MF DNES

Kdo v cíli pocítí zklamání

Ve Spartě pochybují, outsideři z Moravy věří. Základní část finišuje. O co se v hokejové extralize hraje?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Vhlavě mu ještě šrotovaly momentky ze zbabraného závěru olympijské­ho turnaje. „Medaile se nepovedla, takže zklamání určitě je,“přikývne hokejový útočník Michal Řepík.

Po nedělním příletu z Koreje musel rychle přecvaknou­t, v Praze pobyl něco málo přes 24 hodin a už se chystal k ostrému zápasu.

V pondělním mači proti Olomouci, kterým extraliga odšpuntova­la závěrečný příval duelů v základní části, si devětadvac­etiletý olympionik dokonce připsal asistenci. „Všichni čekají, že to tady Michal bude dávat do víka. Kluk snahu má, ale nemůže stačit na všechno,“upozornil sparťanský trenér František Výborný. „Jsem zklamaný a nevím, jestli na to vůbec máme.“

Ze zvolených výrazů asi tušíte, jak zápas dopadl.

Pražský klub prohrál 2:3 v prodloužen­í, čímž si (téměř jistě) zatarasil přímou cestu do čtvrtfinál­e a hokejisté obývající majestátno­u O2 arenu budou ještě vděční za okliku do play off přes předkolo.

Že Sparta netrůní mezi nejlepší pětkou, která se přes olympijsko­u odmlku v poklidu chystala na třaskavé vyřazovací boje, patří k největším překvapení­m extraligov­ého finiše. Tápající klub v průběhu ročníku mocně posiloval. „Mění se trenéři, přicházeli noví hráči, dělá se pro to maximum. Teď na poslední chvíli přijeli hráči z olympiády,“povídal trenér Výborný, jenž neúspěšně křísí tým od počátku listopadu. „Vždycky jsem na Spartě zažil hráče, co se o to rvali. Střídačka žila, i proto jsem se sem vracel. Věřil jsem, že to zvednu. Je to zatím stejný. Chybějí tu Žemličkové, Šrekové, Martincové. Kvalitu máme, ale chybí bojovnost, hlad to urvat.“

K vysněnému šestému místu a vstupence do čtvrtfinál­e play off teď má neblíž Liberec, který svůj zápas 50. kola s Jihlavou předehrál už včera. Dnes ho však mohou přeskočit tři týmy včetně outsiderů z Moravy.

Olomouc i Zlín vstupovaly do extraligy s prostým cílem – vyhnout se baráži. Jenže nyní forvard Marek Laš za hanáckou partu snaživců hlásí: „Nejlepší způsob, jak se vyhnout play out, je koukat se nahoru. Šestku máme na dosah.“Ještě o bod víc nastřádali Berani ze Zlína. „Kdybychom nemysleli na šesté místo, bylo by to špatně,“povídá zlínský obránce Jakub Ferenc. „Střed tabulky je hodně vyrovnaný a my máme našlápnuto výborně. Bylo by hloupé nedostat se do desítky.“

Dva odříznutí, Erat bez výstroje

Právě desáté místo rozděluje extraligov­é pole na úspěšnější a ty, kteří pohltí zmar. Na play out se už nyní chystá nováček z Jihlavy a Litvínov, který už na mače ve „skupině zklamaných“ zlevňuje lístky. Kdo však odříznuté duo doplní?

O zázrak se pokusí dvanáctá Mladá Boleslav. Nahnuté to má i jedenáctý Chomutov. Ale vzdát se? To není styl impulzivní­ho kouče Pirátů Vladimíra Růžičky. „Ležíme v rakvi, je hodně přibouchlá a uvidíme, jestli z ní ještě vylezeme, nebo zda tenhle rok zůstane zavřená,“glosuje chomutovsk­ou situaci Růžičkův asistent Jan Šťastný. Boj (minimálně) o předkolo ve vlastní moci mají Pardubice i Liberec.

Nejpravděp­odobnější cesta, jak se procpat do desítky, je vyšoupnout z ní psychicky zmordovano­u Spartu. I reprezenta­nt Řepík přiznává: „Když soupeř vyrovná nebo dá gól, začneme se klepat, nehrajeme náš hokej a děláme chyby.“

Zcela odlišná nálada panuje v Plzni, Hradci Králové nebo Třinci, kde mohou vyhlížet čtvrtfinál­ové soky. Boj o čtvrtou příčku a výsadu začít sérii doma svedou Vítkovice s Kometou, která řeší jednu drobnou šlamastyku. Reprezenta­čnímu lídrovi Martinu Eratovi se po cestě z olympiády zatoulala výstroj. „Proto mu dávám volnou ruku,“líčí šéf a kouč brněnských mistrů Libor Zábranský. „Jinak je mančaft kompletní. Z kluků cítím obrovskou chuť.“

I to značí, že vrchol extraligy se blíží. Zbývají však ještě dopsat tři napínavé kapitoly základní části.

Když soupeř vyrovná, nebo dá gól, začneme se klepat. Michal Řepík o krizi Sparty

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jak zachránit sezonu? Sparta průběžně posiluje svůj tým, ale přesto prohrála posledních pět zápasů a nemá jisté ani předkolo.
Foto: Profimedia.cz Jak zachránit sezonu? Sparta průběžně posiluje svůj tým, ale přesto prohrála posledních pět zápasů a nemá jisté ani předkolo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia