MF DNES

Sex Pistols tu budou navždy

Jeden večer, desítky kin a kapela Sex Pistols. V sobotu se fanoušci můžou těšit na výjimečný koncert.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Režisér Julien Temple působí jako anglický gentleman a vyložený slušňák, v sedmdesátý­ch letech však trávil svůj čas s pankáči. A tak není divu, že nakonec natočil dva dokumenty o kapele Sex Pistols a v roce 2007 zaznamenal i jejich výroční koncert. Ten půjde v sobotu na jediný večer do několika desítek kin napříč Českem.

Koncert, který vyšel na DVD pod názvem There’ll Always Be an England a do našich kin vstupuje coby Sex Pistols: Anglie tu bude navždy, se uskutečnil v londýnské Brixton Academy u příležitos­ti třiceti let od vydání jediné desky kapely nazvané Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols. Úvodní scéna, kdy návštěvník­y s číry sekuriťáci šacují u vchodu do sálu, dává krásně nahlédnout do toho, jak se doba za tři desetiletí proměnila. Jenže když Sex Pistols vlítnou na scénu, vše je opět při starém.

V teplákách a s pupkem

John Lydon do publika křičí obscénnost­i, uráží kohokoliv, nešetří slovem „fuck“, poskakuje po pódiu ve vytahaných teplákách a ironicky vytahuje pupek se slovy „a proč by mi to ku.va mělo vadit?“Zazní tu písně jako Pretty Vacant, Liar, Beside the Seaside, v jejímž úvodu si publikum pěkně zaskandova­lo. No a samozřejmě God Save the Queen nebo dávný debutový singl kapely Anarchy in the U.K.

Celý koncert je nasnímaný civilně bez zbytečných efektů, ale s účelnými prostřihy do publika, trochu rozháranou a místy nedoostřen­ou kamerou a drobnými vtípky včetně průhledů ze zákulisí. V neposlední řadě to šedesátník­ům z kapely šlape stejně jako před třiceti lety, kdy „vtrhli na hudební scénu, udělali bordel a zmizeli stejně rychle, jako přišli“. Bohužel to samé zřejmě platí i pro krátký reunion z roku 2007.

Čeští fanoušci si tak musí vystačit se sobotní projekcí výroční show. Anebo se těšit na Lydonovu druhou kapelu Public Image Ltd., jež zahraje 13. července v pražském Lucerna Music Baru.

 ?? Foto: Beverly Matous Distributi­on ?? Ikona punku John Lydon na koncertu Sex Pistols v londýnské Brixton Academy.
Foto: Beverly Matous Distributi­on Ikona punku John Lydon na koncertu Sex Pistols v londýnské Brixton Academy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia