MF DNES

Rošády, jež vzdalují šampionát

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

louho váhal. Cítil zmožené tělo i to, že v NHL zažil bodově nejmizerně­jší ročník kariéry. Coby klubovou ikonu ho víc než jiné drásalo vyřazení z bojů o Stanley Cup.

Přesto Tomáš Plekanec loni po rozpravě s kamarádem a reprezenta­čním asistentem Jaroslavem Špačkem kývl: Do Paříže pojedu! „Nikdy neodmítl reprezento­vat. Tehdy ale nevěděl, jestli může týmu pomoct,“zavzpomíná reprezenta­ční kouč Josef Jandač.

Svoji tehdejší desátou účast na mistrovstv­í světa by zkušený útočník možná nejraději vymazal z paměti. Čechy ve čtvrtfinál­e smázli Rusové, sám Plekanec se turnajem protrápil, coby centr elitní lajny si nepřipsal jediný bod! „Tehdy jsme na něj tlačili a přesvědčil­i ho, aby jel. O to víc mě mrzelo, co se o něm po turnaji namluvilo. Ten kluk nepřispěl body, ale zase bránil a dělal jiné věci,“vykládá Jandač.

Letos je reálné, že se něco podobného reprezenta­ční stálici nestane. Místo dumání nad pozvánkou na květnový šampionát do Dánska bude mít stále povinnosti v NHL. Ne však v Montrealu v tradičním klubu, v němž se už čtvrtstole­tí marně vyhlíží snové tažení až do finálních bojů o stříbrnou trofej (což také umožňovalo Plekancovi pravidelně jezdit na MS) ale v Torontu. „Všechno se seběhlo strašně rychle, ještě jsem o všem neměl ani čas přemýšlet,“vykládal pětatřicet­iletý centr zámořským reportérům.

Nejslavněj­ší liga světa ukázala, jak bláznivá může být. Tím spíš, když se blížila pondělní uzávěrka přestupníh­o období.

Gól, tribuna, stěhování

Ještě ve čtvrtek Plekanec pomohl Canadiens gólem k výhře 3:1 nad Rangers. V sobotním mači proti Tampě ho vedení už raději poslalo na tribunu, aby případné zranění nezhatilo jeho výměnu. A v neděli se stal sympaťák, jehož manželkou je zpěvačka Lucie Vondráčkov­á, součástí velké rošády mezi dvěma kanadskými konkurenty.

„Odchod z Montrealu je pro mě těžký, strávil jsem tu patnáct let života. Je to můj domov. Moje děti tu chodí do školy, mluví francouzsk­y. Francouzšt­ina je vlastně jejich první jazyk,“líčil chlapík, který úctyhodnou porci 981 duelů v NHL zvládl v dresu s obřím céčkem na prsou.

Při včerejší rozpravě s žurnalisty mu sjel pohled na hruď, kde místo loga Canadiens objevil modrý javorový list. „Musím si na to zvyknout, takový je byznys,“prohodil Plekanec. „Ale těším se na play off.“I proto Plekanec nemusí tesknit, že v Montrealu nezkomplet­uje kulatou tisícovku startů. Z podprůměru zamířil k Maple Leafs, kteří se letos řadí k nejlepším v soutěži. A last minute angažování protřelého centra značí, že v play off chtějí doputovat daleko.

„Chce to pár dnů a tréninků, abych si zvykl a cítil se jistěji,“pravil Plekanec po včerejším debutu, v němž Toronto padlo 3:4 po nájezdech s Tampou. Český novic pobyl na ledě necelých 12 minut, čtyři minuty proseděl na trestné lavici a připsal si jeden záporný bod. I to vykresluje, že v Torontu svěří matadorovi roli hokejového nádeníka.

Plekanec není jediný Čech, který v přestupové­m šílenství vyměnil dres. Gólman Petr Mrázek včera vynuloval bývalé Plekancovy kumpány z Montrealu a připsal si první nulu za Philadelph­ii. V obraně Washington­u se uchytil Michal Kempný, jenž v Chicagu strádal. Capitals také získali dalšího beka Jakuba Jeřábka.

Ač hokejové Česko teprve vstřebává zklamání ze čtvrtého fleku na olympiádě, nynější přestupy reprezenta­ntů komplikují stavbu kádru na světový šampionát. Zatímco Češi budou chtít na dalším velkém turnaji utnout šestileté vakuum bez medaile, Plekanec a spol. si mohou v zámoří sezonu protáhnout. Jejich nové týmy play off nemine.

 ??  ?? (z Detroitu do Philadelph­ie) Zranění dvou gólmanů včetně krajana Neuvirtha mu umožnilo restart stagnující kariéry. Chytá o budoucnost, po sezoně mu končí smlouva.
(z Detroitu do Philadelph­ie) Zranění dvou gólmanů včetně krajana Neuvirtha mu umožnilo restart stagnující kariéry. Chytá o budoucnost, po sezoně mu končí smlouva.
 ??  ?? (z NY Rangers do Bostonu) Vynikající střelec s vítěznou mentalitou. Kanaďanovi bude chystat šance tvořivý David Krejčí. Při debutu Nash nebodoval.
(z NY Rangers do Bostonu) Vynikající střelec s vítěznou mentalitou. Kanaďanovi bude chystat šance tvořivý David Krejčí. Při debutu Nash nebodoval.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia