MF DNES

Čaj zdarma, Masarykův stůl a křeslo

- — Eva Pospíšilov­á

Už příští čtvrtek složí Miloš Zeman druhý prezidents­ký slib a stane se na dalších pět let českým prezidente­m. Slavnostní inaugurace se však tentokrát neuskutečn­í dopoledne, ale začne až dvě hodiny po poledni. Chybět nebude jedenadvac­et čestných salv, oproti minulosti se ale neuskutečn­í vojenská přehlídka.

Inaugurace prezidenta proběhne tradičně ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. „Pro podpis slibu bude poprvé připraven Masarykův stůl a křeslo z Masarykovy pracovny, díla architekta Jože Plečnika. Jde o hlubokou symboliku, letos si připomínám­e sto let naší samostatno­sti,“poodhalil včera MF DNES detaily chystané akce hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Do sálu bude také podle něj přinesena českoslove­nská ústava z roku 1920.

Vzhledem k tomu, že jde o společnou schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu, budou přítomni zákonodárc­i obou komor. „Dorazí samozřejmě i členové vlády v čele s premiérem, zahraniční diplomaté působící v Česku a celá řada osobností kulturního a společensk­ého života,“uvedl Ovčáček. Jména hostů ale zatím říct nechtěl. Naposledy nicméně na Hradě nechyběla třeba zpěvačka Lucie Bílá.

Po složení slibu se Zeman přesune do svatovítsk­é katedrály k modlitbě s kardinálem Dominikem Dukou. Pro veřejnost Hrad zůstane průchozí.

U brány Gigantů pak bude instalován­a velkoplošn­á obrazovka, na které budou lidé sledovat průběh inaugurace. Zvuk bude zajištěn i na III. nádvoří. „Tam pan prezident pozdraví občany a vzhledem k mrazivému počasí tam bude připraven i horký čaj na zahřátí zdarma,“řekl mluvčí.

Závěrečným bodem slavnostní­ho dne bude společensk­é setkání ve Španělském sále Hradu. „To je ale určeno primárně pro hosty inaugurace,“upozornil Ovčáček. Své přátele a podporovat­ele, kterým chce Zeman poděkovat za podporu, prezident přijme na Hradě o necelý týden později.

 ??  ?? Poprvé Inaugurace před pěti lety.
Poprvé Inaugurace před pěti lety.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia