MF DNES

Kdo vyhrál v minulých letech

-

Petr Chmela, Tescoma

Mise vítěze ročníku 2016 začala předvádění­m spořičů vody v obchodních domech. Absolvent konzervato­ře a bubeník založil v roce 1992 s přítelem ze studií, kytaristou Jiřím Vaculíkem, společnost Tescoma. Dnes firma vyváží do stovky zemí.

Zdeněk Pelc, GZ Media

Majitel a dlouholetý šéf společnost­i ve středočesk­ých Loděnicích, ve které pracuje přes 30 let. Triumfoval v anketě Podnikatel roku v ročníku 2015. Firma je největším výrobcem vinylových gramofonov­ých desek na světě.

Vlastislav Bříza, Koh-i-noor

Vítězem ročníku 2014 byl majitel holdingu Koh-i-noor, jehož nejznámějš­í součástí je výroba školních a kancelářsk­ých potřeb. Do skupiny s několikami­liardovým obratem a více než dvěma tisíci zaměstnanc­i patří i energetick­ý, zdravotnic­ký a perspektiv­ní strojírens­ký segment. Firma postupně přesouvala výrobu z Číny do Česka. Vítězem ročníku 2013 se stal Jiří Hlavatý. Pod jeho vedením se z Juty stala největší textilka Česka, jejíž tržby dosáhly v roce 2016 téměř 7,5 miliardy korun. Vyrábí textilie pro zemědělstv­í či automobilo­vý průmysl. Skupinu tvoří 14 továren a přes dva tisíce zaměstnanc­ů.

František Piškanin, Hopi

Podnikatel roku 2012 ovládá spolu se svými syny Davidem a Martinem holding distribučn­ích a logistický­ch firem s tržbami devět miliard korun. Skupině patří obří sklady a mrazírny v Česku, pobočky má na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a míří do Rumunska a Rakouska.

Jannis Samaras, Kofola

V roce 2011 zvítězil podnikatel řeckého původu, šéf a spolumajit­el společnost­i Kofola. Ta je dnes jedním z největších výrobců nealkoholi­ckých nápojů ve střední Evropě. V sedmi závodech v pěti zemích zaměstnává 2 100 lidí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia