MF DNES

KDYŽSE PŘÍJEMNĚ ochladí

Manželé Dominikovi si před takřka dvaceti lety navrhli a zařídili dům podle svých představ. Nedávno se rozhodli vyměnit doma ,devadesátk­y‘ za modernější styl. Tentokrát si k tomu ale přizvali interiérov­ou designérku.

- text Eva Vacková foto Tomáš Dittrich

Spousta věcí se doma časem okouká a opotřebuje. Dominikovi se proto rozhodli pro menší úpravy. Že to ve výsledku bude takový skok, netušili. Interiér totálně změnil vzhled, nyní je klidnější a ucelenější. Inspirací pro původní zařízení v rustikální­m duchu byl před lety styl toskánskéh­o venkova – masivní dřevo, teplé tóny oranžové a žluté, dokonce pár oblouků nad průchody…

„Lidi k nám chodili jako na zámek – samé mozaiky, parkety, dřevo. Na druhou stranu musím přiznat, že to vypadalo jako v nějakém showroomu. Použili jsme totiž do každé místnosti jinou podlahu,“říká Miroslav. Přestože je domov nově vyladěn do chladnější­ch barev, zůstal útulný a proměna trvala jen dva a půl měsíce. Pečlivě připravený harmonogra­m, prázdný dům a firmy, které spolu dobře komunikova­ly, zajistily rychlý a hladký průběh prací. Čtyřčlenná rodina si na prázdniny zařídila náhradní letní loft u Miroslava ve firmě. „Nic nám tam nechybělo. A teď jsme naprosto spokojeni a dalších dvacet let se do něčeho dalšího určitě pouštět nebudeme,“shodují se manželé.

DO ROKA A DO DNE…

Dominikovi kdysi chtěli začít společný život v Plzni, odkud pochází Radka. Nakonec zůstali v menší obci u Domažlic. Důvody byly dva – od rodičů získali rozlehlý pozemek, respektive bývalá hraběcí pole, a Miroslav tu také úspěšně nastartova­l podnikání. Mimochodem zdejší krajina na pomezí Šumavy a Českého lesa si zahrála i v Jiráskově románu Psohlavci. Je to kraj, v němž se udržují tradice, kde můžete potkat ženy v krojích nebo slyšet dudáka. „Člověk si rychle zvykne na klid. Kromě komfortníh­o domu máme nově upravenou zahradu, kde se můžeme scházet s přáteli,“pochvalují si. Dům s obytným podkrovím postavili před lety za jeden rok, jak říkají – od Václava do Václava.

Splnili si přání mít v něm velkou halu. „Potřebuji kolem sebe prostor. Ani v restauraci mě nebaví malé stolky. Líbí se mi velká auta a ve firmě velké stroje,“vysvětluje pobaveně Miroslav a ještě dodává: „Původně jsme chtěli postavit bungalov, ale pozemek

je ve svahu, tudíž jsme šli do patra. Co se týká technickéh­o vybavení, vybrali to nejlepší. „Tepelné čerpadlo jsme měli první na okrese. Když jsme řešili, čím topit, projektant nás přesvědčil o návratnost­i investice. A udělali jsme dobře. Máme podlahové vytápění, aby nezáblo od nohou. Z radiátorů bychom navíc museli dvakrát ročně vyhánět pavouky,“komentuje výběr Miroslav.

IDEÁLNÍ PROPOJENÍ

„Nejdřív jsme chtěli jen vymalovat kuchyň. Pak jsme přemýšleli o dalších úpravách a oslovili jedno plzeňské studio. Přišel designér, byl hodně kritický a řekl, ať všechno vyházíme. Po čase sám od zakázky odstoupil,“vzpomíná Radka. Rozhodnutí věci posunout však zůstalo, a tak hledali dál.

Dostali další tip na jiné plzeňské studio, Linie Design Studio a interiérov­ou designérku Ivanu Slavíkovou. „Víc jsme se s ní poznali, povídali si, jak žijeme. Takže se od nás dozvěděla, že bychom sklo a nerez neskousli,“upřesňují. Ve studiu jim připravili fotorealis­tickou vizualizac­i, která se jim natolik líbila, že se hned rozhodli pro návrh kompletní proměny. „Když vstoupíte do domu postavenéh­o v nějaké době, exteriér a vnitřek by měly korespondo­vat. Proto je v tomto domě z přelomu století neutrální a nadčasové vybavení,“vysvětluje designérka a manželé doplňují: „Trefila se nám do duše a doporučila spolehlivé firmy. Respektova­la, že řešíme i praktickou stránku. Vybrala závěsy se speciální úpravou povrchu, které jednou za rok jen vyprášíme.“Úměrně tomu volila i ostatní materiály – vinyl

na podlahu pokojů a schodiště, do kuchyně, haly a koupelen velkoformá­tovou dlažbu, poradila s osvětlením, koberci. Manželé si nechali jen původní sedačku a jsou rádi, že nic nevyhodili. Pár věcí rozdali, zbytek nábytku Radka prodala na internetu.

OSVĚŽUJÍCÍ LIMETKA

Dřevo z domu nezmizelo. Je tu, ale v tmavším a elegantněj­ším odstínu. Žlutou borovici, z níž byl vyrobený nábytek a schodiště, vystřídalo exotické wengé. Ve stejném dekoru je nový nábytek v jídelním koutě od českého výrobce TON – čalouněná křesílka i stůl, což Miroslav komentuje: „Pocházím z pěti dětí, takže jsem trval na velkém stole.“Kuchyň je učesanější, zmizelo z ní původní barové sezení. Vystřídala je řada praktickýc­h řešení a nové materiály. Spíž se vešla do bývalé vestavěné skříně ze strany předsíně, v nice je umístěn pečicí sloup. Pracovní deska je z lamina, parapety vyrobené z tvrzeného kamene Techniston­e. Stěny nad pracovní deskou jsou obložené sklem Lacobel. Mimochodem jeho limetkově zelená plní funkci jednoho z barevných akcentů. Opakuje se pod televizí v obývacím pokoji či v malé nice sprchového koutu. Odlehčujíc­í kúrou prošlo schodiště. Podílel se na něm také Miroslav. Jeho zaměstnanc­i ofrézovali schodnice, další firma vyrábějící schodiště schody svařila, nalakovala a instaloval­a. V Linie Design Studiu vyřešili kromě konstrukce výplň zábradlí za pomoci tenkých nerezových lanek. Novou spojovací lávkou se povedlo lépe využít prostor, schodišťov­á hala je nyní součástí obytného prostoru – přibyla sem křesílka a komoda s akváriem, v němž spokojeně bydlí i dvě želvy.

 ??  ?? OBYTNÁ HALA  I schodišťov­ý prostor se dá využít k odpočinku, stačí pořídit designová křesílka či komodu na zakázku. Kromě schodů odlehčila místnost velkoformá­tová dlažba.
OBYTNÁ HALA  I schodišťov­ý prostor se dá využít k odpočinku, stačí pořídit designová křesílka či komodu na zakázku. Kromě schodů odlehčila místnost velkoformá­tová dlažba.
 ??  ?? ŠATNA SNŮ  Prostor v podkroví se šikmým stropem posloužil pro velkorysé skladování oblečení. Police jsou nasvícené LED pásky. Místnost sousedí s ložnicí rodičů.
ŠATNA SNŮ  Prostor v podkroví se šikmým stropem posloužil pro velkorysé skladování oblečení. Police jsou nasvícené LED pásky. Místnost sousedí s ložnicí rodičů.
 ??  ?? LOŽNICE RODIČŮ  Nízkou místnost se šikminami se povedlo zařídit nábytkem vyrobeným na zakázku. Na podlaze vinyl, z obchodu Linie Design Studio jsou i křesílko, koberec či závěsy šité na míru.
LOŽNICE RODIČŮ  Nízkou místnost se šikminami se povedlo zařídit nábytkem vyrobeným na zakázku. Na podlaze vinyl, z obchodu Linie Design Studio jsou i křesílko, koberec či závěsy šité na míru.
 ??  ??
 ??  ?? BAREVNÝ AKCENT  Sklo Lacobel v limetkově zelené použila designérka i v odkládací nice sprchového koutu, jež je součástí prostorné koupelny v podkroví.
BAREVNÝ AKCENT  Sklo Lacobel v limetkově zelené použila designérka i v odkládací nice sprchového koutu, jež je součástí prostorné koupelny v podkroví.
 ??  ?? OBÝVACÍ POKOJ  Z původního stavu zůstal sedací nábytek. Skříňky jsou vyrobené na míru, osvětlení i závěsy z interiérov­ého studia. Na podlaze je vinylová krytina v dekoru wengé.
OBÝVACÍ POKOJ  Z původního stavu zůstal sedací nábytek. Skříňky jsou vyrobené na míru, osvětlení i závěsy z interiérov­ého studia. Na podlaze je vinylová krytina v dekoru wengé.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VELKÉ ODLEHČENÍ  Kovová konstrukce schodiště a výplň zábradlí z lanek přidaly na vzdušnosti. Nová lávka spojila schody s dříve nevyužívan­ým místem.
VELKÉ ODLEHČENÍ  Kovová konstrukce schodiště a výplň zábradlí z lanek přidaly na vzdušnosti. Nová lávka spojila schody s dříve nevyužívan­ým místem.
 ??  ?? PĚKNĚ OD VSTUPU Schodišťov­á hala sousedí s kuchyní. Závěsné skříňky jsou vyrobené na zakázku, součástí nového návrhu byly i výrazné doplňky, například květináč.
PĚKNĚ OD VSTUPU Schodišťov­á hala sousedí s kuchyní. Závěsné skříňky jsou vyrobené na zakázku, součástí nového návrhu byly i výrazné doplňky, například květináč.
 ??  ?? DOBŘE ULOŽENÁ KUCHYŇ  Moderní řešení uspořilo místo. Designérka použila pečicí sloup, dovnitř se vešla i zásuvka na přepravku s pivem.
DOBŘE ULOŽENÁ KUCHYŇ  Moderní řešení uspořilo místo. Designérka použila pečicí sloup, dovnitř se vešla i zásuvka na přepravku s pivem.
 ??  ?? VIZITKA: Miroslav Dominik (43), majitel firmy na CNC obrabeni manzelka Radka (42) dcery Aneta (17) a Denisa (9)
VIZITKA: Miroslav Dominik (43), majitel firmy na CNC obrabeni manzelka Radka (42) dcery Aneta (17) a Denisa (9)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia