MF DNES

ZAHRADA

-

S trávníkem to nepřehánějte, používejte ho opravdu jen tam, kde je třeba. Vyžaduje totiž spoustu údržby a je choulostiv­ý. Na druhou stranu je to jedinečný venkovní koberec pro děti na hraní. Nepotřebujete-li sterilní golfový pažit, vysejte méně rozmazlený a druhově pestřejší trávník se sedmikrásk­ami nebo jetelem a zvláště do stinnějších částí zahrady zvolte raději trvalkový půdopokryv.

Tvoří nejnižší patro ve výsadbě, na které se často zapomíná. Přitom má v zahradě nezastupit­elnou funkci, protože ji opticky scelí, zaplní. Navíc chrání půdu před mrazem, suchem i zaplevelen­ím.

V zahradě je používáme jednak na živé ploty, jednak coby volně rostoucí keřové skupiny, případně solitéry. Skvělé soukromí a odclonění vytvoří vícekmenné keře.

Nebojte se napodobova­t přírodu a vysazujte stromy ve větších skupinách — remízky a hájky patří do české zahrady stejně jako ovocný sad. Chcete-li koupit jen několik stromů, vyberte si vícero kusů jednoho druhu. Zahradě příliš nesluší, když z ní uděláte botanickou sbírku. A nebojte se vysazovat do zahrady velké stromy, krásnými solitérami mohou být i ty s pokroucený­m kmenem nebo divoce roztančené vícekmeny.

Jsou oblíbené, protože z valné většiny drží zelenou hmotu i přes zimu. Nakládejte však s nimi opatrně, dokážou totiž prostor nekompromi­sně ,zašpuntova­t‘. Do zahrady vysazujte jehličnany ve skupinách, jako solitéry působí v mladistvém stadiu spíše legračně, vhodné jsou pak maximálně jednou ročně jako základ vánoční dekorace. Raději než na exotické pajehličnany vsaďte na obyčejné české borovice.

Záhony neplánujte v příliš komplikova­ných tvarech. O organiku, jemnost a pohyb se vám postarají samy rostliny, obzvláště ty v přední řadě, u kraje obruby. Jaký tvar záhonů je dobré zvolit, vám napoví tvar pozemku a architektu­ra jednotlivý­ch prvků domu. Nebojte se jednoduchý­ch čtverců, obdélníků a kruhů — nepůsobí nudně, ale naopak čistě, a navíc vám umožní větší kreativitu právě uvnitř výsadeb. Jako obruby záhonů volte nenápadné materiály — kamennou kostku nebo ocelovou pásovinu. Vyhněte se všemožným palisádám a podobně.

Při zakládání záhonů rozhodně nepoužívej­te netkané textilie ani probarvené mulče. Zahradě nesluší ani jí nepomáhají, ba naopak. Jestliže takovou netkanou textilii máte už nějakou dobu nastlanou v ploše svých záhonů, schválně ji poodkryjte a podívejte se, jak to pod ní vypadá. Najdete udusanou, mrtvou půdu, plíseň a hnilobu. Jak se tam asi vysázeným rostlinám daří?

Květináče představují úžasný způsob, jak dozdobit již založenou zahradu. Neomezujte se jen na terasu a zpevněné povrchy, zkuste nádoby umístit klidně i přímo do záhonu. Skvěle vypadá, když nepracujet­e s jedním typem a materiálem květináčů, ale kombinujet­e různé druhy.

Rostliny v nich vyžadují více péče než ostatní formy výsadeb, proto právě sem doporučujeme automatick­ou závlahu. Nebojte se do květináčů a výsadbovýc­h nádob umisťovat i úplně obyčejné rostliny — břízy, šeříky, traviny, jahody nebo třeba muchovník a rybíz. Vybírejte druhy, které snesou občasné sucho. Nezapomeňte, že květináč by měl být vždy mrazuvzdor­ný a opatřený odtokovými otvory.

Čím více energie věnujete přípravě a založení zahrady, tím snazší pak bude v budoucnu její údržba. A to se týká přípravy půdy i výběru rostlin. Žádná zahrada není bez práce, množství povinností se však dá minimalizo­vat výběrem vhodných druhů rostlin i materiálů, jejichž stárnutí pro vás bude přijatelné.

Není ani zhýralým luxusem, ani příznakem lenosti, když si dvakrát do roka pozvete zahradníka. Zeleň dostane to, co potřebuje, a vy se při sledování pracovitéh­o odborníka postupně naučíte, jak o vše správně pečovat.

Avšak i dobře založená zahrada bude první dva až tři roky po založení potřebovat pravidelno­u péči, než rostliny pořádně zakoření a propojí se mezi sebou. Zahrada by vás ovšem nikdy neměla do ničeho nutit a vystavovat vám okamžitá ultimata k nástupu v pracovních rukavicích; měla by zůstávat přátelskou psychotera­pií a relaxem, spojenou s uklidňující seberealiz­ací. ●

Čerpáno z knihy Ferdinanda Lefflera Žijte ve své zahradě.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia