MF DNES

Spalování vodíku

-

● První vozidlo poháněné vodíkem vzniklo v roce 1807, zkonstruov­al jej švýcarský inženýr Francois Isaac de Rivaz. Jeho auto je tak zároveň jedním z nejstaršíc­h automobilů vůbec a šlo o úplně první vůz se spalovacím motorem, v němž se právě spaloval vodík.

Během obléhání Leningradu Němci přestavěl Boris Schelishch 200 nákladních vozů GAZ AA pro pohon na vodík. Ve městě totiž rychle docházel benzin.

● První vozidlo poháněné palivovými články, tedy způsobem, kdy není vodík spalován v motoru, ale v palivových článcích slouží k výrobě elektřiny, vzniklo v roce 1959. Šlo o traktor Allis-Chalmers, jehož palivové články dodávaly výkon 15 kW.

● Prvním automobile­m s vodíkovými články je pak GM Electrovan z roku 1966. Byl jen pro dvě osoby a v zadní části dodávky byly velké ocelové nádrže s vodíkem a kyslíkem. Na jedno natankován­í ujel vůz zhruba 150 mil (241 km) a nejméně při jedné příležitos­ti jeho nádrž s vodíkem explodoval­a. Pak už se především v USA rozběhly experiment­y s vodíkem ve větším množství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia