MF DNES

Proč se z medvídka Pú v Číně stal pronásledo­vaný „disident“

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Nešťastný medvídek Pú musí už zase prchat před bdělými čínskými cenzory.

Co ten „chuligán“provedl? Usmyslel si snad, že rozvrátí mocnou Čínu, nebo horuje pro svobodný Tibet? Ani jedno, ani druhé. Oblíbený medvídek má prostě jen smůlu, že se poněkud podobá čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi. Respektive on jemu.

Všimli si toho hraví uživatelé čínských sociálních sítí a úřady vzaly jejich nápadité koláže jako urážku „vůdce lidu“, jak je prezident nyní v čínském tisku titulován. Nebohý medvídek tak má utrum. Ostatně ne poprvé. Už loni v létě byl „nedotknute­lný“prezident na čínských sociálních sítích opakovaně přirovnává­n k břichatému Pú z knihy britského spisovatel­e Alana Milnea, a z postavičky se tak zničehonic stal kreslený disident.

Kreativní Číňané

Vůbec první obrázek přirovnáva­jící čínského prezidenta k medvídkovi Pú se datuje do roku 2013. Tehdy se objevila fotografie, na níž Si Ťin-pching kráčí vedle tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy. Uživatelé sociálních sítí si všimli, že muži vypadají skoro jako nemotorný medvídek Pú a jeho kamarád, hrdý tygr. O rok později pak někdo na webu přirovnal setkání Si Ťin-pchinga a japonského premiéra Šinzóa Abeho k medvídkovi Pú s oslíkem Ijáčkem, což je další kreslená postava z Milneovy knihy.

Další kolo „pronásledo­vání“medvídka se rozběhlo v těchto dnech, krátce poté, co čínský tisk zveřejnil plán na změnu ústavy, čímž se má Si Ťin-pchingovi umožnit zůstat u moci „na věčné časy“. Na čínském internetu to vyvolalo řadu negativníc­h reakcí. Číňané si opět vzpomněli na medvídka Pú.

Jedním z hojně sdílených satirickýc­h obrázků (než se cenzoři vzpamatova­li) byla jeho podobizna, jak objímá sklenici s medem. Citát, který kresbu doprovázel, ve zjevné narážce na prezidento­vu lásku k moci hlásal: „Najděte si věc, kterou milujete, a držte se jí!“

Mimochodem, další masově sdílený ironický komentář k chystané změně ústavy narážel na silný tlak, kterému čelí mladí Číňané ze strany svých rodičů, aby se včas oženili či vdali a měli děti. „Matka mi říkala, abych se oženil za vlády strýčka Sia. Teď si můžu konečně oddechnout,“uváděl příspěvek.

Ale zpět k medvídkovi. V posledních dnech se při pokusu umístit na webovou stránku cokoli se jménem medvídka Pú objevovala věta: Nelegální obsah! Jak dlouho to bude trvat, tuší jen málokdo. Čínské úřady oficiálně neinformov­aly o nových opatřeních na regulaci internetu, tudíž ani nesdělí, že medvídek už není v nemilosti.

Až příliš háklivé úřady

Zajímavé je, že většina Číňanů neměla přirovnává­ním svého prezidenta k medvídkovi na mysli nic urážlivého. Alespoň to tvrdili. Hlava státu (v zemi stále velice oblíbená) si toto přirovnání vysloužila svým kulatějším břichem a dobromysln­ou tváří. Ovšem cenzura politické debaty je dnes v Číně tak důkladná, že neprojdou ani sebenevinn­ější náznaky a symboly.

Zakázané jsou tak i narážky na prezidenta v kreslených vtipech. Působí to směšně, ale pro čínské komunisty je to smrtelně vážná věc.

Není nic důležitějš­ího než udržet „stabilitu“, což je čínský eufemismus pro mocenský monopol komunistic­ké partaje.

Tento „svatý grál“si vládnoucí komunisté nenechají rozvracet ani „drzým žlutým medvědem“. Ať si čínské děti raději najdou jiného kamaráda!

 ?? Foto: archiv ?? Jako Ijáček a Pú Takto vtipkovali Číňané k setkání japonského premiéra a čínského prezidenta.
Foto: archiv Jako Ijáček a Pú Takto vtipkovali Číňané k setkání japonského premiéra a čínského prezidenta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia