MF DNES

Ghúta: ne tak jednostran­ný válečný příběh

Ze zpráv o „masakru 21. století“ve východní Ghútě se neustále vytrácejí islamisté, kteří odtud ostřelují Damašek a drží 400 000 lidí jako lidské štíty.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

V „pekle na zemi“, jak tomu předměstí Damašku říká generální tajemník OSN, měli včera chvíli příměří. Kdo chtěl, mohl odejít. Hádejte, kolik lidí to udělalo.

Ani noha. Asi by chtěli, ale nemohou.

Stejně jako ve východním Aleppu je rok poté i ve východní Ghútě leccos jinak, než jak se to líčí. Ukazuje to, že sledujeme příliš jednostran­ný příběh.

Představte si čtverec o straně deset kilometrů. Udělejte z té plochy trojúhelní­k, umístěte ho na kraj Prahy tak, že jeden vrchol bude asi kilometr či dva od Václavskéh­o náměstí. A představte si, že tak blízko vlají černé prapory džihádu a zelené vlajky islamistů.

Takhle se východní Ghúta už roky prořezává do samého centra Damašku.

Teď ji Syřané drtí bombami takovou silou, že se mluví o „Srebrenici 21. století“, „masakru 21. století“, „soudném dni“či „hysterické­m násilí“. OSN sděluje, že jí „došla slova“a v Radě bezpečnost­i se dramaticky hlasuje o vyhlášení příměří.

Být v tom kotli je bezpochyby skutečné peklo, opravdu se tam umírá. Lidé uvnitř jsou nešťastníc­i. Otázka je proč. Příběh Ghúty je líčen jako další stránka syrské tragédie, v níž režim masakruje civilisty takřka z dlouhé chvíle. Stejně jako při obléhání východního Aleppa vidíme fotky mrtvých a zraněných dětí a civilistů. Zvláštní věc: stejně jako v Aleppu však nevidíme jediného ozbrojence.

Je jich tam však deset až patnáct tisíc.

Západ jim ze setrvačnos­ti a jako vzpomínku na svou naivitu ze začátků syrské občanské války pořád říká povstalci nebo rebelové, ve skutečnost­i jsou to už roky kovaní džihádisté.

Největší z pěti hlavních skupin ovládající­ch Ghútu se jmenuje Armáda islámu. Chce v Sýrii islámský stát a šaríu. Je tam i odbočka al-Káidy v Sýrii zvaná Tahrír aš-Šám. A další dvě skupiny, jež také chtějí islámský stát a šaríu. Pikantní na jedné z nich je, že ji USA financoval­y, dokud v červnu 2016 její muži před kamerou nepodřízli patnáctile­tého chlapce.

Bojovníci těchto skupin roky ostřeloval­i Damašek děly, raketami a minomety, odpalovali tam auta naložená výbušninam­i a podnikali náhlé přepady, když tam pronikli kanalizací.

Zprávy o obětech jejich akcí, když vůbec dorazily z Damašku, byly vždy opatřeny zpochybňuj­ícím slůvkem „údajné“. Zato věrohodnos­t zpráv o obětech uvnitř Ghúty nikoho očividně netrápí, přestože je sdělují neznámé zdroje z území ovládaného radikály, kam nesmí žádný západní novinář, protože by ho pravděpodo­bně taky podřízli.

Není pochyb, že lidé ve východní Ghútě trpí, umírají, hladoví a bojí se. Ale stejně jako v případě východního Aleppa se i z tohoto příběhu nějak vytratili ozbrojenci, kteří tuto pevnost vytvořili, drží lidi uvnitř jako lidské štíty, střílí z ní ven a občas i po sobě.

Válečná logika je neúprosná: Bašár Asad těžko může nechat bombardova­t Damašek a nesnažit se zničit ty, kteří to dělají.

Islamisté v Ghútě jsou obklíčeni jako Paulus ve Stalingrad­u. Stejně jako on mají nulovou šanci, že vyhrají nebo je někdo vyprostí. Jenže lidé jsou tam obklíčeni s nimi.

Britský The Independen­t včera citoval muže z Ghúty, jemuž ozbrojenci řekli, že nepustí ženy a děti, protože pak by morálka uvnitř kotle poklesla, a navíc by přišli o živé štíty.

Ale problém je ještě složitější. Za roky války se všichni nenávidí jen proto, že žijí na opačné straně. A tak se Syřané z Ghúty bojí odejít, protože se bojí msty či aspoň odvedení do Asadovy armády. Muži se bojí, že budou považováni za další převlečené džihádisti­cké útočníky. Těch se bojí i obyvatelé Damašku, a tak chtějí, aby radši zůstali, kde jsou.

Zdá se, že nakonec bude muset většina civilistů zřejmě zažít i ofenzivu syrské armády s tanky a děly, po níž Asad po letech zabezpečí střed vlastní metropole a ovládne většinu území, jemuž se říká „užitečná Sýrie“.

 ?? Foto: ČTK ?? Ghúta Takto to nyní vypadá ve východní Ghútě. Snímek zpravodajs­kým agenturám poskytly skupiny, které tam bojují proti Asadovi.
Foto: ČTK Ghúta Takto to nyní vypadá ve východní Ghútě. Snímek zpravodajs­kým agenturám poskytly skupiny, které tam bojují proti Asadovi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia