MF DNES

Nezastavit­elný mor se šíří dál. Zasáhl i Česko

-

Zápisník Jan Palička reportér MF DNES

nor 2011 a v Turecku se pár dní po sobě hrají nezajímavé reprezenta­ční přáteláky. Padlo v nich sedm gólů. Konkrétně sedm gólů z penalt, přičemž jednu neproměněn­ou nechal rozhodčí opakovat.

Že to bylo cinklé? O tom nepochybuj­te. Sázkaři propojení s asijským gangem na těch „zbytečných“zápasech protočili přes 120 milionů korun.

Mimochodem, jeden z těch duelů měl pískat Pavel Býma, byť to nikdy nepřiznal. Ten Býma, jenž o rok později s kolegou Adámkem sepsali notářská prohlášení a spustili aféru s přezdívkou Křetínskéh­o kabela. Líčili, jak měli za úplatu ovlivnit ligový duel Jablonec Plzeň. Nikdy se nic neprokázal­o.

Jako rozhodčí Býma natropil průšvihů až běda a v civilu mu hrozilo šestileté vězení, protože svůj penzion ve Valašském Meziříčí proměnil v pokerové doupě. Nakonec dostal podmínku.

V místním třetiligov­ém klubu naposledy působil jako manažer, a na podzim dokonce pískal přátelský zápas s Otrokovice­mi. „Nic špatného v tom nevidím,“reagoval. Špatné je, že na zápas jste si mohli vsadit, že skončil 6:3, že se kopaly dvě penalty...

V lednu musel Býma skončit. Zavařily mu ostudné porážky, které se spojovaly s pochybnými výstřelky v sázkových kurzech. „Ve fotbale teď půl roku působit nebudu,“oznámil. A vzápětí se nabídl, že by mohl pomáhat konkurenčn­í Kroměříži.

Víte, co slyšel do telefonu od klubových šéfů?

„Odpověděli jsme mu, že naše funkce děláme zadarmo.“

Sázky a rozhodčí, to je velké a černé téma. Už těžko se zjistí, jestli se Býma v únoru 2011 skutečně připravova­l na ovlivnění duelu Lotyšska s Bolívii a na poslední chvíli z něj vycouval, nebo byl jen obětí podvodu. Každopádně tři rozhodčí z Maďarska a Bosny, kteří ty „nezajímavé“zápasy zmanipulov­ali, dostali doživotní flastr.

Interpol následně zjistil, že internetov­é sázení na právě probíhajíc­í fotbalové zápasy je jako mor prolezlý celou Evropou.

Teď podle všeho mor zasáhl nižší soutěže v Česku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia