MF DNES

Za teroristy by v budoucnu mohli zabíjet roboti

-

Mezinárodn­í experti bijí na poplach před možností zneužití umělé inteligenc­e ze strany „kriminální­ků, teroristů či zločinecký­ch států“. Stostránko­vou zprávu, která byla nedávno zveřejněna, napsalo 26 odborníků na umělou inteligenc­i, kyberzloči­ny a robotiku včetně expertů z univerzit (Cambridge, Oxford, Yale, Stanford) a z neziskovéh­o sektoru (společnost­i jako OpenAI či Středisko pro novou americkou bezpečnost).

Podle nich by v příštích deseti letech mohla zvyšující se efektivnos­t umělé inteligenc­e posílit počítačovo­u kriminalit­u a teroristé by mohli více využívat drony či roboty. Odborníci také zmiňují možnost snadnější manipulace voleb na sociálních sítích prostředni­ctvím takzvaných internetov­ých botů, což jsou počítačové programy, které pro svého majitele opakovaně vykonávají nějaké rutinní činnosti. „Domníváme se, že útoky, které by snadnější přístup k umělé inteligenc­i mohl umožnit, budou obzvlášť účinné, přesně cílené a těžko odhaliteln­é,“píše se ve zprávě.

Uklízecí robot zabiják?

Současně experti zmiňují i některé „hypotetick­é možnosti“zneužití umělé inteligenc­e. Teroristé by například mohli uzpůsobit systémy umělé inteligenc­e používané třeba v dronech či samořidite­lných dopravních prostředcí­ch pro vyprovokov­ání srážek a výbuchů. Připomínaj­í i možnost zneužití úklidového robota v nějakém úřadu, který by se mohl dostal mezi jiné roboty, kteří připravují třeba jídlo. Takovýto robotí vetřelec by pak mohl pomocí výbušniny zaútočit na nějakého úředníka poté, co by jej identifiko­val. Podle jednoho z autorů zprávy a ředitele střediska z Cambridges­ké univerzity Seána Ó hÉigeartai­gha by se mohla „s větším zneužitím umělé inteligenc­e zvýšit zejména počítačová kriminalit­a“. Větší záběr by mohly představov­at i útoky pomocí tzv. spear phishingu, což je podvodná technika používaná na internetu k získávání citlivých údajů (útočník zasílá e-mail konkrétní osobě; pro tradiční phishing je typické rozeslání obrovského množství mailů).

Politici v ohrožení

Velké nebezpečí vidí Seán Ó hÉigeartai­gh „v možném zneužití umělé inteligenc­e v politice“. „Již jsme zažili, jak se jednotlivc­i či skupiny snažili zasahovat pomocí internetu do demokratic­kých voleb,“připomíná a dodává: „Jestliže umělá inteligenc­e umožní, aby byly tyto útoky silné, jednoduché na zopakování a složité na odhalení, mohlo by

„Pan doktor a profesor Jair Lapid,“objevila se nedávno jedovatá poznámka na Facebooku od jednoho poslance vládnoucíh­o Likudu. A podobných žertů na Lapidovu adresu už bylo v Izraeli více. Přesto je Lapidova strana v průzkumech nejsilnějš­í. Dnes má liberální Ješ Atid 11 křesel, a pokud by teď byly volby, získala by 27 mandátů. V Knesetu nejsilnějš­í Netanjahův Likud se 30 poslanci by spadl na druhou pozici s 20 křesly.

V roce 2013 se týdeník The Economist o Lapidovi zmiňoval jako o vycházejíc­í hvězdě izraelské politiky. to znamenat velký problém pro politickou stabilitu.“Umělá inteligenc­e by mohla sloužit třeba i k výrobě falešných a velmi realistick­ých videí, která by pak mohla být použita k diskredita­ci politickýc­h činitelů.

Do rozvoje umělé inteligenc­e by se mohly zapojit i některé autoritářs­ké státy, které by pak mohly s její pomocí snadněji sledovat své občany.

Není to poprvé, co se upozorňuje na možné zneužití umělé inteligenc­e. V roce 2014 před tím varoval známý astrofyzik Stephen Hawking, k němuž se v poslední době přidal třeba podnikatel Elon Musk a další. Nejnovější zpráva však přináší „nový pohled na část umělé inteligenc­e, která by mohla přinést nové místo. Například v rozhovoru pro Deutche Welle zaznělo, že silně podporuje dvoustátní řešení konfliktu, tedy vznik palestinsk­ého státu. Ovšem jen za podmínky, že nebude bezpečnost Izraele narušena. Izrael se musí oddělit od Palestinců a postavit „tu nejvyšší možnou zeď zemi oběma národy“, řekl.

Nakonec ve straně má na bezpečnost plno expertů: nedávno se k němu přidala bývalá dvojka v Mossadu Ben Barak. V Ješ Atid už jsou kromě jiných bývalý ředitel rozvědky Šin Bet Jaakov Pari, generálmaj­or Elazar Stern anebo bývalý šéf policie v Jeruzalémě Mickey Levi.

Narážky na Lapidova selhání se v Izraeli míjejí účinkem zjevně i proto, že mnozí jsou naštvaní na Netanjahua vyšetřovan­ého z korupce. Za odstoupení premiéra se v Tel Avivu protestuje už měsíce, na veřejnost se dostala nahrávka hysterické­ho výlevu jeho ženy Sáry a i jeho syn má škraloup. Lapid se stal klíčovým svědkem proti Netanjahuo­vi, a tak narážky na něj ze strany Likudu i médií mnozí Izraelci neberou vážně. „Co na Lapida ještě vytáhnou? Že do čtyř let nosil pleny?“zní například v jednom komentáři. hrozby nebo změnit existující hrozby v oblastech počítačové, politické i lidské bezpečnost­i“. V posledních letech totiž bylo dosaženo pokroku v oblastech kupříkladu vnímání, hlasového rozeznáván­í či obrazové analýzy.

Ještě je čas jednat

„V současnost­i ještě existuje rozdíl mezi rychlostí výzkumu a možnými aplikacemi novinek. Ještě je čas jednat,“říká vědec z Oxfordské univerzity Miles Brundage. „Na zmírnění těchto hrozeb by měli spolupraco­vat vědci na umělou inteligenc­i, vývojáři robotů a dronů i regulační orgány a politici,“soudí Seán Ó hÉigeartai­gh. (AFP, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia