MF DNES

Fico se brání. Tvrdí, že policie má pět verzí

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Milion eur odměny v bankovkách, krásná premiérova poradkyně s vazbami na údajné italské mafiány, kteří se usadili na východě Slovenska, poslední reportáž na objednávku zavražděné­ho novináře Jána Kuciaka, který se tím vším zabýval. Druhý den po objevení mrtvoly novináře a jeho přítelkyně bylo přes mrazivé počasí v Bratislavě ještě dusněji než v pondělí.

Premiér Robert Fico na základě informací policie tvrdí, že „existuje pět rovnocenný­ch verzí“, kdo a proč novináře a jeho dívku zavraždil.

Slovenská média se však včera věnovala jen jedné. A ta vede přímo k premiéru Ficovi a do jeho nejbližšíh­o okolí – k třicetilet­é vysoké státní úřednici Márii Troškové, šéfovi krizového management­u vlády Viliamu Jasaňovi a také k italským podnikatel­ům, údajně mafiánům, kteří se usadili na Slovensku a s nimiž Trošková a Jasaň byli v minulosti v kontaktu.

Slovenská média tvrdí, že oba Italové, Antonino Vadala a Diego Roda, mají napojení na mafii na jihu Itálie. Internetov­ý portál Aktuality.sk na základě nedokončen­ého článku Jána Kuciaka včera napsal, že Vadala stál v roce 2003 před soudem za ukrývání hledaného člena kalábrijsk­é mafie a před hrozbou dalších vyšetřován­í odešel na Slovensko. S Troškovou se sblížil natolik, že spolu založili v roce 2011 firmu Gia Management. Vadala a Roda měli v minulých letech podle serveru podvodně získat dotace z eurofondů.

Trošková sama má již roky k Ficovi velmi blízko a už v souvislost­i se získáním vysokého postu na úřadu vlády se o ni média zajímala.

Pohledná černovlásk­a doprovází premiéra už od roku 2015. Fico se ale Troškové zastával. „Včera byl označen první podezřelý, dnes druhý, zítra možná označíte třetího. Nespojujte bez důkazů lidi s úkladnou vraždou, to je přes čáru,“vyzval Fico média a opozici.

Policejní prezident Tibor Gašpar však uvedl, že se s žádostí o spolupráci Slovensko obrátilo na Itálii a že Vadalu a Rodu policie prověřuje.

 ?? Foto: archiv, SME ?? Kolem vlády Úřednice a bývalá modelka Trošková (vlevo) pracuje pro premiéra Fica (nahoře). Zavražděný novinář Ján Kuciak (dole).
Foto: archiv, SME Kolem vlády Úřednice a bývalá modelka Trošková (vlevo) pracuje pro premiéra Fica (nahoře). Zavražděný novinář Ján Kuciak (dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia