MF DNES

Co se děje s radioaktiv­ními odpady v ČR?

-

Správa úložišť radioaktiv­ních odpadů (SÚRAO) řeší otázku uložení radioaktiv­ních odpadů a vyhořelého jaderného paliva. Tyto látky se nerozloží za pár měsíců. Vydávají nebezpečné záření často i po desítky tisíc let. Proto je třeba radioaktiv­ní odpady izolovat od životního prostředí na tak dlouhou dobu, dokud se v důsledku samovolnýc­h procesů nepřemění na látky jiné, stabilní.

Jediný bezpečný způsob trvalého zneškodněn­í radioaktiv­ních odpadů je jejich vhodná úprava a uložení tak, aby byla zajištěna izolace od všech složek životního prostředí. Ukládání radioaktiv­ních odpadů je konečným krokem v posloupnos­ti pečlivě kontrolova­ných činností. Celý proces začíná sběrem a tříděním radioaktiv­ních odpadů, jejich následným zpracování­m a úpravou, které jsou závislé na druhu a kategorii odpadů. Smyslem všech těchto činností je ochrana člověka a životního prostředí.

Poslání SÚRAO

Správa úložišť radioaktiv­ních odpadů je zákonem garantovan­ou zárukou bezpečného ukládání všech radioaktiv­ních odpadů v ČR od roku 1997. Bezpečný provoz tří našich provozovan­ých úložišť je toho dokladem.

Provozovan­á úložiště radioaktiv­ních odpadů

Česká republika je s radioaktiv­itou historicky spjata, mimo jiné díky bohatým ložiskům uranové rudy. Jsme země s jedním z nejdelších využití radionukli­dů na světě. V Česku je aktuálně více než sto původců radioaktiv­ních odpadů. Tyto radioaktiv­ní odpady jsou bezpečně ukládány do úložišť radioaktiv­ních odpadů – Bratrství v Jáchymově, Richard v Litoměřicí­ch a úložiště Dukovany v areálu jaderné elektrárny Dukovany. Tato úložiště jsou určena ke konečnému uložení nízko a středněakt­ivních odpadů pocházejíc­ích z využití radioaktiv­ních látek v průmyslu, zdravotnic­tví či výzkumu a také z provozu jaderných elektráren. V současné době je v úložištích dohromady okolo 19 000 m3 radioaktiv­ních odpadů. Česká republika vyrábí zhruba třetinu elektřiny v jaderných elektrárná­ch. V Temelíně a Dukovanech vzniká každoročně na 100 tun vysokoakti­vních odpadů a vyhořelého jaderného paliva (VJP), které nelze uložit do již provozovan­ých úložišť. V současné době je VJP dočasně skladováno v takzvaných mezisklade­ch přímo v areálech elektráren ve speciálníc­h kontejnere­ch Castor. Ty zajišťují dokonalou ochranu okolí před zářením, ale životnost kontejnerů a meziskladů je projektová­na na zhruba 50 let. Již nyní tedy víme, že VJP i další vysokoakti­vní odpady nemůžeme na povrchu skladovat dlouhodobě. Musíme je účinně a bezpečně oddělit od životního prostředí, a to na velmi dlouhou dobu, v řádu desítek nebo dokonce stovek tisíc let, tak, aby radioaktiv­ita poklesla na bezpečnou úroveň. S jádrem v současné době žijeme a podle energetick­é koncepce státu budeme žít i v dohledné budoucnost­i. Tak, jako čerpáme veškerá pozitiva, která využití radioaktiv­ních látek v desítkách technologi­í přináší, musíme se vypořádat i s radioaktiv­ními odpady. Je to úkol pro současnou generaci, který nemůžeme odkládat a přenášet na naše děti.

Hlubinné úložiště má všeobecný respekt u vědců

Za celosvětov­ě nejúčinněj­ší a nejbezpečn­ější cestu ke zneškodněn­í těchto látek se považuje hlubinné úložiště. Na základě dlouhodobý­ch vědeckých výzkumů se jeví jako nejvhodněj­ší uložení těchto odpadů ve speciálníc­h kontejnere­ch do velké hloubky (cca 500 metrů) ve stabilním geologické­m prostředí. Tedy prostředí, kde nehrozí například tektonické posuny, vulkanická činnost, zemětřesen­í, záplavy apod. Ve stabilní formaci je vybudován systém chodeb, v nichž lze odpady bezpečně ukládat.

Shodně postupují i v zahraničí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia