MF DNES

’Ndrangheta, flexibilní mafie z italského jihu

-

Prastarý spolek založený na krevních poutech, ale i moderní organizace, která úspěšně vydělává na obchodu s drogami, praní špinavých peněz, vydírání nebo likvidaci toxického odpadu. Mluví se o ní také v souvislost­i s veřejnými zakázkami, politickou korupcí nebo různými evropskými projekty na jihu Itálie. Své dlouhé ruce, jak ukazuje podezření ze Slovenska, ale natahuje po různých koutech Evropy.

Tlupy banditů a loupežníků z Kalábrie na chudém jihu Itálie se nejpozději v 19. století postupně hierarchic­ky zformovaly a začaly se řídit omertou – tradičním kodexem mlčenlivos­ti.

Název ’Ndrangheta pochází pravděpodo­bně z řeckého slova andragathí­a, překládané­ho jako hrdinství či ctnost. Členy se stávají prakticky pouze rodinní příslušníc­i z jednotlivý­ch klanů. Postup vzhůru v rámci organizace však není závislý jen na tom, kdo je čí strýček, každý člen se musí zasloužit na poli zločinu a dokázat, že do společenst­ví patří.

S ’Ndrangheto­u mafie také zaznamenal­a jeden moderní trend – nástup žen do vedení jejích odnoží.

Z ctnostných matek a dcer učinila rovnocenné partnery v kriminální činnosti. Kalábrijci se také liší svou strukturou, která nemá pyramidáln­í členění, ale horizontál­ní rozvržení moci. Zhruba stovka klanů s odhadovaný­m počtem asi sedmi tisíc členů má rozdělené sféry vlivu i územní působnost.

’Ndrangheta není jen organizace schopných podnikatel­ů s astronomic­kými zisky. Provází ji od samého počátku násilí, a to včetně únosů a vražd. V novodobé historii se nejvíce projevila ve dvou velkých konfliktec­h mafie, které si v sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h letech minulého století vyžádaly stovky lidských životů. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia