MF DNES

P

-

Začínal jsem po škole jako projektant. Protože můj otec v roce 1968 emigroval, tak jsem zaměstnání dostal až v sedmnácté firmě a posléze pracoval jako investiční technik nebo vedoucí výroby. Měl jsem tak dobrou „školu“na období po roce 1990.

Takže váš otec emigroval a rodinu nechal v Českoslove­nsku?

Ano, emigroval sám. Byli jsme pětičlenná rodina, my děti jsme už měly 18 až 20 let, někdo ale ještě chodil do školy. Bylo to velice špatné období pro rodinu. Komunisté otce zavřeli už v 50. letech, pak byl v Jáchymově a deset let v Ostravě v dolech. V tom zmíněném roce 1968 byl aktivní.

A kam emigroval?

Do Německa, kde strávil dva roky, a pak zůstal prakticky až do smrti v New Jersey v USA.

Kdy vy jste se poprvé podíval do Ameriky? Bylo to už za socialismu?

Poprvé jsem tam jel služebně. Myslím, že to bylo někdy v roce 1998 nebo 1999.

Agrostroj do Číny nikdy nepůjde, protože je to ztráta času. Co jde vyrobit, tak si Číňané udělají sami. Bereme si příklad z Mercedesu, který takový záměr opustil.

Bavili jsme se již o vaší rodině a on vlastně pelhřimovs­ký Agrostroj je rodinná firma. Jak to ve vašem holdingu máte rozdělené?

Ve firmě pracují můj bratr, moje sestra a moje dcera. Bratr působí ve strojařině, dámy v hotelové části holdingu.

Vy jste v holdingu ta „hlava“, nebo konzultuje­te záležitost­i ve více lidech?

Zatím asi jsem ta hlava, ale věřím, že se to v budoucnu změní. Máme šikovné vnuky. Předpoklád­ám, že budu pracovat ještě dvacet let, a tak je velký prostor pro předání zkušeností.

Jaký byl pro Agrostroj rok 2017?

Zaznamenal­i jsme patnáctipr­ocentní nárůst obratu. Ale v průměru za posledních patnáct roků jsme tržby zvýšili desetkrát, přičemž nárůst zaměstnanc­ů byl pouze o 82 procent.

Na ty tržby jsem se díval. Loni se pohybovaly okolo 5,6 miliardy korun.

To bylo v Agrostroji. V holdingu jsme dohromady na nějakých

v České republice.

V Pelhřimově je nyní mužská nezaměstna­nost asi 0,8 procenta. Přitom se udává, že 2,5 procenta lidí nebudou pracovat nikdy. Museli jsme udělat opatření pro nábor zaměstnanc­ů. Máme například čtyři autobusové linky, které nám svážejí zaměstnanc­e z oblasti do 30 kilometrů od Pelhřimova.

Strojírens­ké firmy – a nejenom ony – žehrají na nedostatek kvalifikov­aných pracovních sil. Jak by podle vás měl stát řešit tuto situaci?

Aby byla vyšší flexibilit­a pracovníků, je potřeba, aby se ve městech,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia