezi členy a z té jasně vyplynulo, že nemáme z této podmínky ustupovat. Ten hlas zastávalo asi osmdesát procent lidí. A když jsme měli před dvěma týdny jednání celostátní­ho výboru, tak jsem tu otázku otevřel znovu. S tím, že je tady druhé kolo sestavení vlády a situace je opravdu vážná, hrozí nástup komunistů k moci, pojďme se o tom tedy seriózně pobavit. Znovu ta debata proběhla. A devadesát procent celostátní­ho výboru usoudilo, že máme v této pozici setrvat.

Čím to je, že je ten názor tak jednoznačn­ý?

Těch faktorů je víc. Úplně jiné klima by bylo, kdyby Andrej Babiš od začátku řekl: Cítím se nevinný, budu spolupraco­vat s orgány činnými v trestním řízení, a nemluvil pořád o tom, že jde o nějakou zakázku na objednávku. Naši členové a příznivci by to pak taky vnímali jinak. A jinak by také vnímali, kdyby Andrej Babiš jasně řekl, že se nechce opírat o hlasy komunistů a Okamury, ale usiloval o naši podporu. Ale žádný takový signál z jeho strany ani náznakem nepřišel. A to mohu doložit i z osobní zkušenosti.

Jaké?

Měli jsme s Andrejem Babišem nějaká jednání už před Vánocemi i po tom hlasování, kdy jeho vláda nedostala důvěru. Dvakrát jsem se ho ptal, jestli nás vůbec za koaličního partnera chce a jestli chce mít většinovou trojkoalič­ní vládu. A on na to ani jednou neodpovědě­l. Z chování pana předsedy ANO je zřejmé, jaké uspořádání preferuje. A nijak tomu nepřidá ani to, jak se o nás vyjadřuje. Já jsem v politice poměrně krátce, nikdy jsem nic neukradl, nezpronevě­řil, ale on nás přesto všechny hází do jednoho pytle a říká, že tradiční strany „kradnú“.

Říkal jste, že je zřejmé, jaké uspořádání Andrej Babiš preferuje. Jak to tedy podle vás dopadne?

Myslím, že vznikne dvojkoalic­e hnutí ANO a ČSSD, do které budou komunisté nějakou tichou dohodou nominovat jednoho dva odborníky, nestraníky. Vznikne taková dvouapůlko­aliční vláda, která bude mít sto osm hlasů ve Sněmovně.

Tím byste skončili v opozici. Tento týden vyšel průzkum CVVM, podle kterého by KDU-ČSL teď volilo jen 3,5 procenta lidí. Jak chcete v opozici, v konkurenci Pirátů nebo TOP 09 o sobě dávat slyšet?

Jednoduché to nebude. Ale prostě pracujeme na tom, abychom nejen hlídali zákony a dávali pozměňovac­í návrhy, ale přišli i s některými novelami z našich řad. V sociální a rodinné oblasti tak chceme například změnit parametry důchodovéh­o systému, aby byl zohledněn počet dětí, zvýšení slev na děti a odstropová­ní daňového bonusu. Ale já chystám i změny legislativ­y v oblasti DPH nebo důrazu na životní prostředí, takže věřím, že určitě zaujmeme.

Budete se snažit zase oživit koalici se Starosty?

Spolupracu­jeme pro senátní volby, i s ODS nebo Piráty, abychom co nejvíc podpořili silné osobnosti. Ale přiznám se, že abychom teď diskutoval­i nějakou bližší spolupráci se Starosty například pro sněmovní volby za čtyři roky, tak to moc aktuální není.

Proč?

Vztahy v rámci Senátu a Sněmovny jsou dobré, ale je tady určitá pachuť, která dopadla i do členské základny. Když jsme četli ty komentáře kolegy Farského – které jsme si už vysvětlili – že jsme je vykopli a podobně, tak to naše členská základna vnímá velmi negativně.

Právě Starostové na středu svolali jednání všech sněmovních stran s výjimkou ANO, KSČM a SPD ohledně pozic pro jednání o vládě. Zúčastníte se?

Ano. Uvidíme, co se tam podaří domluvit. Ale klíčové také je, jestli Andrej Babiš vůbec vyšle nějaké signály, že by stál o nějakou jinou alternativ­u než opírat se o komunisty nebo SPD. To zatím z jeho úst jasně nezaznělo. Mně se skutečně těžko poslouchá, když třeba Martin Stropnický říká, že mají demokratic­ké strany radost z toho, že ženou ANO do náruče komunistů a SPD. Realita je jiná, bohužel pan Stropnický u těch jednání není. Kompromis se skutečně nemůže podařit tak, že jedna strana říká druhé: Já trvám na všech podmínkách, vy musíte slevit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia