MF DNES

Jennifer Lawrence a šedesát odstínů nahé rudé špionky

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Kdo by rád nahlédl herečce Jennifer Lawrence hlouběji než do výstřihu, koupí si na Rudou volavku lístky do první řady. Ale třebaže hvězda střídá nahotu s černým prádlem, vzrušení se špionské limonádě nedostává.

Napůl Mata Hari, napůl Angelika. To je hrdinka knižní série od bývalého agenta CIA Jasona Matthewse, jejíž první díl Rudá volavka se dočkal filmového přepisu. Mata Hari, protože pracuje pro obě strany; Angelika proto, že prodává vlastní tělo, leč s čistým srdcem.

Je to jen maso

Brakový románek by člověk odpustil, kdyby tvořil barvotisko­vé pozadí pro řízný špionážní thriller, ale Rudá volavka dokázala z napínavého žánru vypreparov­at nečekanou otravu. Režisér Francis Lawrence, jenž se stejnou herečkou točil teenagersk­ou trilogii Hunger Games, si vypěstoval vzácný druh doslovnost­í, kde se inscenuje každá tečka za větou, ba snad i závorka.

Nadějná baletka tančí, americký agent kráčí. Ona dlouho tančí, on stále kráčí, a než oba zažijí svůj osudový okamžik, člověk se třikrát podívá na hodinky. Pak následuje druhý prolog, který dovede zraněnou tanečnici pod nátlakem do služeb prohnilé ruské bezpečnost­i, přesněji do školicího střediska, a teprve po hodině se on a ona konečně potkají na profesní půdě.

Na křehkou primabaler­ínu v sobě hrdinka nosí dost brutální krvelačnos­ti, takže ji výcvikový dril nemůže zaskočit, jen zdokonalit. A to zejména ve svádění, kde se adepti špionáže učí, že „vaše tělo je státní majetek“, a vedle sledování porna trénují i názorné sexuální praktiky pod heslem „je to jen maso“. Popravdě Rudá volavka pod rouškou zpravodajs­ké války velmocí vypráví hlavně o sexu; sličné návnady ve srovnání s hrdiny Padesáti odstínů šedi zvládají nejméně deset jeho odstínů navíc, o násilí včetně velice hrubého mučení nemluvě.

Vztahové vzduchoprá­zdno

Režie obojí kombinuje v manýristic­kých obrazech, takže krev crčí pokud možno na dmoucí se ňadra nedobrovol­né, leč učenlivé prostitutk­y ve vyšších službách.

A přitom je to nuda. Přestože dvojití agenti cestují malebnými evropskými metropolem­i, přestože Jennifer Lawrence na lovu střídá vyzývavé černé plavky s ještě úspornější­m spodním prádélkem téže barvy, přestože za sebou nechává kupy mrtvol, výsledek je silně nezáživný.

Do značné míry za to mohou vyprázdněn­é dialogy, ale také fakt, že jiskření mezi Jennifer Lawrence a jejím protějškem v podání Joela Edgertona se rovná nule. Ať se oťukávají, sbližují, milují, nebo náklonnost v rámci svého řemesla pouze předstíraj­í, panuje mezi nimi vztahové vzduchoprá­zdno. Ještě tak nejlépe jim jde souhra v bitce na nože.

Lze očekávat, že podle diváckého zájmu studio rozhodne o pokračován­í. Pokud k němu sáhne, mnoho už na vybudované­m modelu změnit nemůže. Jedině krátit, protože více než dvouhodino­vá Rudá volavka se zdá k nepřečkání.

 ?? Foto: Cinemart ?? Mata Hari i Angelika Jennifer Lawrence coby tajná agentka ve filmu Rudá volavka prodává své tělo, ovšem s čistým srdcem.
Foto: Cinemart Mata Hari i Angelika Jennifer Lawrence coby tajná agentka ve filmu Rudá volavka prodává své tělo, ovšem s čistým srdcem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia