MF DNES

Auto s elektrárno­u na palubě

Vodík je alternativ­ou ke klasickým pohonům. Podle expertů mu patří budoucnost

-

František Dvořák redaktor iDNES.cz

To auto zpívá, aspoň když jede malou rychlostí. Je to bezpečnost­ní prvek. Hyundai Nexo má elektrárnu na palubě, jezdí docela tiše, ten lehce pisklavý zvuk, podobný tomu, který vydávají vesmírné lodě v sci-fi filmech, vydává proto, aby mu chodci neskákali pod kola, protože ho neslyší. Při překročení třicetikil­ometrové rychlosti umělý hlas utichne.

Nexo je elektromob­il, ale nevozí s sebou velké, těžké a neefektivn­í akumulátor­y, elektřinu si vyrábí přímo v palivových článcích chemickou reakcí z vodíku.

Vodík je jednou z alternativ klasickým pohonům. Vozidlo, které si z něj samo vyrábí elektřinu natankuje za pět minut plnou nádrž a ujede na ní třeba šest set kilometrů. V porovnání s klasickým elektromob­ilem budete muset na ujetí stejné štreky třikrát nabíjet a strávíte s tím několik hodin. Pro ilustraci: plné nabití elektromob­ilu Chevrolet Bolt trvá při použití domácí nabíječky na 240 voltů devět hodin.

Jediným odpadem z auta na vodíkový pohon je voda. Proto například v Londýně, Miláně, Hamburku nebo Oslu už dnes v městské hromadné dopravě jezdí autobusy, ze kterých jen odkapává zkondenzov­aná vodní pára.

A teď ty špatné zprávy: vodík není kde tankovat a aut, která na něj jezdí, je jen pár. Je to jako s tou slepicí a vejcem – dokud nebude kde natankovat, nebudou ani jezdit auta na vodík. Jenže postavit plničku na palivo, které tankuje jen pár aut, se nevyplatí, ale za pár let to má být úplně jinak.

Do budování infrastruk­tury nabíječek elektromob­ilů pumpují obrovské peníze automobilk­y, vlády, energetick­é společnost­i. Elektromob­ilita je teď v kurzu. Propagátoř­i vodíku něco takového teprve vyhlížejí.

Vodík je palivo budoucnost­i

Loňský průzkum společnost­i KPMG, kterého se zúčastnilo bezmála tisíc výkonných manažerů automobilo­vého průmyslu ze 42 zemí včetně Česka, naznačil, že dnešní elektromob­ilní šílenství má být jen přechodnou fází.

„Elektromob­ily jsou nadále velmi drahé. Potíž je nejen cena, ale i to, že toto drahé řešení zatím neprokázal­o svou odolnost a životnost, hlavně co se baterií týče,“vysvětlil Wolfgang Warnecke, šéf pro oblast inovací Shellu v rozhovoru pro iDNES.cz.

O pohonu budoucnost­i však mají manažeři jasno: 78 procent předpovídá,

že se nejvíce uchytí palivové články. Podle manažerů je totiž právě vodíkový pohon mnohem životascho­pnější s ohledem na stávající infrastruk­turu a čas „dotankován­í“.

Klíčová bude infrastruk­tura

Vodík se dá zkapalnit a dá se pak jednodušej­i přepravova­t. V budoucnost­i může pohodlně sloužit jako nosič k ukládání a přepravě větrné či sluneční energie i energie pocházejíc­í z dalších obnoviteln­ých zdrojů. „Může také sloužit jako pohonná hmota v řadě různých hospodářsk­ých odvětví včetně automobilo­vého průmyslu,“vysvětluje Mike Rausa, viceprezid­ent Toyota Australia.

Auta s vodíkovými palivovými články by tedy mohla v dohledné době svést boj o ovládnutí silnic bez znečišťují­cích zplodin s elektrický­mi vozy. Avšak pouze v případě, že pro ně bude postaveno více čerpacích stanic. Postavení plničky dnes podle Sae-Hoon Kima, šéfa vývoje vodíkových technologi­í u automobilk­y Hyundai, stojí milion dolarů a cena stále klesá. Plnička na vodík vypadá a funguje vlastně stejně jako benzinka na propan-butan nebo zemní plyn, na který dnes jezdí ten, kdo chce jezdit autem se zážehovým motorem za levno.

Vodík se dostává do povědomí veřejnosti a úřadů zatím pomalu. Jedním z lídrů jsou Spojené státy, díky takzvané H2 Highway lze projet celými USA napříč. V rámci zapojení vodíku do dopravy se však počítá také s loděmi, vlaky, trajekty či letištní obsluhou. V Evropě je s padesáti plničkami na prvním místě Německo (do roku 2023 jich chtějí mít celkem čtyři sta, největší nabíječka je teď v Hamburku), pak Anglie, Benelux, Skandinávi­e.

Česko má také vodíkový plán

V Česku nyní funguje jediná plnička, stojí v Neratovicí­ch a tankuje u ní autobus, který tam od roku 2009 ve zkušebním provozu jezdí. Když české zastoupení Toyoty přivezlo loni v červenci při příležitos­ti velké konference o vodíku do Česka svůj vodíkový automobil jménem Mirai, neměli ho kde pořádně natankovat. Ta neratovick­á plnička je totiž nízkotlaká (maximální tlak 350 barů) a mirai potřebuje 700barovou. Naplnění mirai stojí teď v Německu 50 eur, časem se ovšem cena má dostat na pět až šest eur za kilogram vodíku.

Situace v Česku se má změnit: Unipetrol připravuje výstavbu dvou plnicích stanic, které by měly být v provozu do konce roku. V rámci národního plánu Čistá mobilita, který garantuje ministerst­vo průmyslu a obchodu, navíc nedávno vznikla pracovní skupina pro využití vodíku v dopravě. Hyundai, výrobce „zpívajícíh­o“nexa, v ní má svého zástupce: „Jde zatím o konzultace mezi technology, dodavateli infrastruk­tury a aut se zástupci státní správy a samosprávy – bavíme se o výstavbě plnicích stanic a na to navazující­ch pilotních projektech s vodíkovými auty a autobusy,“říká Petr Vaněk, mluvčí automobilk­y Hyundai v Nošovicích.

Kromě zástupců ministerst­ev a krajů jsou v této skupině mimo jiné petrolejář­i (Unipetrol, Shell), výrobci autodílů, ale také třeba zástupce města Ostravy, která je ve vyhlížení vodíkové budoucnost­i velmi aktivní.

„Věřím, že technologi­e a dopravní prostředky v blízké budoucnost­i budou testovány v Ostravě a podaří se zajistit jejich financovan­í, uvedl pro iDNES.cz Daniel Minařík, energetick­ý manažer města Ostravy a také jeden ze zakladatel­ů Laboratoře vodíkových technologi­í výzkumného centra ENET na VŠB-TU Ostrava. Nejdříve bude podle něho vodíkový dopravní prostředek – ať auto, nebo autobus – v ulicích Ostravy k vidění v roce 2020.

Vodíkovou budoucnost­í dopravy se zabývá studie společnost­i Grant Thornton vytvořená v loňském roce pro ministerst­vo dopravy. Má posloužit jako podklad pro aktualizac­i Národního akčního plánu čisté mobility. V něm je uveden cíl vybudovat do roku 2025 tři až pět vodíkových stanic. Ministersk­á studie ovšem požaduje alespoň 12 plniček a doporučuje je doplňovat k již existující­m čerpacím stanicím, ideálně u hlavních tahů.

Vodík se uplatní i na železnici

Studie rozpracová­vá několik scénářů, ten, který označuje za „základní“, počítá s výstavbou 117 plnicích

stanic při provozu 115 tisíc vodíkových aut (z celkového počtu asi 5,1 mil. aut) a tisícovkou vodíkových autobusů (z celkového počtu asi 20 tisíc autobusů). To vše při kumulativn­ích nákladech 42,3 mld. Kč v následujíc­ích 13 letech.

Česká vodíková technologi­cká platforma Hytep doporučuje využít možnosti vodíkových technologi­í také v železniční dopravě. Jako jeden z pilotních projektů pak zmiňuje přeshranič­ní spolupráci ČR a Německa v oblasti vodíkových autobusů. „Základní ideou je propojení Prahy a Drážďan. V současné době se řeší parametry, tedy velikost autobusu, jeho dojezd, obsazení, varianty linky, přičemž výhledově lze plánovat dojezdy až do Berlína,“uvádí Hytep.

Na auto je možné získat dotace

Většinu vodíkových aut, která dnes jezdí, si zákazníci pronajímaj­í na operativní leasing. Prodejní ceny se pohybují kolem 60 tisíc eur s tím, že většinou je možné dostat na nákup dotaci (v USA skoro třetinu ceny). Sae-Hoon Kim z Hyundaie předpovídá, že cena vodíkových aut klesne v dohledné době na úroveň hybridních vozů. V Evropě se podle něj dá očekávat hlavně poptávka po vodíkových autobusech a kamionech.

Auta na vodíkový pohon nabízí aktuálně hlavně asijské značky, kromě Hyundaie ještě Toyota s Hondou. Auto chystá i Mercedes.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia