MF DNES

Vydržte až do konce ve světě únikových videí

-

Fake news čili lživé zprávy jsou nebezpečná věc. Existuje totiž dost lidí, kteří jim bezvýhradn­ě věří. A přibývá jich. Prolhaných zpráv i důvěřivců. Cesty jejich šíření jsou různé, záleží na cílové skupině, kterou chtějí původci zpráv zrovna ovlivnit. Sviští sociálními sítěmi, videokanál­y, řetězovými mailovými zprávami. Nesmysly naformulov­ané a zkonstruov­ané tak, aby působily jako pravda pravdoucí, mají veliký vliv. A je jich tolik, že se občas dostanou i do médií. Bránit se jim prakticky nedá, to by museli místo Ordinace v růžové zahradě vysílat dvakrát týdně pořad věnovaný výhradně vyvracení fake news. A to nikdo vysílat nebude, protože by se nikdo nekoukal.

Distribuce lživých zpráv by však provozovat­ele zmíněných kanálů zdaleka neuživila. Webové stránky žijí z počtu zhlédnutí a zobrazení. Nekonečným internetem protékají k uživatelům miliardy miliard klipů, kterým by se dalo říkat úniková videa. Nechcete se zabývat politikou, vraždami, válkami, štvou vás kolegové či partneři nebo vás vytočil váš milovaný fotbalový tým? Račte vstoupit do světa únikových videí. Určitě si vyberete.

Jdeme na to: Černobílá opička (přesně taková, jaká hrála jednu z hlavních rolí v kultovním seriálu Přátelé) sedí v kuchyňském dřezu plném mýdlové vody a myje nádobí. Houbičkou. Když to nejde houbičkou, použije drátěnku. Trvá to jenom minutu, ale pustit si to jednou nestačí. To chcete vidět aspoň třikrát. A potom to ještě sdílet na sociálních sítích.

Objevíte další klip, který musíte vidět. Ten, kdo ho sdílel, vás doprovodný­m textem nabádá, abyste vydrželi až do konce. Lev po letech pozná muže, který jej kdysi zachránil jako zraněné lvíče. Zvíře se rozeběhne k ohradě, postaví na zadní a přední tlapy položí muži na ramena, aby mu mohlo radostně olízat obličej. Lví pošta pro tebe vás dojme tak, že si scénu pouštíte znovu a znovu. Nejste-li v místnosti sami, nejspíš polykáte slzy. Sdílíte. Čím více lidí to uvidí, tím větší je pravděpodo­bnost, že někde někomu ukousne lev hlavu.

Střih. Liška jako ten nejroztomi­lejší domácí mazlíček leží na zádech a její pán ji drbe tu pod krkem, tu na břiše. Šelma spokojeně vrní a dělá blažené obličeje. Ve skutečném světě přitom tohle zvíře pustoší populace bažantů a zajíců, krade lidem slepice, a jen tak mimochodem je 300tisíckr­át méně odolná vůči viru vztekliny než pes či kočka. Ale to je jedno. Kdo uvidí tohle video, chce mít doma lišku. A sdílí.

Další scéna. Takový ten pes, co obvykle tahá ve spřežení saně, asi husky, stojí v obýváku a vyje. Popisek k videu tvrdí, že vyje, jako když americká popová hvězdička Justin Bieber zpívá. A ejhle, když si ten popisek přečtete, opravdu uslyšíte Justina Biebra.

Je znepokojuj­ící, kolik lidí je zvědavých, co se stane, když položíte štěně francouzsk­ého buldočka na záda. Postaví se na nohy? Nepostaví? Reklamu můžete přeskočit za 10–9–8... sekund. Buldoček mává tlapkami a snaží se přenést váhu. Postaví se? Za sdílení to můžete dokoukat do konce.

Autor těchto řádků má štěstí, že je vůči lživým zprávám i únikovým videoklipů­m jakžtakž odolný. A všechny ty opičky ve dřezu, nemotorná štěňátka či mluvící koťátka pozoruje výjimečně, a navíc z pracovních důvodů.

Existuje ovšem jeden aktuální klip, proti němuž lze být odolným jen stěží. Trvá deset minut a dokola zobrazuje závěrečnou pasáž vítězné jízdy Ester Ledecké v olympijské­m superobřím slalomu, s komentáři v angličtině, češtině, němčině, japonštině, španělštin­ě či slovenštin­ě. Určitě vydržíte až do konce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia