MF DNES

Říkali si pane ministře, i když už funkci neměli

Bývalí nekomunist­ičtí politici se po únoru 1948 v exilu scházeli, aby našli viníka. „V roce 1950 ještě doufali, že se vrátí domů,“říká historik Pavel Horák.

-

hierarchií, měli rozdělené role. Masaryk byl vizionář, Štefánik lev salonů a Beneš úřednický motor, a velmi dobře jim to klapalo. Druhý exil byl něco jiného – stát ve státě, kopíroval státní zřízení, měli prezidenta, vládu i ministersk­á auta s řidiči. A také jasného lídra. Nic z toho třetí exil po únoru 1948 neměl a neměl ani podporu krajanskýc­h komunit, která byla vždy klíčová.

Proč?

Krajané už nechtěli podporovat politiky, kteří si to sami prohráli. Ochotně podporoval­i uprchlíky, organizova­li pomoc, ale politikům, kteří byli navíc rozhádaní, už tolik pomáhat nechtěli.

Měli aspoň podporu zahraniční­ch vlád?

Evropská společnost se obávala nové války a západní vlády uznávaly pražský komunistic­ký režim. Exilu se sice podařilo s americkou pomocí vytvořit v roce 1949 Radu svobodného Českoslove­nska, ta však neměla sloužit jako náhrada státních orgánů.

Kdo a jak se v Londýně ocitl?

Cesty byly různé. Američané v Německu nejprve koncentrov­ali prominentn­í uprchlíky do vily nedaleko Frankfurtu. Podle svědků šlo o zvláštní podívanou, když se v zahradě procházeli lidé v lyžařských úborech, protože řada z nich překonala hranice na lyžích. Začala se dělat politika, i když se ještě mísila s každodenní starostí o zubní pastu, cigarety nebo žiletky. Už tam se však zjistilo, že na směřování „zahraniční­ho odboje“jsou velmi odlišné názory. Exil byl totiž složený ze zástupců mnoha protikomun­istických stran. Nejprve museli vysvětlit, proč se na Západě ocitli. K tomu měly sloužit i londýnské schůzky zachycené v naší knize.

Kdo je organizova­l?

Kancléř prezidenta Beneše Jaromír Smutný společně s ministrem Jaroslavem Stránským. Schůzek se kromě politiků účastnili i novináři Ferdinand Peroutka či Lev Sychrava. Chtěli se dopídit toho, proč prohráli, a vytvořit o tom jednotné svědectví. Jenomže se nemohli

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Iniciátore­m schůzek demokratic­kých politiků v exilu byl Jaromír Smutný, kancléř prezidenta Edvarda Beneše. Repro: Únor 1948 očima poražených
Iniciátore­m schůzek demokratic­kých politiků v exilu byl Jaromír Smutný, kancléř prezidenta Edvarda Beneše. Repro: Únor 1948 očima poražených
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia