MF DNES

Jak se vyrábí zázrak? Zeptejte se na Vysočině

-

Jan Palička s přispěním Jana Salichova

Trvá to už 180 minut a vám se pořád nechce věřit, že se to skutečně děje. Fotbalovou ligou v Česku zacloumal zázrak z Vysočiny. 1:0 proti Slavii, jež obhajuje titul. 1:0 proti Plzni, jež za titulem pádí. To všechno zvládla ta zdánlivě neškodná Jihlava, která za podzimních šestnáct kol získala pouhých deset bodů, měla nejprostup­nější obranu a byla absolutně na odpis.

Jak mohla najednou vykouzlit dvě senzační vítězství?

„Šli jsme štěstí naproti,“poví trenér Martin Svědík. V jeho hlase poznáte hrdost, zároveň však překvapení a výraznou obezřetnos­t. Dobře si uvědomuje, že jihlavská cesta za záchranou zůstává nesmírně těžkou misí, ale aspoň už to není sci-fi jako na začátku jara.

Před ním Vysočina, jeden z nejchudšíc­h klubů soutěže, nedržela žádné trumfy. Naopak počítala další ztráty.

Robustní útočník Rabušic zmizel do Maďarska, brankářský srdcař Hanuš do Jablonce, klíčový stoper Krejčí do Slovácka, spolehlivý obránce Rosa ukončil kariéru. Do toho dorazil nový trenér Svědík, jenž musel hráče přesvědčit, že šance žije: „Pro nás všechny to byla velká výzva.“

Paradoxně mu nahrál los, který vypadal vražedně. Jihlava měla i na konci února trčet na dně tabulky. věc probírali tento víkend na kongresu UEFA v Bratislavě. Snažíme se přijít na společnou strategii,“doplnil Jan Pauly.

Slováci jsou obezřetní a snaží se sázkařské machinace podchytit. Vědí, jak jsou k nim hráči hlavně v nižších soutěžích náchylní, a mají

Potkat dva největší favority na úvod jara, z toho by se leckomu podlomily nohy. Jihlavě to naopak přišlo vhod, protože se zvýšila motivace. A pak taky... „Slavia i Plzeň si věřily, že nás svou kvalitou přejedou, svým způsobem nás podcenily,“všiml si kapitán Lukáš Vaculík. Statistick­y dominovali soupeři. Slavia vyhrála 13:0 na rohové kopy a 15:2 na střely.

Plzeň to ve stejných položkách měla 8:2 a 18:8.

Jenže jediný gól dala pokaždé Jihlava. Pomohly taky okolnosti.

Doma se Slavií nasněžilo, takže se hosté stěží mohli dostat ke kombinacím. Ke všemu to byl první ostrý zápas pod novým koučem Trpišovský­m, takže mužstvo drhlo.

V Plzni zase mrzlo, přišlo málo diváků a český suverén měl pouhé tři dny po postupu do osmifinále Evropské ligy. Nedokázal přepnout na daleko snazší úkol. Jako by hráči mysleli spíš na příští dvojzápas se Sportingem Lisabon. Když po ležérním úvodu chtěli zapnout, nedokázali najít správné tempo a statečná Jihlava v obranném valu odolala.

Jen pro připomenut­í: Plzeň prohrála vůbec poprvé v sezoně a stalo se to se soupeřem, který v dosavadníc­h osmi venkovních zápasech nezískal jediný bod! O to byl šok větší.

Jihlava rázem utekla z posledního místa a na devátý Zlín ztrácí jen pět bodů, záchrana je však stále daleko. I proto kapitán Vaculík velí: „Musíme udržet koncentrac­i, disciplínu a morálku.“

Jen tak může zázrak pokračovat.

 ?? Foto: MAFRA ?? Šťastná Jihlava Na startu jara dvakrát vyhrála.
Foto: MAFRA Šťastná Jihlava Na startu jara dvakrát vyhrála.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia