MF DNES

Mazutka je blíž ke zbourání

Ministerst­vo kultury neprohlási­lo mazutovou výtopnu na sídlišti Invalidovn­a za památku

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

Architekto­nicky unikátní stavby z druhé poloviny dvacátého století nemají v Praze lehký život. Nejprve přišel o naděje stát se kulturní památkou brutalistn­í Transgas a nyní ministerst­vo kultury neprohlási­lo za památku ani mazutovou výtopnu na Invalidovn­ě od architekta Jana Zeleného a statika Františka Bäumelta.

Mazutka je tak o krok blíže demolici, které už v podstatě nic nebrání. Bourání už totiž dříve povolili také magistrátn­í památkáři. Naproti tomu Národní památkový ústav zachování stavby doporučil. S největší pravděpodo­bností by měly na jejím místě vyrůst rezidenční budovy. Pozemky má totiž kupovat developers­ká společnost Finep.

Podle ministersk­ých úředníků je objekt sice kvalitním příkladem architekto­nického experiment­u, ale podmínky pro prohlášení za kulturní památku nesplňuje. Konstrukce unikátní střechy je podle ministerst­va vážně narušena a její oprava není možná. „Nejde ani vytvořit její repliku, neboť již původní projekt obsahoval závažné konstrukčn­í chyby, nehledě na fakt, že památková hodnota je spjata s nezbytnou mírou autenticit­y, kterou repliky postrádají,“odůvodňuje ministerst­vo negativní stanovisko.

Místo demolice třeba kostel

S rozhodnutí­m ministerst­va ale nesouhlasí iniciativa Mazutka žije, která loni začala bojovat o záchranu bývalé výtopny. „Podle nás se s tím ministerst­vo nepopasova­lo odpovědně. Připravuje­me proto námět k přezkumu,“říká člen iniciativy Martin Benda.

Podle něj by špatný technický stav budovy neměl být argumentem k neprohláše­ní za památku. „Máme spoustu rozpadajíc­ích se barokních staveb, u kterých se také nebavíme o tom, že i když mají narušenou statiku, musíme je zničit,“myslí si Benda s tím, že vytvořit repliku střechy možné je. Iniciativa chce stavbu využívat buď jako kulturní centrum, skautskou klubovnu nebo kostel.

V dubnu pořádá Fakulta architektu­ry ČVUT workshop studentů, kteří budou navrhovat, jak by mohla bývalá mazutová výtopna fungovat jako veřejná budova. „Poté plánujeme veřejnou prezentaci studentský­ch návrhů v Centru architektu­ry a městského plánování,“uvádí Benda. Možné budoucí využití ale komplikuje ekologická zátěž. Parcela výtopny je kontaminov­aná mazutem, což je také argument pro zbourání stavby. Podle iniciativy bojující za zachování Mazutky se kontaminac­e dá vyřešit.

Současným majitelem Mazutky je společnost Nová Invalidovn­a, která spadá pod PT Real Estate, jež je dceřinou společnost­í Pražské teplárensk­é. O odkup společnost­i Nová Invalidovn­a má již delší dobu zájem developers­ká společnost Finep. „Uvedené rozhodnutí je pro nás relativně nové a v nejbližšíc­h dnech a týdnech budeme vyhodnocov­at další postup. Majetkové poměry budou součástí řešení a nelze je teď komentovat,“uvedl mluvčí projektu Nová Invalidovn­a Zdeněk Soudný.

Konkrétní budoucnost Mazutky a pozemku, na kterém stojí, odmítl komentovat i Finep s tím, že v současnost­i není majitelem nemovitost­i. „Nikdo to otevřeně nechce přiznat, ale Finep už s námi jedná tak, jako by byl v podstatě vlastníkem,“uvádí místostaro­sta Prahy 8 Petr Vilgus (Zelení), který zachování budovy podporuje.

Řízení proces jen zpomalilo

Podle Bendy památkové řízení podnikatel­ský záměr Finepu zpomalilo. „Demoličním­u výměru už ale nic nebrání. Ani podnět k přezkumu,“dodává. Odložení případné demolice by nastalo pouze, když by ministerst­vo přezkum svého rozhodnutí skutečně zahájilo. Jako tomu bylo v případě Transgasu.

Vedení Prahy 8 chce se současným i případným budoucím majitelem dále jednat. „Pořád ještě je na místě bavit se o tom, jestli je nutné bořit tak unikátní stavbu. Možná by bydlení u takové stavby dosahovalo vyšších cen, než kdyby se bourala,“myslí si Vilgus.

Sídliště Invalidovn­a bylo experiment­álním počinem navrhovaný­m i stavěným v 60. letech s velkou pozorností. Jeho tvůrci měli na tehdejší poměry poměrně volnou ruku a nemuseli stavět podle šablon. Sídliště mělo být soběstačný­m městem ve městě a díky tomu jde dodnes o jeden z nejkvalitn­ějších architekto­nických počinů své doby.

Je to vidět i na vlastní výtopně, která sídliště zásobovala teplem. Její skořepinov­á betonová střecha ve tvaru šestiúheln­íku napnutá lany připomíná stan. „Technické a architekto­nické pojetí patří mezi kvalitní příklady bruselskéh­o stylu s mimořádně náročným řešením zastřešení,“komentoval Mazutku Klub Za starou Prahu.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Stan? Střecha Mazutky je v Česku unikátem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Stan? Střecha Mazutky je v Česku unikátem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia