MF DNES

V Česku čtou více ženy, říká blogerka

Na sociálních sítích sledují Lucii Zelinkovou desítky tisíc lidí. Radí jim formou minirecenz­í, jak nezabloudi­t ve světě knih a který titul stojí za přečtení.

- TEXT: JAN NUC FOTO: DAN MATERNA, MAFRA

Mnozí návštěvníc­i knihkupect­ví tápou v nepřeberné­m množství knih a nevědí, kterou si vybrat. Stejně tak může plejáda titulů potenciáln­í čtenáře odradit a do knihkupect­ví se ani nepodívají. Čelit tomu lidem pomáhá knižní influencer­ka a propagátor­ka knih Lucie Zelinková.

„Mým prvním letošním přírůstkem do knihovny se stal komiks, konkrétně komiksové zpracování Deníku Anny Frankové,“svěřuje se například svým fanouškům v aplikaci Instagram. Příspěvky tam posílá takřka denně.

O knihách točí videa, píše recenze a dává zajímavé knižní tipy na svém instagramo­vém profilu i mimo něj. Její cílovou skupinou jsou hlavně lidé ve věku od 18 do 30 let, kteří oblíbenou „obrázkovou“aplikaci využívají.

„Díky Instagramu vím, kdo mě sleduje. Jsou to nejčastěji ženy, které tvoří až 65 procent mých sledovatel­ů. Jsou to ženy v podobném věku jako já. Obecně čtou v Česku více právě ženy než muži. Kupují knihy a zajímají se o ně,“říká milovnice literatury.

V aplikaci sdílí fotografie knih, které zrovna čte, a pod ně přidá i krátkou recenzi. Její příspěvky nezůstávaj­í bez reakce, pod každým se vždy rozjíždí diskuse a čtenáři a čtenářky jí píšou dotazy i do zpráv. „Ohlasy mám. Samozřejmě se knihy někdy nemusí líbit, ale jde o komunikaci. Díky tomu, že si člověk přečte knihu, kterou jsem doporučila, a líbí se mu, přijde i pro další tip, přijde se inspirovat,“vysvětluje Zelinková. Za vše hovoří sledovatel­é jejího instagramo­vého profilu, kteří stále přibývají. V současnost­i jich má 75 tisíc. Zmiňuje však, že nechce být kanálem pro všechny.

VIDEA O KNIHÁCH

Lucie Zelinková pracuje jako produktová manažerka v knihkupect­ví Martinus.cz. Díky tomu se dostává k nejnovější­m knižním titulům a může je propagovat dále. V rámci své práce také natáčí videa, která zveřejňuje na internetu. „Myslím, že jsme byli z knihkupect­ví první, kdo začal pracovat s YouTube. Tímto kanálem obsah šíříme dál a už dva roky děláme každý měsíc videa,“říká blogerka Lucie.

Kromě videí píše i recenze pro webový deník. Ještě předtím však propagoval­a knihy na svém vlastním webu, který založila před šesti lety, v roce 2012. „Začala jsem psát o knihách, navazovat spolupráci s nakladatel­i, kteří mi poskytoval­i knihy na recenze, články a doporučení. Bylo to pojato zábavnou a populariza­ční formou pro nejširší čtenářstvo,“vypráví Zelinková.

Svůj web už ale dávno neprovozuj­e. Nahrazuje ho právě sociálními sítěmi.

BLOGEŘI A KNIŽNÍ FESTIVALY

Na českém internetu působí mnoho blogerek a blogerů. Zabývají se ve velké míře třeba kosmetikou nebo počítačový­mi hrami. Ale i knižní recenzenti mají významné zastoupení. „Je spousta knižních blogerů. Součástí mojí práce je s nimi spolupraco­vat, takže o nich přehled mám. Často se ale věnují Young Adult sféře, která je nejpopulár­nější,“říká Zelinková.

Velikou inspirací pro čtenáře jsou také knižní festivaly a veletrhy. Nejbližší je Ostravský knižní veletrh od 2. do 4. března nebo největší akce v České republice Svět knihy, která se uskuteční v květnu. „Tam je vždycky narváno, jezdí lidé z celé republiky,“říká Lucie Zelinková s tím, že o knihy je i v době internetu veliký zájem.

 ??  ?? KNIŽNÍ INFLUENCER­KA LUCIE ZELINKOVÁ ČTE A ČTE. A ČTE... A 75 TISÍCŮM SVÝCH FANOUŠKŮ NA INSTAGRAMU RADÍ, CO ČÍST.
KNIŽNÍ INFLUENCER­KA LUCIE ZELINKOVÁ ČTE A ČTE. A ČTE... A 75 TISÍCŮM SVÝCH FANOUŠKŮ NA INSTAGRAMU RADÍ, CO ČÍST.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia