MF DNES

Nekrmí cizince, teď jsou za nacisty

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Už toho mám dost. Mám svou práci rád, dělám ji dvanáct let, ale teď mám sto chutí to tu zabalit,“říká ředitel pobočky charitativ­ní organizace Tafel v západoněme­ckém Essenu Jörg Sartor.

Téměř týden už je pod stálým tlakem kvůli rozhodnutí této pobočky dočasně omezit přístup k potravinov­é pomoci těm, kdo nemají německé doklady, a zaměřit se jen na osoby, které jsou v dlouhodobé hmotné nouzi. To v praxi znamenalo dočasné pozastaven­í registrací nových zájemců zejména z řad migrantů a pomoc potřebným především z řad Němců.

„Za poslední měsíce jsme si všímali, že naši stálí klienti k nám postupně přestávají chodit. Říkali jsme si, v čem je chyba? Jediný rozdíl jsme zaznamenal­i jen v počtu přicházejí­cích cizinců,“popisuje Sartor důvody, které jej vedly k nyní velmi kritizovan­ému kroku. Tři čtvrtiny z těch, kdo si pro potraviny a základní potřeby rozdávané zdarma přicházejí, podle něj nyní tvoří migranti z afrických zemí, Blízkého východu a Balkánu. „Zejména mladé matky a důchodkyně se ve frontě mezi mladými muži z řad migrantů necítily bezpečně,“dodává Sartor.

Na znamení nesouhlasu se v uplynulých dnech na autech a dodávkách charity objevily sprejem nastříkané urážlivé nápisy „nazis“nebo „fuck nazis“.

„Není možné takto vyčleňovat jednu skupinu osob,“kritizoval­a postup essenské charity spolková ministryně práce a sociálních věcí Katarina Barleyová. Nepovažuje ho za vhodný ani Sabine Werthová, která před 25 lety dobrovolni­ckou organizaci Tafel založila a nyní vede její berlínskou pobočku. „Ačkoli na tuto potravinov­ou pomoc neexistuje právní nárok, není možné, aby určitá část populace byla vyloučena z možnosti ji dostávat,“říká Werthová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia