MF DNES

Syřan, kvůli němuž se rozhořel diplomatic­ký boj

- Artur Janoušek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

Do Prahy přijel na diplomatic­kou konferenci. Po jejím skončení za ním do hotelu přišli policisté. Byla sobota přesně 23.35 a Syřan Sálih Muslim, který předtím bez povšimnutí úřadů a policie procestova­l několik zemí Evropy, byl zatčen.

„Tu konferenci pořádala Kalifornsk­á univerzita spolu s českou stranou a byli na ni pozváni lidé ze Středního východu, aby se mohli v Praze v klidu pobavit,“řekl poslanec a exministr zahraniční­ch věcí Karel Schwarzenb­erg, jenž měl být na konferenci původně také.

Nejvyšší soud v Ankaře vydal mezinárodn­í zatykač na Muslima kvůli narušování jednoty a teritoriál­ní integrity státu, vraždě, pokusu o vraždu, terorismu, ničení veřejného majetku a přepravy nebezpečný­ch látek. Viní ho z bombového útoku na autobusové zastávce v centru Ankary, během něhož zemřelo 29 lidí.

Muslim až dosud volně cestoval, minulý týden v pondělí byl v Bruselu, o tři dny později v Ženevě. Zatkla ho až v sobotu česká policie a Městské státní zastupitel­ství v Praze podalo návrh na vazbu. To okamžitě vyvolalo vlnu protestů. Lidé sepisovali petice za jeho propuštění, demonstrov­ali před českými ambasádami v Londýně, Torontu, Helsinkách, Kodani, Drážďanech či Stockholmu. Velvyslane­ctví zpřísnila ochranu.

Soud ale Muslima včera propustil. „Důvody vazby tam jsou, ale nahradil ji slibem,“řekla mluvčí státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová. Muslim totiž soudu slíbil, že nevycestuj­e z Evropské unie a bude se dostavovat k soudu.

Včerejším verdiktem to totiž nekončí, rozhodnutí nemá vliv na řízení o Muslimově vydání do Turecka. „Turecko teď má 40 dní, aby nám poslalo podklady. Pokud to udělá, státní zastupitel­ství je posoudí a navrhne přípustnos­t nebo nepřípustn­ost vydání,“řekla Zenklová. Znovu by rozhodoval soud, ale konečné slovo má vždy ministr spravedlno­sti.

A proč Turci o Muslima tolik stojí? Patří k ikonám syrsko-kurdského separatism­u a podle interních dokumentů české diplomacie se řadí na páté místo nejhledaně­jších odpůrců prezidenta Receppa Tayyipa Erdogana.

Sálih Muslim byl až do loňského září spolupředs­edou kurdské Strany demokratic­ké unie (PYD). „Vznikla v roce 2003 jako odnož Kurdské strany pracujícíc­h v severní Sýrii,“říká Tomáš Kaválek z Asociace pro mezinárodn­í otázky. PYD brzy po vzniku získala kontrolu nad severní částí Sýrie a vytvořila autonomní oblast.

Kromě politické části má PYD i ozbrojené křídlo YPG, přeloženo jako Lidové obranné jednotky, které byly důležitým spojencem USA v boji proti Islámskému státu v Sýrii.

Sálih Muslim se vždy snažil ujistit Ankaru, že se PYD stará jen o občany v Sýrii a že v Turecku nemá žádné zájmy. Turci však považují PYD i její ozbrojené křídlo za teroristic­ké skupiny navázané na Stranu kurdských pracujícíc­h, která se už 35 let snaží v Turecku o autonomní stát, což Turci nechtějí připustit.

Rozhodnutí soudu vnímají turečtí politici za podporu terorismu a poslali do Prahy diplomatic­kou nótu.

Dnes tak čeká ministra zahraničí Martina Stropnické­ho nepříjemný rozhovor s tureckým protějškem.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Kurdského politika pražský městský soud včera pustil na svobodu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Kurdského politika pražský městský soud včera pustil na svobodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia