MF DNES

„Nejhorší jsou mladé mosty“

-

Českým mostům dlužíme možná až sto miliard, myslí si odbornice na ocelové konstrukce a mosty Miloslava Pošvářová. Každý most totiž podle ní vyžaduje později na opravy a údržbu minimálně trojnásobe­k své pořizovací ceny. „Most za miliardu tak bude stát po dobu sta let tři miliardy,“říká soudní znalkyně v oboru stavebnict­ví.

Jak jsou podle vás mosty v Česku udržované?

Jsou ve špatném stavu. Tady se od revoluce v zásadě do mostů nevkládaly žádné peníze. Nechá se udělat prohlídka, konstatuje se, že most je ve velmi špatném stavu, a tím to končí. Problém je, že neexistuje systémová správa majetku. Jenže mosty, které se mají opravovat, politici vybírají tak, aby se zviditelni­li v rámci voleb. Systém správy se úplně rozbil, přitom byl zavedený ještě před rokem 1989. Třeba lávka na pražském železniční­m mostě – konzoly jsou zkorodovan­é do takového stavu, že hrozilo zřícení. Podle mě je tenhle most v havarijním stavu minimálně tři roky, to se neděje ze dne na den. Ve chvíli, kdy se zjistí havarijní stav, má se okamžitě udělat oprava, to se přece nemůže nechat být a jenom se na to dívat.

Existuje odhad, kolik peněz by bylo potřeba na opravu?

To jsou desítky milionů korun, možná stovky miliard. Je to obrovský dluh, protože když se něco třicet let nedělá, pak to sklidíte.

Jaké typy mostů jsou na tom nejhůř?

Ze zkušeností říkám, že ocelové mosty bez problémů fungují 150 let, jsou zkorodovan­é, třeba šedesát let na ně nikdo nesáhne, ale pořád fungují. Klenbové mosty kamenné nebo cihelné vydrží ještě víc, to jsou 120 až 150 let staré mosty. Provizorně se zajišťují tak, že se provrtají otvory, natáhnou se lana, most se příčně sepne a jezdí se po něm dál, protože peníze nejsou. Nejhorší jsou předpjaté železobeto­nové mosty, paradoxně do 50 let věku, relativně mladé mosty z dob socialismu, třeba Trojská lávka.

Co má na mosty nejvíce zničující vliv?

Voda a sůl. Představte si, že voda, která je zasolená, nezmrzne, ale vytvoří krystaly. V laně, které je z drátků, voda zkrystaliz­uje a roztahuje ty drátky od sebe a lokálně je trhá. Lana jsou navíc předepnutá, a to v kombinaci s korozním poškozením je úplně vražedné. Voda nikdy nevysychá a lana jsou ponořena ve slané vodě. V zimě je to nejhorší – ocel se zkracuje a visuté lávky jdou nahoru, takže je tam ještě další pnutí od zkrácení oceli. V létě se zase prověšuje. V oceli je pak obrovské napětí a korozní prostředí je agresivní.

Co další části mostů?

Další jsou mostní závěry (pás spojující most s vozovkou, pozn. red.) a izolace. Životnost závěrů je asi dvacet let, a když se nevymění, teče skrz ně. Životnost izolace je třicet let, takže po této době musíte most zavřít, sundat vozovku a opravit to, aby most mohl mít životnost 100 let. (eza, row)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia