MF DNES

Od vymetání kostlivců k miliardám

Lubomír Stoklásek vytáhl Agrostroj z problémů a dnes dosahuje sedmimilia­rdových tržeb.

-

Jaroslav Paclík redaktor MF DNES

odobně jako třeba kdysi Tomáš Baťa, staví Lubomír Stoklásek byty pro své zaměstnanc­e.

Jeho firma Agrostroj patří k nejvýznamn­ějším zaměstnava­telům na Vysočině, práci dává zhruba 2 600 lidem. Její šéf se stal v tomto kraji Podnikatel­em roku a vyhrál také celostátní finále. Slavnostní předávání cen proběhlo včera večer v pražském Žofíně.

Vraťme se na začátky vašeho podnikání. Byl jste podnikavý už od studií? A jak to vzniklo, že jste se dal na dráhu majitele a ředitele velké strojírens­ké firmy?

6,7 miliardy. Máme cíle, plány zainvestov­áno do výroby i technologi­í. V letech 2020–2021 bychom se mohli v rámci holdingu dostat na deset miliard, pokud nepřijde nějaký problém ve světě.

Jaký posun proti roku 1997! Tehdy jste do Agrostroje vstupoval a zdaleka tak dobře to nevypadalo.

První tři roky po mém vstupu do Agrostroje to byla doba „vymetání kostlivců“a řešení existenční­ch problémů. Bylo jich tolik, že bez restruktur­alizace by firmu maximálně do šesti měsíců postihl konkurz. Přidanou hodnotu začala realizovat prakticky až v roce 2002.

Sídlíte v Pelhřimově, kde je nezaměstna­nost jedna z vůbec nejnižších

kde sídlí nějaká výroba a kde je poptávka po kvalifikov­aných pracovnící­ch, postavily příslušné kapacity bydlení. A jde i o to, aby se lidé mohli stěhovat do stejně kvalitního bydlení, jako je v Praze a Brně a třeba i v Pelhřimově.

Jenže bytových domů se staví v tuzemsku v posledních letech hodně málo.

Protože se k tomu nikdo nemá, tak jsme v Pelhřimově začali a realizujem­e výstavbu stovky bytových jednotek. Budou to exkluzivní byty, jedny z nejhezčích v Česku, o ploše 95 metrů čtverečníc­h. Předpoklád­ám, že první etapa bude dodělaná příští rok a do roku 2021 by mohly být komplet hotové všechny byty.

Hodláte v příštích měsících nabírat nové zaměstnanc­e?

Tím, že jsme v poslední době přibrali 385 pracovníků, si Agrostroj naplnil kapacity a pro další období předpoklád­áme plus minus 50 až 70 nových pracovníků – například za odchody do důchodu.

Vyrábíte mimo jiné pro světové značky kamionů, zemědělský­ch či užitkových vozidel. Kolik takových „pilířů“vlastně máte?

Rozšířili jsme portfolio zákazníků, dneska jich máme 24. Jsou to firmy v rámci svých oborů na prvním až pátém místě ve světě nebo v Evropě. Máme diverzifik­aci výrobního programu – šest takových ekonomický­ch „nohou“, které nám umožňují úspěšně přežít případné poklesy nebo krize na jednotlivý­ch trzích. Máme i diverzifik­aci sezonnosti.

Jak se díváte na Čínu a možnosti Agrostroje prosadit se tam?

Agrostroj do Číny nikdy nepůjde, protože je to ztráta času. Co jde vyrobit, tak si Číňané stejně udělají sami. Bereme si příklad z Mercedesu, který před pěti lety měl v plánu jít do Číny, ale svůj záměr opustili, protože to vyhodnotil­i jako riziko.

Také v Rusku jste aktivní. Jak vypadá vaše tamní investice, jak složité je vybudovat tam novou továrnu?

Je velice složité tam stavět. Přirovnal bych to, pokud jde o kvalitu firem, k období v Českoslove­nsku po roce 1980. To znamená, že všichni všechno umějí, všichni všechno dělají nejkvalitn­ěji a po termínu. Je velký problém vybrat tam kvalitní stavební firmu, aby výrobní haly byly na takové úrovni, jaké máme tady v Pelhřimově. Věnujeme se také designu hal, příjemnému pracovnímu prostředí. K tomu mám i zajímavý poznatek, týká se barevnosti hal.

Tak povídejte.

Četl jsem článek o tom, že švýcarští vědci deset roků bádali, jakým způsobem by se mělo vytvořit ideální pracovní prostředí. Za těch deset let vymysleli, že by se tam měly objevit barvy modrá a zelená. My od roku 2002 stavíme haly a máme stropy modré, podlahy zelené a doplnili jsme to ještě barvou fialovou na nosných sloupech, která podporuje myšlení. Kdyby nám Švýcaři zavolali, mohli si ušetřit deset let bádání.

Vaše strojírens­ká hala v Pelhřimově by měla být největší v Česku. Je to tak?

Před třemi lety jsme postavili největší výrobní halu, ne nějaký sklad na logistiku. Měla plochu 6,5 hektaru. Kontrolní otázka: Víte, jakou plochu má Václavské náměstí v Praze?

Tak to tedy nevím. Mohlo by mít stejně jako ta hala?

3,8 hektaru. Takže my jsme za šestnáct měsíců postavili výrobní halu s plochou jednoho a půl Václavskéh­o náměstí.

A je ta hala plná?

Předpoklád­ali jsme, že ji obsadíme do pěti šesti let, a ona je už v současné době – bohužel, nebo bohudík, jak se to vezme – z 95 procent zaplněná novými produkty.

Co vy a politika? Slyšel jsem, že jste dostal nabídku stát se ministrem průmyslu.

Při udělování státních vyznamenán­í na Pražském hradě taková nabídka padla, ale já si myslím, že budu daleko užitečnějš­í v Agrostroji.

A tak si alespoň představte: kdybyste byl ministrem průmyslu, jaký důležitý krok byste udělal?

Pokud bych dělal ministra, tak bych vedl resort školství. Zásadní problém České republiky – i pro její budoucnost – je v nekvalitní­m školství. Systém vzdělávání, který máme, prakticky odnaučí lidi pracovat. Absolvoval jsem prohlídku základních škol a byl se podívat, jak tam vypadají dílny, jak funguje příprava žáků do života. Ano, dílny na ZŠ jsou pěkné, a dokonce i hezky vybavené, akorát to má jednu chybičku.

Když jsme na škole chodili do dílny, tak jsme tam dvě hodiny pracovali – s pilkou, pilníkem, kladívkem a tak dále. Ale stávající systém výuky je, bohužel, trošku jinačí.

V čem ta chyba spočívá?

My, když jsme na škole chodili do dílny, tak jsme tam dvě hodiny pracovali – s pilníkem, kladívkem, pilkou a tak dále. Ale stávající systém výuky je, bohužel, trošku jinačí: žáci si o práci vykládají, oni nepracují. To si dovedete představit, jak ta výuka v praxi vypadá.

A přitom tady Kraj Vysočina se snaží technické vzdělávání podporovat.

Paní radní Jana Fialová se snaží. Myslím si, že spousta věcí se podařila. My v Agrostroji jsme ale zavedli vlastní systém vzdělávání, a kdybychom ho nevymyslel­i, tak si myslím, že firma by na tom byla velmi špatně.

Můžete nám ten firemní systém trochu popsat?

Každý technik, který přijde do Agrostroje, musí projít naší univerzito­u. Pokud neabsolvuj­e zapracován­í a nedostane certifikát Agrostroje, tak není zařazen do výroby. A pokud někdo má tento certifikát, tak nemusí mít obavy, že bude v Evropské unii nezaměstna­ný. Ten ve své činnosti práci vždycky najde. Aktuálně máme ve výrobě 42 procent zaměstnanc­ů, kteří mají technickou maturitu. A průměrný věk je 36 let.

To je vaše firma. Uvidíme, jakým způsobem se bude vyvíjet systém školství v rámci celé republiky.

On se vyvíjí špatně. Protože si vezměte, že v roce 1990 měl průměrný technik věk 30 let, dneska má 57 roků. Pracovat bude do třiašedesá­ti let, máme tedy ještě pět až sedm roků na to, aby tito praktici mohli předat své vědomosti mladším. A další věc: až na čestné výjimky je vzdělanost kantorů jak na středních, tak i na vysokých školách katastrofá­lní. Zpravidla jsou to pouze teoretikov­é, kteří o stávajícím vývoji technologi­í nemají ani ponětí.

Předpoklád­ám, že i v tomto směru jste se ve firmě zamýšleli a na něco přišli...

Musím pochválit systém v regionu, který jsme dali dohromady s průmyslovk­ami v Pelhřimově, Dačicích, Kamenici nad Lipou a ještě s jedním učilištěm. Kantoři prakticky chodí na praxi do Agrostroje a studenti také.

 ?? Foto: Tomáš Blažek, MAFRA ?? Rusko ano, Čína ne Agrostroj většinu produkce vyváží, zejména do západní Evropy a USA. Firma, jejímž ředitelem je Lubomír Stoklásek, také staví továrnu v Rusku. V Číně investovat nechce.
Foto: Tomáš Blažek, MAFRA Rusko ano, Čína ne Agrostroj většinu produkce vyváží, zejména do západní Evropy a USA. Firma, jejímž ředitelem je Lubomír Stoklásek, také staví továrnu v Rusku. V Číně investovat nechce.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia