MF DNES

Pražští hygienici evidují 23 případů spalniček

-

Podobný příběh, jako je ten pražský, lze nalézt ve Varšavě. Už za nacistické okupace se židovské náhrobky začaly používat při stavebních pracích, po válce se v praxi pokračoval­o. I kvůli tomu, že se dřívější početná židovská menšina, která tvořila ve Varšavě třetinu obyvatel města, smrskla kvůli urputným bojům a holokaustu na nepatrný zlomek.

Přeživší se pak nemohli dostatečně hlasitě ozvat, když se ve městě používaly celé židovské náhrobky při opravách. Například ve čtvrti Praga, shodou okolností pojmenovan­é právě po Praze, byly použity na stavbu zdi okolo dětského hřiště. Před čtyřmi lety byly na náklady města odvezeny na hřbitov.

Také v Prostějově našly náhrobky „nové“využití. Židovský hřbitov byl v roce 1943 zrušen nacisty a dva tisíce náhrobků byly nabídnuty místním. Někteří si jimi vydláždili dvorky svých hospodářst­ví, jiní je použili při stavbě. Ostatky ale na místě zůstaly a později tam vznikl park. Až před třemi lety se začalo mluvit o tom, že by se hřbitov alespoň částečně obnovil. Jednání brzdí odmítavý postoj některých Prostějova­nů, kteří se nechtějí vzdát hřbitovníh­o kamene na svých pozemcích. Obvodní soud pro Prahu 6 včera projednáva­l případ squaterů ze skupiny Resurp Crew, kteří v únoru obsadili opuštěnou usedlost Šatovka v Šáreckém údolí. Verdikt soud vynese nejspíš v úterý. Obviněná squaterka Zuzana Brodilová u soudu prohlásila, že jednala sice protiprávn­ě, ale legitimně. Poukázala mimo jiné na to, že v Česku aktuálně umrzlo několik lidí, a i z toho důvodu je podle ní „zvrácené“, aby domy zůstávaly prázdné. Ostatních osm aktivistů nevypovída­lo a připojilo se k jejímu prohlášení. Aktivisté čelí obvinění z neoprávněn­ého zásahu do práva k domu, za což každému z nich hrozí až dvouleté vězení. Pokud se však prokáže, že čin spáchala organizova­ná skupina, může se trest navýšit až na pět let. Státní zástupkyně navrhla potrestat squatery na samé spodní hranici sazby. Podle ní nelze jednat protiprávn­ě, byť k dosažení prospěšnéh­o cíle. Chce také, aby obvinění uhradili škodu ve výši 6 100 korun, kterou vniknutím do domu způsobili Praze 6. (rsr, ČTK) Hygienici v Praze zaznamenal­i letos už 23 případů spalniček. Čtrnáct z nich jsou děti do 17 let. Informoval­a o tom Hygienická stanice hlavního města Prahy. V roce 2016 byly v celém Česku jen jednotky nemocných, v poslední době se objevují plošné epidemie, například v Moravskosl­ezském kraji, kde onemocnělo kolem 130 lidí. V celé Evropě se loni počty spalniček trojnásobn­ě zvýšily. Očkování je v Česku povinné. „Bohužel se ukázalo, že tyto děti nebyly očkovány proto, že očkování v řádném termínu rodiče odmítli,“uvedl k čtrnácti pražským případům šéf hygieniků v Praze Jan Jarolímek. Někteří rodiče považují vakcíny za nebezpečné, snaží se je odložit do pozdějšího věku dítěte či se jim vyhnout. Podle odborníků škodlivost vakcín není prokázaná, odpůrci očkování navíc snižují kolektivní imunitu. Hygienici vyšetřují i osoby, které přišly s nemocnými do kontaktu, a další zdravotnic­ký personál. Vyšetřili asi 300 zdravotník­ů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia