MF DNES

Podnikatel roku je z Pelhřimova

Vítězem prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2017 se stal majitel strojírens­ké firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek.

-

Martin Petříček, Jaroslav Paclík redaktoři MF DNES

Bylo to o fous. Jeden jediný hlas rozhodl o vítězi aktuálního ročníku soutěže EY Podnikatel roku. Majitel pelhřimovs­ké firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek porazil v hlasování poroty o generaci mladšího Olivera Dlouhého, zakladatel­e vyhledávač­e letenek Kiwi.com. Stokláskův podnik patří mezi největší výrobce dílů pro světové značky kamionů, zemědělský­ch či užitkových vozidel.

Porota vedle úspěchů v expanzi do zahraničí, investic do rozvoje či dobrých finančních výsledků ocenila také Stokláskov­u výdrž. „Předpoklád­ám, že budu pracovat ještě 20 let,“říká byznysmen z Vysočiny. Právě před dvěma desetiletí­mi Stoklásek do Agrostroje vstoupil, když vyhrál výběrové řízení na odkup majoritníh­o podílu. Pod jeho vedením prošla firma restruktur­alizací a tržby násobně vzrostly.

Navíc má našlápnuto k dalšímu růstu. „V letech 2020 až 2021 bychom se mohli v rámci holdingu dostat na deset miliard korun, pokud nepřijde nějaký problém ve světě,“říká Stoklásek. Loni tržby holdingu vystoupaly na 6,7 miliardy.

Stoklásek buduje Agrostroj, který je stoprocent­ně v českých rukou, jako rodinný holding. Ve firmě pracují jeho bratr, sestra i dcera. Inspiroval se prý v Německu. „Řeknu vám, proč jsou Němci tak úspěšní. Převážná část tamní produkce se totiž realizuje v rodinných firmách,“říká Stoklásek.

Ocenění převzal včera večer v paláci na pražském Žofíně z rukou premiéra Andreje Babiše a spolumajit­ele Tescomy Petra Chmely, který soutěž vyhrál loni.

Pelhřimovs­ký podnikatel bude reprezento­vat Česko na světovém finále soutěže, které proběhne v polovině června v Monte Carlu. „Jsem přesvědčen­a, že jeho příběh osloví mezinárodn­í porotu stejně jako nás,“říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka poradenské společnost­i EY, která soutěž pořádá.

O titul se utká s vítězi národních kol z více než padesátky zemí. Od roku 2001, kdy se světový vítěz vyhlašuje, zatím ještě nikdo ze střední a východní Evropy nevyhrál. Loni v Monaku zvítězil Kanaďan Murad Al-Katib, jehož firma AGT Food and Ingredient­s vyváží luštěniny.

Dlouhý na Žofíně získal alespoň titul EY Začínající podnikatel roku. Pětici finalistů vedle Stokláska a Dlouhého doplnili ještě Martin Hausenblas z ústecké firmy Adler, která vyrábí a dováží reklamní textil, Stanislav Martinec z vizovické firmy Koma Modular a Rudolf Penn z Moravských kováren.

 ??  ??
 ??  ?? Vrchol večera. Vítězství v soutěži EY Podnikatel roku 2017 získal včera v paláci na pražském Žofíně majitel strojírens­ké firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek. Podnikatel bude reprezento­vat Česko na světovém finále soutěže, které proběhne v polovině června...
Vrchol večera. Vítězství v soutěži EY Podnikatel roku 2017 získal včera v paláci na pražském Žofíně majitel strojírens­ké firmy Agrostroj Lubomír Stoklásek. Podnikatel bude reprezento­vat Česko na světovém finále soutěže, které proběhne v polovině června...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia