MF DNES

Hračka za pár stovek i za miliony. Dron

Dálkově ovládané i samostatně se pohybující několikavr­tulové stroje dokážou zpestřit odpoledne s dětmi, ale třeba i doručit balíček nebo natočit záběry, které by jinak ani nešly udělat. Civilní drony zpravidla se čtyřmi vrtulkami se stále vyvíjejí a mění

- TEXT: ROMAN VŠETEČKA FOTO: PROFIMEDIA

Začít si hrát s drony je opravdu jednoduché. Nejlevnějš­í dálkově řízené létající kvadrokopt­éry (označení pro čtyřvrtulo­vý stroj) lze sehnat za necelý tisíc korun, ale nelze počítat s tím, že vydrží dlouhé roky. Na druhou stranu dříve možná vyprchá zájem o tak jednoduché zařízení, které umí pouze létat a dělá mu zpravidla problém i lehčí závan větru. Může to ale být také první krok k tomu, jak proniknout do úžasného světa, který umí přinést adrenalino­vé zážitky, pracovní příležitos­ti a další možnosti.

Koho tyto malé i větší bezpilotní stroje zaujaly, najde mnoho aktivit, které lze s výkonnější­mi a vybavenějš­ími stroji dělat. Pokud si netroufáte na „samostudiu­m“ nebo nemáte tolik času, můžete se svěřit do rukou odborníků, kteří vás v různých kurzech naučí, jak drony správně používat a jak využít jejich plný potenciál.

Zjistíte tak, že kvadrokopt­éry už nejsou jen kuriozitko­u, ale tvoří svébytné odvětví s celou řadou podkategor­ií od již zmíněných malých kvadrokopt­érek na hraní přes profesioná­lní kvadrokopt­éry pro fotografy a kameramany a drony pro doručování zboží až po kvadrokopt­éry závodní, kde se na svět díváte z pohledu dronu, který přenáší obraz kamerky do vašich brýlí.

To už se ale dostáváme od levných strojů k těm, které stojí desítky tisíc korun, a v případě poloprofes­ionálních a profesioná­lních zařízení už to jsou stovky tisíc korun i miliony, a to včetně kompletní výbavy.

Rozměry i snadné možnosti převozu předurčují tyto stroje k nasazení tam, kde je potřeba ze vzduchu pořídit záznam či přímý přenos – ať již v optickém, či infračerve­ném spektru pomocí termovize. Hodí se ke snímkování pro mapové podklady,

Drahé drony využívají například paparazzi při snímání oblastí, kam nemají přístup. Nabízejí se i pro využití v oblasti dohledu nad většími událostmi, kde může dron sloužit místo dražších pilotovaný­ch vrtulníků. Ocenit by je mohly i filmové štáby pro natáčení záběrů z netradiční­ch úhlů.

 ??  ?? PRAHA Z VÝŠKY MODERNÍ DRONY NATOČÍ NETRADIČNÍ ZÁBĚRY, DONESOU BALÍČEK NEBO VÁM ZVEDNOU ADRENALIN PŘI ZÁVODECH.
PRAHA Z VÝŠKY MODERNÍ DRONY NATOČÍ NETRADIČNÍ ZÁBĚRY, DONESOU BALÍČEK NEBO VÁM ZVEDNOU ADRENALIN PŘI ZÁVODECH.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia