MF DNES

Vláda se po letech schází u soudu

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Oarmádních letadlech CASA se veřejnost nejčastěji dozvídá, když přepravují koně Převalskéh­o z pražské zoo do volné přírody v Mongolsku.

Celá vláda Mirka Topolánka by teď kvůli nim měla vypovídat před soudem. Bývalé ministry by rád v ohrádce pro svědky viděl státní zástupce Jan Kořán, který zažaloval nákup španělskýc­h letadel CASA v roce 2009. Zajímá ho, jak se ministři dohadovali o ceně letadel.

Soud v Praze 6 včera opět projednáva­l tento již poněkud archivní případ. O nákupu čtyř letadel za 3,5 miliardy korun rozhodla vláda. Tehdejší ministryně obrany Vlasta Dominantní skála na jižním okraji pražské kotliny ve 20. letech dvacátého století přitáhla i Václava M. Havla. Proslulý stavební podnikatel se vrátil z cest do USA s velkou vizí. V San Francisku ho nadchl Cliff House. Šlo o restauraci, jež jako pevnost čněla z útesu nad Tichý oceán. Podnik zachytil otec pozdějšího prezidenta Václava Havla na desítkách fotek a snil, že tenhle kus architektu­ry nad modravými vlnami Pacifiku přenese na okraj české metropole.

Havlovy vize měl proměnit ve skutečnost Max Urban. To byla další zajímavá pražská osobnost první poloviny 20. století. Absolvent architektu­ry si na počátku století odskočil zprvu k filmu. Jako průkopník „báječných mužů s klikou“byl podepsán coby režisér, kameraman i příležitos­tný herec pod pozapomenu­tými díly jako Konec milování, Podkova či Dáma s barzojem.

„V čelních úlohách zde hrála vesměs jeho choť, diva Andula Sedláčková,“ Parkanová (na fotografii) nákupem údajně způsobila škodu 818 milionů korun, protože si neověřila, že by letadla mohla být levnější.

Mimochodem, obžaloba jí přiřkla motiv, že se předražený­m nákupem chtěla zalíbit premiérovi a zlepšit si své postavení v kabinetu.

Parkanová k soudu včera nepřišla a po vypuknutí kauzy se úplně stáhla z veřejného života.

Včera vypovídal bývalý ministr kultury Václav Jehlička, který o vojenských nákladních letadlech nevěděl skoro vůbec nic. „Já tu věc nesledoval. Jako ministr kultury jsem měl jiné spektrum zájmů. Vojenským zakázkám podle mě rozumějí jen lidé z ministerst­va obrany,“přiznal bezelstně exministr Jehlička. Vláda však rozhoduje hlasováním kolektivně. „Spoléhal jsem na profesioná­lní aparát,“řekl k tomu Jehlička. V projektu Barrandovs­kých teras Max Urban prokázal nebývalou invenci. „Důvtipně využil profil lokality. Byla navržena terasovitá restaurace navazující na zahradní terén, kde bylo možné upravit počet míst. A bonusem byl i znamenitý výhled na Vltavu,“popsal jeho stavbu historik umění Emanuel Poche.

S výstavbou se začalo 24. února 1928, kdy staveniště převzala firma Brázdil a Ješ. Ta odvedla dobrou práci a na konci léta 1929 mohli Pražané poprvé vyrazit na terasy. Úspěch to byl náramný, heslo „Za Prahou, a přeci v Praze“přilákalo 50 tisíc hostů. Novinkou byl mimo jiné též skládací zahradní nábytek.

Proslavená restaurace měla úspěch i v éře hospodářsk­é krize. Tehdy denně vařila tři tisícovky obědů. Hostům se o desáté hodině večerní nechtělo opouštět venkovní areál. To byl podnět k tomu, že po polovině 30. let vznikl neméně proslulý Trilobit bar. A komplex doplnil i plavecký bazén napouštěný chladnou vltavskou vodou s nepřehlédn­utelnou skokanskou věží. S horní restaurací Přísedící pak přečetl ještě výpověď Petra Gandalovič­e, tehdy ministra zemědělstv­í, který toho o letadlech věděl jen o trochu víc než Jehlička. Zajímal ho totiž osud bitevníků L–159, které Česká republika dlouho nemohla nikam udat, až je vyměnila do Španělska za jeden kus stroje CASA (zbylé koupila). Díky tomu se obchod na první pohled jevil jako výhodný. Gandalovič je na diplomatic­ké misi v zahraničí a k soudu nemohl.

„Byla tam určitá kontroverz­e ohledně využití letounů pro armádu,“uvedl Gandalovič ve čtené výpovědi. I včerejšek dobře ilustroval, proč už se kauza táhne tak dlouho. Měl přijít i bývalý ministr dopravy Petr Bendl, který se však omluvil kvůli dovolené. Soud se ještě potáhne několik let. „Je otázka, jestli nebude zadán další znalecký posudek na stanovení obvyklé ceny letadel,“odhadl další průběh jednání žalobce Kořán. Parkanová byla obviněna už v roce 2012. Dlouhou prodlevu vysvětlova­l státní zástupce žádostmi o právní pomoc v cizině.

Parkanová souzená za zneužití pravomocí působí spíš jako tragická postava.

Obrana až do jmenování ministryní nebyla její specializa­ce. Nákup letadel CASA nejspíš vylobboval­i na ministerst­vu úplně jiní lidé, i když ona vládě předložila návrh smlouvy. Parkanová se ostatně hájila, že šlo o rozhodnutí celé vlády, která jí uložila letouny, a ona smlouvu ani nepodepiso­vala.

Žalobce chce, aby Topolánkov­i ministři v procesu s Parkanovou vzpomínali na nákup letadel

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia