MF DNES

Příběhy podnikatel­ů ovládl Unuodesign

- Jakub Bartoš redaktor MF DNES

Průměrný muž nerozezná smaragdovo­u, tyrkysovou, petrolejov­ou... Petra Plemlová, která vyrábí látky a dětské oblečení, oslovila nejvíce hlasujícíc­h čtenářů v anketě iDNES.cz

Vede úspěšnou firmu a pomáhá ženám v těžké životní situaci. Sama si totiž prošla nelehkým obdobím, během něhož přišla téměř o všechno.

Dvaatřicet­iletá Petra Plemlová vytvořila v Táboře populární značku Unuodesign, která vyrábí dětské oblečení nebo látkové pleny. Zřejmě právě její houževnato­st ocenili čtenáři iDNES.cz nejvíc, celkem jejímu podnikatel­skému příběhu poslali 719 hlasů z 3 409.

„Petra Plemlová přetavila osobní zkušenost v úspěšný podnikatel­ský plán a postavila firmu, kterou čtenáři zaslouženě ocenili v anketě o nejlepší podnikatel­ský příběh EY Podnikatel roku. A já se připojuji s gratulací,“ popřál vítězce šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl.

Potkat v její výrobě muže je téměř zázrak. „Je to oborem. Prodej látek a dětského oblečení je spíše ženská záležitost. Průměrný muž totiž nerozezná smaragdovo­u, tyrkysovou, petrolejov­ou a tak dále,“usmívá se rodačka z Krnova na severní Moravě. Do jihočeskéh­o Tábora se přesunula před několika lety, což považuje za jedno z nejlepších rozhodnutí. Našla zde pracovní sílu, která je navíc velmi loajální.

„Jsme vstřícný zaměstnava­tel vůči maminkám. Zaměstnává­me je a počítáme se vším, co to obnáší. Mají hodiny angličtiny, dáváme sick day, mají možnost pracovat z domova a snažíme se jim vyjít vstříc,“popisuje Plemlová, která zaměstnává zhruba 50 lidí.

Její nadace navíc sbírá použité zboží a posílá ho matkám samoživite­lkám, které tak mohou ušetřit. I Petra Plemlová si v minulosti prošla nelehkou zkušeností. Šít začala doma a slavila úspěch. Později zjistila, že by ji podnikání mohlo i uživit. Pak ale její manžel psychicky onemocněl a jednoho dne zničil byt i veškeré podnikání. Musela tak začít od nuly.

I díky zákaznicím se jí to podařilo. Před třemi roky byl obrat její firmy 7,5 milionu korun, za rok se číslo přehouplo přes 16 milionů a loni pokořila 35 milionů korun. Společnost vyrábí dětské oblečení, látkové plenky a věnuje se i prodeji autorských designovýc­h látek. „Poptávku už nejsme schopni uspokojit. Oslovují nás i zahraniční obchody. V létě se proto přesuneme do větších prostor,“popisuje s úsměvem Plemlová.

Při svém nabitém programu se snaží věnovat i svým čtyřem dětem. „Znám dost maminek, kterým zaberou povinnosti doma dost času, což mohu potvrdit, protože jsem si to vyzkoušela. Mám ale skvělou chůvu, takže je doma vždy vše hotové. Já se tak potom mohu věnovat dětem. Zároveň si uvědomuji, že je důležité být pro ně vzorem,“uzavírá.

 ?? Foto: Fr. Vlček ?? Cena čtenářů iDNES.cz Ocenění předal dvaatřicet­ileté Petře Plemlové člen představen­stva společnost­i MAFRA Michal Hanák.
Foto: Fr. Vlček Cena čtenářů iDNES.cz Ocenění předal dvaatřicet­ileté Petře Plemlové člen představen­stva společnost­i MAFRA Michal Hanák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia